ZATEGNUTI ODNOSI HRVATSKE I RUSIJE: Ruski biznismeni otkazali dolazak u Hrvatsku!
Foto: AP, Reuters

otkazan hrvatsko-ruski privredni forum

ZATEGNUTI ODNOSI HRVATSKE I RUSIJE: Ruski biznismeni otkazali dolazak u Hrvatsku!

Hrvatska -

ZAGREB - Reakcija ruskog ministarstva spoljnih poslova na izjave premijera Andreja Plenkovića u Ukrajini bila je službena reakcija Moskve, a ne saopštenje s niže instance, rekao je ruski ambasador u Zagrebu Anvar Azimov i dodao da je zabirnut za rusko-hrvatske odnose.

"To je bilo mišljenje Rusije, a ne nekakvog odeljenja u ministarstvu. To je službena pozicija Rusije i Hrvatska to mora da prihvati", rekao je Azimov.

Premijer Plenković je u vreme posete Kijevu 22. novembra izjavio da su i Hrvatska i Ukrajina bile žrtve brutalne vojne agresije i da je njihov teritorijalni integritet narušen silom, pa stoga hrvatska iskustva iz reintegracije istočne Slavojine devedesetih godina mogu da budu od koristi Ukrajini.

Rusko ministarstvo inostranih poslova je zatim izrazilo zabrinutost takvom izjavom i poručilo službenom Zagrebu da se umesto besperspektivnih predloga o tom pitanju, "aktivnije zauzme za rešavanje hroničnih unutarašnjih problema u vezi s pravima Srba i drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj".

Anvar Azimov ambasador Rusije u Hrvatskoj Foto YB
Anvar Azimov ambasador Rusije u Hrvatskoj Foto YB

Hrvatski premijer je isti dan umanjio važnost ruske izjave rekavši novinarima da je "to samo saopštzenje jednog dela ruskog MIP". Azimov je u razgovoru za N1 rekao da Rusija nije zauzela istočni deo Ukrajine i da premijer Plenković samo prenosi stavove EU.

"Rusija nikad nije uvela svoju vojsku u Donbas. Ukrajina nije okupirana, Rusija se ne meša", rekao je Azimov.Ruski ambasador kaže da je duboko zabrinut za budućnost hrvatsko-ruskih odnosa i da nije normalno da Hrvatska više od godinu dana nema ambasadora u Moskvi.

"Moj je zadatak, kao ambasadora da minimalizujem bilo kakve posledice. Nije tajna da je robna razmena s Hrvatskom smanjena gotovo 50 posto. To je katastrofa. Pre svega, hrvatski izvoznici i poljoprivrednici su ti koji pate", rekao je Azimov.

Hrvatsko-ruski privredni forum koji se trebalo da se održati u novembru ove godine otkazan je jer ruski privrednici nisu bili zainteresovani da dođu u Hrvatsku. Azimov kaže da je to zato jer su ruski biznismeni velike patriote i ne slažu se sa evropskim režimom sankcija.

"Oni se ne slažu sa odlukom Hrvatske da podrži te sankcije. Zbog toga nisu ni bili zainteresovani da dođu u Hrvatsku", rekao je Azimov dodavši kako on pokušava sve da "ono što se dogodilo između Rusije i Hrvatske ne utiče na rusko-hrvatske privredne odnose".

(jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track