ĐUKANOVIĆ: Moskva želi da ugrozi put Crne Gore u NATO
Foto: Dado Đilas

Predizborni intervju

ĐUKANOVIĆ: Moskva želi da ugrozi put Crne Gore u NATO

Crna Gora -

Crnogorski premijer i lider DPS-a Milo Đukanović optužio je Rusiju da novcem pokušava da, zaspisanjem novcem dela opozicije u predizbornoj kampanji, poremeti napredovanje te zemlje ka članstvu u NATO.

U predizbornom intervjuu, Đukanović je izjavio, naime, da Moskva predstojeće parlamentarne izbore u Crnoj Gori vidi kao poslednju šansu da zaustavi težnje balkanskog regiona ka integraciji u EU i NATO.

Aktuelni crnogorski premijer je rekao, naime, da su "tradicionalno opozicione, prosrpske partije sada zagovornici ruskih interesa na Balkanu", te dodao: "Rusija je angažovala ozbiljan finansijski potencijal što je, pretpostavljam, omogućeno preko njihovih oligarha i dostavljeno tajnim kanalima kroz Srbiju i Republiku Srpsku".

Kremlj, Foto: Profimedia
Kremlj, Foto: Profimedia

Rusija i opozicione partije su negirale navode da je Moskva intervenisala u predizbornoj kampanji, iako je ruski ministar inostranih poslova rekao da je planirano pristupanje Crne Gore NATO-u "neodgovorno", navodi agencija Rojters.

Takođe, agencija navodi da se Đukanović, nakon 25 godina na mestu predsednika ili premijera ove "majušne balkanske države", suočava sa najvećim izbornim izazovom koji mu postavljaju opozicione stranke.

Jens Stoltenberg i Milo Đukanović, Foto: AP
Jens Stoltenberg i Milo Đukanović, Foto: AP

Ukazuje se da se Đukanovićeva Demokratska partija socijalista na glasanju u nedelju suočava sa dva glavna opoziciona saveza, koji predstavljaju mešavinu prosrpskih i prozapadnih partija.

Britanska agencija navodi da Crna Gora, sa 620.000 stanovnika, ima jake ekonomske i tradicionalne veze sa Rusijom, još jednom pretežno pravoslavnom hrišćanskom zemljom, ali Đukanović kaže da Crna Gora mora da gleda ka Zapadu.

U PONOĆ POČINJE PREDIZBORNA TIŠINA: U Crnoj Gori se spremaju za parlamentarne izbore

Konstatuje se da je članstvo Crne Gore u NATO osetljivo pitanje u toj zemlji. Bez obzira na to, Rojters zaključuje da je proces pristupanja Crne Gore NATO-u pri kraju jer je deset država već ratifikovalo sporazum o pristupanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track