POČELI LOKALNI IZBORI: BiH bira gradonačelnike i načelnike opština
Foto: AP

Otvorena birališta

POČELI LOKALNI IZBORI: BiH bira gradonačelnike i načelnike opština

Bosna i Hercegovina -

U BiH danas se održavaju lokalni izbori na kojima će građani birati vlasti u 141 lokalnoj zajednici, te u Brčko distriktu, dok izbori ni ove godine neće biti održani za Grad Mostar.

Birališta su otvorena u 7 časova, a izborna tišina je na snazi do 19 časova kada se zatvaraju birališta. Lokalni izbori biće sprovedeni za skupštine/veća 57 opština u Republici Srpskoj, 74 opštine u Federaciji BiH, šest gradova u Srpskoj - Prijedora, Bijeljine, Banjaluke, Doboja, Zvornika i Trebinja, četiri grada u Federaciji - Bihaća, Tuzle, Zenice i Širokog Brijega, te za Skupštinu Brčko distrikta.

Na izborima će biti izabrano 3.136 odbornika/većnika, od čega 26 predstavnika nacionalnih manjina. Građani će izabrati i 131 načelnika u BiH i 10 gradonačelnika. Centralna izborna komisija BiH overila je ukupno 30.445 kandidata.

SARADNJA SDA I SDS U JANJI: Izetbegović podržao Miću Mićića!

Pravo glasa ima ukupno 3.263.906 birača, od čega je 3.177.557 redovnih birača. Za glasanje u BiH otvoreno je ukupno 5.469 biračkih mjesta i 318 mobilnih timova. Po jedno biračko otvoreno je i u Ambasadi BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu, te u Ambasadi BiH u Beogradu.

POKUŠAO DA KUPI GLASOVE ZA SDS, PA UHAPŠEN: Priveden Teslićanin zbog vrbovanja glasača!

Za glasanje na lokalnim izborima birači treba da posjeduju jedan od važećih identifikacionih dokumenata BiH - ličnu kartu, vozačku dozvolu ili pasoš.

MUP RS formirao štab za sprovođenje izbora

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske formiralo je štab za sprovođenje izbora koji prati i preduzima mere i radnje u cilju održavanja povoljne bezbednosne situacije.

U Republici Srpskoj na snazi je zabrana prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju, radi preduzimanja bezbednosnih mera povodom lokalnih izbora na području BiH.

Zbog održavanja lokalnih izbora šalteri za izdavanje ličnih dokumenata MUP-a Republike Srpske radiće i danas od 7.00 do 19.00 časova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track