03:33

APLAUZ HRVATA ZA OLUJU I RATNOG ZLOČINCA MLADENA MARKAČA Kurir TV uživo iz Knina: Pogledajte DETALJE sramne parade u Hrvatskoj!

27 godina od "oluje"

HRVATSKA SLAVI PROTERIVANJE SRBA: Plenković održao skandalozni govor u Kninu i okrivio Beograd za proterivanje 250.000 Srba FOTO

Hrvatska -

Dok Srbi tuguju za stradalima u akciji Oluja, Hrvatska godišnjicu slavi kao Dan pobede i dan kada je, kako navode hrvatski mediji, u 84 časa "oslobođeno" 11.000 kvadratnih kilometara "okupiranog" područja u severnoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu.

U zločinačkoj akcije hrvatske vojske i policije proterano je oko 250.000 Srba iz Hrvatske, a više od 1.700 ubijeno je ili nestalo.

1 / 11 Foto: Nemanja Nikolić

Centralni skup 27. godišnjice održava se u Kninu, na stadionu NK Dinara gde je državni vrh već položio vence.

Hrvatski premijer Andrej Plenković održao je sraman govor i rekao da je Beograd prisilio Srbe da napuste Hrvatsku.

“U poslednje vrijeme ponovno se pokušava Hrvatsku prokazivati lažnim, ali jalovim optužbama o proterivanju srpskog stanovništva iz Hrvatske 1995., iako je poznato da ih je vošstvo pobunjenih Srba u saradnji s Beogradom prisililo na evakuaciju iz Hrvatske, što su i sami srpski pokajnici potvrdili u svojim iskazima u Hagu i potkrepili dokumentima”, rekao je Plenković.

Neprihvatljive su najavljene optužnice iz Beograda protiv hrvatskih pilota i širenje jurisdikcije na teritorije drugih država. “Tim više što dolaze iz države iz koje je pokrenuta velikosrpska agresija na Hrvatsku i koja još uvek ne pokazuje istinsku spremnost da prizna svoju odgovornost u tom zločinačkom poduhvatu Miloševićevog režima", poručio je on.

Hrvatska, obeležavanje Oluje
foto: Printscreen/YouTube

Vlada će kao i do sada štititi branitelje, pilote i zapovednike i neće dopustiti da se u pitanje dovede oslobađajući karakter rata. Kao pobednica u ratu ponosimo se time što štitimo prava svih nacionalnih manjina. Srbija nažalost ne sarađuje ni u progonu zločinaca, ni u traganju za nestalima ni u obeštećenju stradalih, zaključio je Plenković.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović govorio je o proterivanju Srba.

"To je ljudska tragedija ali je tome prethodila pohlepa i glupost srpskih vlastodržaca. Danima pred Oluju nisu prihvatili plan Z4 koji nije bio povoljan, ali ga je hrvatsko vođstvo bilo spremno prihvatiti... Tu su na delo stupili oni najhrabriji među nama, hrabriji od hrabrijih", rekao je Milanović.

"Bez hrvatske vojske nikad ne bi bilo Dejtona", dodao je on.

"Neprijatelj se nije predao, nego ga je hrvatska vojska slomila. Ne da nam nikada nisu rekli hvala, nego nas sumnjiče kao neke tipove loših namera", rekao je Milanović i zaključio: "Ne moramo se ničega stideti".

"Domovinu smo odbranili moralom", rekao je general pukovnik Mladen Markač i dodao da se u Hagu pokušala preoblikovati istina o Domovinskom ratu ali da je "Hrvatska slobodna, a mi smo pobednici".

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković čestitao je svima Dan pobede.

“Svedoci smo različitih previranja u svetu. Gledajući agresiju Rusije, naša pobeda u ratu postaje još sjajnija”, rekao je Jandroković.

Političke podele i tenzije u Hrvatskoj na relaciji predsednik-premijer označile su ovogodišnje obeležavanje "Oluje" u Kninu i sve je to kulminiralo nedolaskom troje HDZ-ovih ministara na prijem koji je Zoran Milanović sinoć organizovao za hrvatske generale. I na tom prijemu Milanović je rekao da Hrvatska nije želela da protera Srbe, ali da je bila primorana da to učini.

Centralna proslava u Hrvatskoj počela je jutros defileom kroz ulice Knina čije je simboličlno obeležen ulazak hrvatske vojske u Knin. Potom je organizovana smotra opreme i naoružanja vojske i policije, a zatim su položeni venci kod spomenika Oluja 95.

Posle svečanih govora, biće održana misa u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zaveta a za veče je Grad Knin organizovao koncert Doris Dragović.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track