CRNOGORCI U PANICI: Zbog nekontrolisanog izvoza poskoka preti im VELIKA OPASNOST
Foto: Vijesti.me/Igor Stojović

višestruko pogubno

CRNOGORCI U PANICI: Zbog nekontrolisanog izvoza poskoka preti im VELIKA OPASNOST

Crna Gora -

Za razliku od zemalja regiona i Evrope, Crna Gora nije zakonom zaštitila otrovnice, pa su one predmet trgovine i krijumčarenja. Biolozi upozoravaju da se na pojedinim lokalitetima, zbog prekomernog lova poskoka može pojaviti i mišja groznica.

Iz Crne Gore godišnje se u Srbiju izveze i više od 200 živih primeraka poskoka i tako ugrožava opstanak ove vrste zmija, značajnih za ekološku ravnotežu. Crna Gora je jedina zemlja u regionu koja ne štiti zakonom otrovnice, pa se njima trguje i švercuje.

Iako Srbija nikada nije dobila dozvolu, trgovina poskocima između dve zemlje odvija se neometano. Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije već četiri godine izdaje beogradskom Institutu za virusologiju, vakcine i serume Torlak godišnju dozvolu za uvoz 300 živih primeraka poskoka iz Crne Gore.

Crnogorsko Ministarstvo održivog razvoja i turizma, odnosno Agencija za zaštitu prirode i životne sredine, s druge strane, svake godine uredno odbije zahtev za dozvolu za izvoz sa svoje teritorije.

Ali, to odbijanje je u stvari pristanak. U obrazloženju Agencije se navodi da poskok nije zaštićena vrsta u Crnoj Gori i da "nije propisana obaveza izdavanja dozvole od strane nadležnog organa".

Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije, na pitanje crnogorskih medija, o tome koliko je izdato dozvola za povratak poskoka u Crnu Goru, kratko je odgovorilo da nije nijedna. Iz ovog resora podsećaju da je poskok u Srbiji zaštićen i da njegovo prikupljanje u prirodi nije dozvoljeno još od 2013. godine.

Institut Torlak je prvi zahtev za uvoz iz Crne Gore uputio 2014. godine. Tada je uvezeno 140 poskoka, sledeće godine 218, pretprošle 126, a prošle 33 otrovnice. Prema podacima Ministarstva zaštite životne sredine Srbije, u maju ove godine podnet je zahtev za uvoz 200 živih otrovnica.

Pored značajne uloge zmija u ekosistemu, njihov otrov se koristi u kozmetici i u medicini za proizvodnju lekova, za suzbijanje tumora, regulisanje šećerne bolesti i krvnog pritiska, pa ugrožavanje opstanka ove vrste zmija može biti i na taj način vrlo opasno po stanovništvo.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/Igor Stojović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track