ŠOK U HRVATSKOJ, MINISTAR ZDRAVLJA NAJAVIO DOLAZAK KORONAVIRUSA: Spremni smo da zatvorimo granice u bilo kom trenutku
Foto: BETA/HINA/Dario GRZELJ/MO

širenje bolesti

ŠOK U HRVATSKOJ, MINISTAR ZDRAVLJA NAJAVIO DOLAZAK KORONAVIRUSA: Spremni smo da zatvorimo granice u bilo kom trenutku

Hrvatska -

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je danas da je izvesno da će se koronavirus (COVID-19) ovih dana pojaviti u Hrvatskoj i dodao da je Hrvatska spremna da zatvori granice u bilo kom trenutku kada struka proceni da je to nužno, ali je u ovom trenutku mišljenje da to nije potrebno.

Beroš je poručio da nema razloga za paniku jer je zdravstveni sistem spreman za sve što treba preduzeti i potvrdio da su svi testovi hrvatskih državljana negativni na COVID-19, javili su danas hrvatski mediji

"U ovom trenutku svi su rezultati negativni, ali s obzirom na epidemiološku situaciju i broj uzoraka koji su još u obradi, lako je moguće da neko od njih bude pozitivan. Ali to ne treba da uznemirava javnost jer je sistem spreman. Dodatno se proveravaju ljudi koji su u izolaciji. Ako se i dogodi da neko je pozitivan, fokusiraćemo se na to da tražimo kontakte", rekao je Beroš za N1 Zagreb.

Osim nalaza sedam pacijenata kod kojih se sumnjalo na koronavirus, a pokazali su se negativni, tokom noći je u KBC Rijeka stiglo još devet hrvatskih radnika koji su radili u jednoj fabrici u Italiji, pa su zbog boravka na sumnjivom području odmah smešteni u izolaciju, objavila je agencija Hina.

"Devet hrvatskih građana koji su radili u fabrici u Italiji, gde je otkriveno 20-ak obolelih, tokom noći su transportovani u KBC Rijeka gde su u izolaciji i pod nadzorom, a brisevi su poslati na analizu u Zagreb. Rezultati se očekuju tokom ranog poslepodneva ili kasnije", rekao je Beroš.

On tvrdi da u ovom trenutku nema sumnjivih slučajeva, ali da zdravstveni sistem prati situaciju, detektuje sve one koji su sumnjivi na hrvatskim granicama i da je u ovom trenutku situacija pod kontrolom.

Hrvatski ministar zdravstva će danas otputovati u Rim koji je domaćin sastanka ministara zdravstva susednih zemalja, posvećenog suzbijanju koronavirus, a na kojem će se razmatrati koordinirani odgovor na epidemiju u severnoj Italiji. Sastanak će okupiti ministre zdravstva Italije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Nemačke, Francuske i Švajcarske, a razgovaraće se o merama koje se preduzimaju povodom koronavirusa.

(Kurir.rs/FoNet/Foto: BETA/HINA/Dario GRZELJ/MO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track