HRVATSKI LEKARI KOJI SE BORE PROTIV KORONE OČAJNI: Ništa od obećanih 10 odsto dodatka, evo koliko maksimalno dobijaju!
Ilustracija, Foto: Profimedia

bruka

HRVATSKI LEKARI KOJI SE BORE PROTIV KORONE OČAJNI: Ništa od obećanih 10 odsto dodatka, evo koliko maksimalno dobijaju!

Hrvatska -

Hrvatski lekari, medicinske sestre i tehničari koji rade sa pacijentima sa porodičnom bolesti takođe su trebalo da u novembru dobiju dodatak na zaradu od 10 odsto za radnike, međutim, većina zdravstvenih radnika nije primila ovaj dodatak na zaradu koja im je isplaćena poslednjih dana.

Zaposleni u KB Dubrava, jedinstvenoj bolnici u državi, potvrdili su nam da nisu dobili ovaj dodatak na platu i da su im obećali da će ih isplatiti zajedno 11. i 12. meseca, u januaru. Pa čak i kad prime taj dodatak, iznosiće, kako piu mediji, u proseku oko 66 evra.

Istovremeno, Slovenija isplaćuje 30 do 60 odsto dodatka svojim zdravstvenim radnicima koji brinu o bolesnim pacijentima.

"U većini hrvatskih bolnica dodatak za rad sa pacijentima sa previdnim bolestima nije isplaćen, nije isplaćen onima u Merkuru i Klaićevoj koji su išli raditi u bolnicu Dubrava, niti u sisačkoj, osječkoj ili Slavonskom Brodu. U isto vreme, u Sloveniji su 60 odsto davali svom medicinskom osoblju koje radi u intenzivnim odeljenjima gde se nalaze najteži pacijenti na respiratorima, dok su 30 odsto plaćali onima koji rade na odeljenjima u kabinetima gde nisu pacijenti na respiratorima. 10 odsto je dato svim medicinskim radnicima u sistemu “, rekla je za Indeks dr Ivana Šmit iz sisačke bolnice, koja je i predsednica Hrvatske udruge bolničkih lekara.

Ističe da je vlada koristila medicinsko osoblje za svoj PR najavom da će platiti dodatak od 10 odsto, koji, kaže, većina nije platila.

"Njihova najava dodatka za nas ne znači ništa, jer ga bolnice nisu platile. Takođe treba naglasiti da će samo oni koji su prebačeni na odelenje za pacijente dobiti tih 10 odsto dodatka na zaradu, iako svi radimo sa bolesnim pacijentima. vi iz odeljenja covid zapravo dobijate nižu platu jer inače rade prekovremeno što povećava platu i do 20 odsto, a sada, posebno u Dubravi, ljude smeštaju po osnovnoj satnici od 40 sati nedeljno, automatski će imati nižu platu od njihove A sada će ovi ljudi, koji imaju izuzetno težak posao, ali rade manje sati nego obično, imati nižu platu “, rekla je ona.

Navodi da će lekari ubuduće imati osnovu za tužbe jer je u vladinoj odluci sumnjivo ko treba da dobije dodatak, jer se pominje covid, ali nije definisano gde tačno, u kojim odeljenjima.

"Ovo isključuje covid-ginekologiju, covid-pedijatriju, oni neće dobiti dodatak iako rade i sa covid-pozitivnim pacijentima. Tražićemo od ministra da napiše ko tačno može dobiti dodatak, jer svi radimo sa covid-pozitivnim pacijentima", rekla je dr Šmit.

Podsetimo, vlada je odlučila o posebnoj nagradi radnicima u zdravstvenom sistemu koji obavljaju zadatke u vezi sa pružanjem zdravstvene zaštite pacijentima sa bolešću covid-19, koja se isplaćuje u iznosu od 10% od osnovne zarade i isplaćuje se pored zarada radnika.

Kako se navodi u odluci, posebna nagrada se isplaćuje zaposlenom za vreme koje je proveo u organizacionim jedinicama / aktivnostima koje pružaju negu pacijentima sa bolešću covid-19, u skladu sa rasporedom poslodavca / direktora zdravstvenog centra.

Mario Gazić, predsednik Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara, rekao je za Indek da će veći deo novembarskog dodatka biti isplaćen u januaru kada plata bude isplaćena za decembar.

"Većina će biti zato što su neki računi bili već pre ove vladine odluke. Neke institucije koje tada nisu sačinile račun i do tada nisu isplatile zarade uspele su da isplate dodatak od 10 odsto, izračunali su po danima koliko je medicinsko osoblje „Ako neko misli da je lišen slobode, uvek se može obratiti sindikatu ili administraciji“, rekao je Gazić za Indek.

Prokomentarisao je da je Slovenija isplatila do 60 odsto dodatka na zaradu medicinskom osoblju koje radi sa bolesnim pacijentima.

"Znam da su druge zemlje dale mnogo više, ali zadovoljan sam što je bar na neki način ukazana zahvalnost. Ako je ovo maksimum koji vlada može dati, onda u redu, bar su nešto dale. Naravno, uvek bi bilo dobro da imamo više, ali ne znamo koliko će trajati pandemija, pa moramo da se pobrinemo za sve troškove u zemlji.

Lekari će u proseku dobiti 500 kuna više na plactu. Neke institucije su već ušle u plaćanje kako se ne bi akumulirale za januar. Što se tiče drugih zemalja, znam da je Nemačka dala bonuse od preko 1000 evra, sve zavisi od standarda države i finansija. Uvek možete više, ali ovde, ako je procena da možemo toliko, drago mi je da smo bar nešto dobili, jer nam do sada nisu ništa dali “, rekao je Gazić.

Ali ne slažu se svi. Indeksu su se obratili zdravstveni radnici kojima je isplaćen dodatak kojim nisu bili zadovoljni i smatrali ga ponižavajućim, navodeći da nisu svi dobili platu veću za oko 500 kuna.

"Trebali smo dobiti mizernih 10 posto dodatka, da bismo dobili 5 posto, što je oporezivo. Dakle, brojke se kreću od nekoliko ponižavajućih desetina kuna do nekoliko stotina, najviše 500 kuna lekarima iz područja anesteziologije, reanimacije i intenzivne nege. Oni su zaista prepoznali naporan rad i napor, pali su s nogu zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima svih ovih meseci, ali mnogi su pod ogromnim stresom jer je masa ljudi, naročito medicinskih sestara i tehničara, mobilisana sa lakih na teške poslove za koje nisu. obrazovan, i više nema vremena i sistem je u potpunom haosu “, rekli su oni.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track