IPAK BEZ NUKLEARNOG OTPADA U DVORU: Hrvatska odustaje od skladišta na Trgovinskoj gori!
Foto: Profimedia

pregovori

IPAK BEZ NUKLEARNOG OTPADA U DVORU: Hrvatska odustaje od skladišta na Trgovinskoj gori!

Hrvatska -

Vlada Hrvatske mogla bi da odustane od projekta izgradnje skladišta za nuklearni otpad na Trgovskoj gori kod hrvatskog grada Dvora u blizini granice s BiH, jer se vode razgovori sa Slovenijom da se skladištenje otpada iz Nuklearne elektrane (NE) Krško nastavi na postojećoj lokaciji u Sloveniji.

To je rečeno banjalučkom portalu Nezavisne u opštini Dvor, a kao razlog se navodi to što je zaključeno da bi premeštanje lokacije bilo previše skupo i da je došlo do nepotrebnih političkih tenzija sa Slovenijom.

"Videćemo šta će biti od toga, a stav stanovništva u opštini je i dalje nepromenjen kad je reč o tom pitanju", rečeno je u opštini Dvor.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača kaže da je za njih i dalje neprihvatljivo da se izlažu zdravstvenim rizicima i da očekuju da se uključi novi Savet ministara BiH kako bi se bilateralno pronašlo rešenje s Vladom Hrvatske.

"Imamo obećanje Zorana Tegeltije, predsedavajućeg Saveta ministara BiH, da će tu temu uzeti u prioritet. Njegova ideja nije da se ide odmah s tužbom, što smo mi predlagali, nego da se pokuša da se u bilateralnim razgovorima pronađe adekvatno rešenje", rekao je Drljača.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track