HRVATI LJUTI NA PAPU: Vernici zaobilaze Međugorje zbog njegovih kritika, turizam propada
Foto: Printscreen Yt

Nekad dolazilo 200.000 hodočasnika

HRVATI LJUTI NA PAPU: Vernici zaobilaze Međugorje zbog njegovih kritika, turizam propada

Hrvatska -

Zvuči nemoguće, ali je istinito: trideset i šest godina nakon što je malo hercegovačko Međugorje upisano na kartu svetskih hodočasničkih odredišta, koje je prosečno posećivalo oko milion katoličkih vernika (i ostalih) godišnje, zabeležen je osetan pad dolazaka, i to pre svega italijanskih hodočasnika.

Italijani su, naime, bili među prvima koji su krenuli na mesto navodnih Gospinih ukazanja i godinama najbrojniji hodočasnici. Sada se njihov broj i više nego prepolovio, a Đani Mauro, vlasnik turističke agencije u italijanskim je medijima objavio zatvaranje svog biznisa koji je bio oslonjen na italijanske hodočasnike.

Mauro navodi da je iz Italije godišnje u Međugorje stizalo i više od 200 hiljada hodočasnika, da bi se u leto 2016. godine taj broj smanjio na tek pedesetak osoba po trajektu!

Vlasnik agencije za ovakav pad broja putnika pronalazi dva razloga: ekonomsku krizu u Italiji, ali i kritike koje je međugorskom fenomenu uputio papa u nekoliko navrata izjavivši da "Bogordica ne vodi poštu da bi svakodnevno ostavljala poruke".

Vlasnica agencije iz Milana, Rea Karninčić potvrdila je da broj hodočasnika rapidno pada u zadnje dve godine.

"Možda ćete najbolje shvatiti koliko je Italijana išlo prema Međugorju kad vam kažem podatak da bi se jedna hodočasnička grupa nekad rasporedila u osam punih autobusa s 55 mesta, a sada ako se popuni i četrdesetak mesta u jednom autobusu, možemo biti zadovoljni", kaže ona.

"Papa Ivan Pavao II. činio se sklon Međugorju, papa Benedikt nije se izjašnjavao, ali papa Franja je izrazito kritičan, što deluje na vernike. I premda povrememeno uputi izjave koje bi se mogle odnositi na Međugorje, ipak bi bilo dobro da donese svoj službeni sud. Tako bi i organizatori i vernici mogli lakše da odluče šta im je raditi", navodi Rea Karninčić.

(slobodnadalmacija.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track