HJUMAN RAJTS VOČ RASPALIO PO HRVATIMA: Hrvatska ilegalno i nasilno vraća migrante u BiH! Evropska komisija da pokrene pravni proces protiv Zagreba!
Foto: Screenshot

IZVEŠTAJ

HJUMAN RAJTS VOČ RASPALIO PO HRVATIMA: Hrvatska ilegalno i nasilno vraća migrante u BiH! Evropska komisija da pokrene pravni proces protiv Zagreba!

Hrvatska -

ZAGREB - Hrvatska policija vraća migrante nazad u Bosnu i Hercegovinu, u nekim slučajevima i nasilno, ne dajući im priliku da zatraže azil, objavila je u utorak organizacija Hjuman rajts voč (Human Rights Watch - HRW).

Ta organizacija razgovarala je s 20 ljudi, a oni su otkrili da ih je hrvatska policija uhapsila na svojoj teritoriji i deporovala u Bosnu i Hercegovinu bez procesuiranja njihovih slučajeva.

Njih 16, uključujući žene i decu, tvrde da ih je policija tukla pendrecima i udarala, ukrala im novac i otela ili uništila mobilne telefone.

Ovi izveštaji pridružuju se sve većem broju dokaza o zloupotrebi hrvatske policije na granicama, zaključuje HRW. Ova organizacija podseća da je u decembru 2016. dokumentovala slična zlostavljanja od strane hrvatskih policajaca na granici sa Srbijom.

Kabinet Visokog komesara UN za izbeglice (UNHCR) u avgustu ove godine objavio je kako je primio informacije da je Hrvatska od početka godine u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu vratila 2.500 migranata, ponekad nasilno i uz krađu njhove imovine.

foto: Reuters

Premijer Andrej Plenković je u septembru, odgovarajući na poziv poverenika Saveta Evrope za ljudska prava da istraži te optužbe, odbacio da je došlo do zloupotreba, te je doveo u pitanje izvore tih informacija, piše HRW.

Hrvatska s BiH ima bilateralni sporazum o vraćanju migranata, koji joj dopušta da šalje nazad državljane trećih zemalja bez prava boravka u državi.

Nijedna osoba koju je HRW ispitao, međutim, nije prošla službenu proceduru pre nego što su vraćeni preko granice.

foto: AP / Amel Emrić

Vraćanje tražilaca azila preko granice bez razmatranja njihovih slučajeva protivno je zakonu o azilu EU, Povelje EU o osnovnim pravima i UN-ovoj Konvenciji o statusu izbeglica iz 1951. godine, naglašava HRW.

Evropska komisija treba da pozove Hrvatsku, članicu EU, da zaustavi i istraži vraćanje tražitelja azila u BiH i tvrdnje o nasilju nad njima. Isto telo bi trebalo da pokrene pravni proces protiv Hrvatske zbog kršenja evropskih zakona, dodaje HRW.

Kurir.rs/Beta

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track