Najnovije vesti

MERKELOVA U HRVATSKOJ: Načelno podržavamo evropsku perspektivu zapadnog Balkana
Foto: AP / Peter Morrison

MERKELOVA U HRVATSKOJ: Načelno podržavamo evropsku perspektivu zapadnog Balkana

Hrvatska

ZAGREB, 18. maja 2019. (Beta) - Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Zagrebu, posle susreta sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, da Nemačka načelno podržava evropsku perspektivu zapadnog Balkana.

 

"Nemački stav je poznat - evropsku perspektivu zapadnog Balkana načelno podržavamo, ali kriterijumi za pristupanje svakako moraju biti ispunjeni", rekla je Merkel na konferenciji za novinare.

 

Ona je rekla da je sa hrvatskim premijerom razgovarala o strateškim odrednicama hrvatskog predsedavanja EU u prvoj polovini 2020. Na pitanje novinara o krizi austrijske vlade i skupu desničara u Milanu, Merkel je rekla da ne može da govori pre austrijskog kancelara Sebastiana Kurca, ali je dodala da u EU postoje političke struje koje žele da uruše taj savez.

 

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare da je poseta nemačke kancelarke važan signal prijateljstva i saradnje dve države. On je rekao da je na sastanku izraženo zadovoljstvo što je Nemačka prvi spoljnotrgovinski partner Hrvatskoj i četvrti po redu investitor, a nalazi se na prvom mestu po broju turističkih poseta.

 

Plenković je naveo da je Hrvatskoj važno da u narednom periodu ostvari dva koraka – članstvo u Šengenu i da udje u evrozonu, a u tome očekuje podršku Nemačke.

"Vrlo smo temeljito objasnili kancelarki naše ambicije ulaska u evrozonu. To je projekat koji će pratiti mandat sledeće Evropske komisije", dodao je hrvatski premijer. On je dodao i da će se na zajedničkom ručku razgovarati o situaciji u susedstvu.

 

Na pitanje o izveštajima da Hrvatska na svojoj granici oštro postupa prema izbegicama, Plenković je odgovorio da se u procesu kontrole granica poštuje nacionalno zakonodavstvo i evropske pravne tekovine i dodao da je sve što radi u interesu kontrole ilegalnih migracija.

"Ne želimo da krijumčari zaradjuju na ledjima izbeglica i destabilizuju zemlje članice", rekao je Plenković.

 

Nemačka kancelarka doputovala je danas u Zagreb na susret s Plenkovićem, ali i na predizborni skup Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) uoči izbora za Evropski parlament koji su u Hrvatskoj zakazani za 26. maj.

Ona će večeras biti na velikom predizbornom skupu Plenkovićevog HDZ i Evropske narodne stranke u zagrebačkoj Ciboni, što je prvi predizborni skup van Nemačke na kojem će učestvovati. Na skupu HDZ će učestvovati i član je bavarskog CSU (Hršćansko-socijalna unija) Manfred Veber, vodeći kandidat narodnjaka za predsednika Evropske komisije, koji je ranije danas prošetao centrom Zagreba i sreo se s kandidatima HDZ za poslanike u Evropskom parlamentu.

 

(Kurir.rs/Beta/Foto: AP / Peter Morrison)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...