PRIHVATNI CENTRI PUNI: U poslednja 24 sata u Hrvatsku je ušlo 10.000 izbeglica
Foto: AP

Stižu vozovima

PRIHVATNI CENTRI PUNI: U poslednja 24 sata u Hrvatsku je ušlo 10.000 izbeglica

Hrvatska -
Za 40 dana kroz ovu zemlju je prošlo više od 256.000 ljudi koji žele dalje ka zapadnoj Evropi

ZAGREB - Portparol vukovarsko-sremske policije Domagoj Džigumović izjavio je danas da je u poslednja 24 časa u Hrvatsku ušlo oko 10.000 izbeglica i migranata. Od toga je njih nešto više od 3.000 stiglo od ponoći do 9 ujutro.

Prema poslednjim podacima hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova, u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu trenutno se nalazi oko 1.500 osoba, a i dalje se očekuje veliki pritisak izbegličkog talasa iz Srbije.

Od početka izbegličke krize pre oko 40 dana kroz Hrvatsku je prošlo više od 256.000 izbeglica i migranata koji žele u zemlje zapadne Evrope. MUP je ranije saopštio da je počela realizacija prvog dela dogovora ministara unutrašnjih poslova Hrvatske i Srbije, pa na području ulaska izbeglica u Hrvatsku, u Bapskoj, nema gužvi, pritisaka niti pokušaja nasilnih ulazaka.

Iako autobusi s izbeglicama konstantno dolaze, srpski policijski službenici nalaze se na teritoriju Berkasova i izbeglice kontrolisano propuštaju u Hrvatsku. Planirano je da od 2. novembra počne da radi zimski izbeglički prihvatni centar u Slavonskom Brodu. Po izbeglice će u Šid dolaziti hrvatski voz i odvoziti ih u Slavonski Brod.

Najavljeno je da će privremeni kamp u Opatovcu raditi još neko vreme, ali samo dok potpuno ne profunkcioniše zimski centar u Slavonskom Brodu. Po dolasku u Hrvatsku, registracije i pružanja prve pomoći izbeglice se i dalje organizovano autobusima i vozom prebacuju prema Sloveniji.

Mediji prenose da su prihvatni centri u toj zemlji puni, posebno oni uz granicu, pa se izbeglice vozom prebacuju prema graničnim prelazima sa Austrijom. Zbog povećanog broja izbeglica, u kampovima povremeno nema dovoljno hrane i vode.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track