TRAGEDIJA JEDNOG OCA Sin trebalo da ide u zatvor zbog slomljenih saksija, a umesto toga izabrao smrt
Foto: Avaz.ba

Velika tuga

TRAGEDIJA JEDNOG OCA Sin trebalo da ide u zatvor zbog slomljenih saksija, a umesto toga izabrao smrt

Bosna i Hercegovina -

Na trošnom panou u centru Breze bivši rudar Enver Mahmutović postavio je fotografije svog sina Benazira Mahmutovića (24), koji se pre tri meseca obesio.

Kako je Enver kazao, Benazir se odlučio na očajnički čin zbog nepravde. On, naime, nije hteo da ide u zatvor, jer je slomio tri komšijske plastične saksije i zbog sukoba sa policajcima, a zbog čega je osuđen na osam meseci zatvora.Umesto odlaska u zatvor, mladić, koji je u sedmoj godini bio odveden u dom pošto mu je majka počinila samoubistvo, izabrao je smrt. Obesio se kablom u ostavi oronule rudarske barake, u kojoj je živeo s ocem. Benazir, prema tvrdnjama njegovog oca, ranije nije osuđivan.

"Njegove poslednje reči bile su: “Babo, kako ćeš ti bez mene? Ja neću u zatvor. Bio sam u domu, znam šta će mi raditi", kazao je očajni Enver.

On tvrdi da je samoubistvo njegovog jedinca policija prećutela i da mu je jedino ostalo da ogorčen ukazuje na nepravilnosti u radu policije i pravosuđa.

Pre tri godine, Benazir je sekirom polomio tri saksije koje je komšija postavio ispred njihove šupe. Oni su, zbog saksija, ali i zbog napada na patrolu, osuđeni na po godinu zatvora. Enver je odležao kaznu, a Benaziru je smanjena na osam meseci, a posle je preinačena u 60 dana društveno korisnog rada. Mladić je pristao da odradi svoju kaznu, ali umesto toga, prema kazivanju njegovog oca, 14. jula ove godine Sud u Visokom doneo je Rešenje prema kojem je morao da ide u zatvor. U obrazloženju koje nam je priložio Enver, navedeno je da je Ministarstvo za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona obavestilo Sud da “nisu bili u mogućnosti da izvrši alternativnu krivičnopravnu sankciju rada za opšte dobro”."Niko ga nije zvao, nisu mu našli posao. Nisu ga ništa ni pitali, samo su mu javili da ide u zatvor. Nije uspeo u radnu knjižicu da upiše nijedan posao. Teško smo živeli, moja je penzija 200 maraka, a stigle su me i sudske zabrane", kaže očajni otac Enver."Eto, taj komšija mislio je da naplati 300 maraka odštete. Zbog te saksije, sada nema mog Benazira. Nepravedno je osuđen, policajci su njega pretukli", ogorčen je otac Enver.

(Avaz.ba/Foto: Avaz.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track