HRVATI IZRADILI TURKE: Stranci bili većinski vlasnici elektrane kod Bjelovara, a onda je stigla koverta! VIDEO
Foto: Youtube/Bjelovac.hr, Profimedia

lukavo

HRVATI IZRADILI TURKE: Stranci bili većinski vlasnici elektrane kod Bjelovara, a onda je stigla koverta! VIDEO

Hrvatska -

Geotermalna elektrana u blizini Bjelovara suočava se sa problemima. Turska BLT grupa u nju je uložila nekoliko stotina miliona kuna, a sada tvrde da ih je hrvatski partner prevario.

Zbog, kako kažu, pogrešnih odluka privrednih sudova, kao i problema u poslovanju, pisali su i premijeru, a prete međunarodnom arbitražom.

"Već više od godinu dana vodimo pravnu bitku koja je započela prošlog juna. Tada smo od našeg lokalnog partnera iz Hrvatske dobili kovertu i postojao je društveni ugovor i u julu smo shvatili da je ovaj društveni ugovor zapravo poziv na Generalnu skupštinu. Skupština je održana ilegalno u našem odsustvu i mi smo zapravo izbačeni iz uprave. Da bismo sprečili ovaj događaj, podneli smo žalbu sudu u vezi sa nezakonitom okupljanjem i zatražili zabranu pristupa, a takođe obavestili lokalnog partnera da svi pozivi se moraju slati na našu adres. "Uprkos tome, poslali su još jedno obaveštenje Turskoj i održali još jednu ilegalnu generalnu skupštinu i na njoj, ne samo da smo izbačeni iz odbora direktora kompanije, već smo izbrisani iz partnerstva. Izgubili smo udeo" , rekla je advokat BLT-a Ozlem Čanbeldek.

Na početku je turski BLT imao 80 odsto udela, a njihov hrvatski partner 20 odsto.

"Na Privrednom i Krivičnom sudu je trenutno oko 50 predmeta u radu. Od Privrednog suda smo dobili zabranu primene te odluke, ali smo dobili neočekivanu presudu u Višem sudu i uprkos odluci o zabrani odluke skupštine - ne znamo kako se to dogodilo - izbrisani smo iz vlasništva kompanije, a takođe je i naš deo izbrisan iz sudskog registra. Naš gubitak je veći od 200 miliona evra ", rekla je Čanbeldek.

"Vaš sistem se prilično razlikuje od turskog i mene je kao pravnika teško razumeti, s jedne strane imamo sudski registar, a s druge strane Privredni sud. Prema Privrednom sudu i dalje imamo svoje pravo i i dalje se borimo da dokažemo da imamo 80 odsto udela. Ali prema sudskom registru, mi nemamo udeo. Da li je zaista tako lako izgubiti 80 odsto udela u kompaniji samo zato što ste dobili jednu kovertu? Juče sam svedočio kao svedok Privrednog suda, mislim da smo uspeli da dokažemo da je koverta sadržala samo poziv za pridruživanje, a ne poziv skupštini. Imam problem da klijentu objasnim da smo jednom kovertom izgubili 80 procenata udela", rekla je Čanbeldek.

Zbog svega je BLT pisao i premijeru Andreju Plenkoviću.

Nažalost, rečeno nam je da je ovaj slučaj u toku i da se država ne može mešati u pravosuđe. Razumemo to i to je sasvim u redu, ali tražimo od sudova i hrvatske države pravično suđenje “, rekla je.

Da li to znači da ne očekuju pošteno suđenje? "Nažalost, sumnjamo u to. Svako ko bi prošao kroz probleme kroz koje prolazimo bio bi skeptičan", ističe Čanbeldek.

Prema advokatu BLT-a, oni se i dalje 2bore na hrvatskim sudovima i u tome se nadamo".

"Ali takođe pripremamo tužbu na Evropskom sudu za ljudska prava, jer verujemo da su nam prekršena prava na pravično suđenje. Verujemo da se možemo žaliti i Arbitražnom sudu u Vašingtonu. Svakako ćemo nastaviti da se borimo u Hrvatska, na Evropskom sudu za ljudska prava i u Vašingtonu", rekla je Čanbeldek.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track