SKOPLJE DOMAĆIN SAMITA MAKEDONIJA 2025: Učesnici iz SAD, Singapura, Kanade, Nemačke...
Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll, Foto: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

OKO 300 ZVANICA

SKOPLJE DOMAĆIN SAMITA MAKEDONIJA 2025: Učesnici iz SAD, Singapura, Kanade, Nemačke...

Severna Makedonija -

Samit "Makedonija 2025", regionalna platforma za razmenu najnovijih svetskih trendova u poslovanju, investicije, tehnološke inovacije i odgovorno liderstvo, počeo je danas u Skoplju okupivši oko 300 uglednih zvanica, koji će razmotriti modele za ekonomski rast malih država u regionu.

Među zvanicama su diplomate, privrednici, direktori, akademici, poslovni stručnjaci iz dijaspore.

Predsednik Odobra direktora Samita Makedonija 2025 i direktor u američkoj kompaniji "Guggenheim Partners", Robert Arsov je podsetio da je to šesti Samit i da je počeo kao ideja sa strateškim prioritetom razvoja zemlje.

"To je bila i obrazovna inicijativa, a postao je platforma za razvoj. Stručni ljudi preko te platforme mogu da razmenjuju stavove, dobre prakse, znanje i iskustvo. Imamo odlične učesnike već godinama".

foto: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Arsov je rekao da su i ovog puta učesnici iz SAD, Singapura, Kanade , Nemačke i drugih država.

Na sajtu je oko 50 izvanrednih panelista, dodao je on.

Naveo je pet glavnih ciljeva Samita: Prvi - da se ubrza ekonomski razvoj, pospeše strane investicije, podigne konkurentnost i poveća izvoz, ali i podstakne rast preduzetništva i start ap kompanija.

Drugi cilj je implementacija edukativnih programa, treći aktiviranje dijaspore, zatim promocija vrednosti transparenosti, demorkatije i inkluzivnog društva i na kraju stateški progres i podizanje kvaliteta života.

foto: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

"Očekujem da ćemo imati i 50. samit odnosno da će ovakvi skupovi biti nastavljeni i posle 2025. godine", dodao je Arsov.

Jedan od osnivača i član Odbora direktora Samita i predsednik "The Zaf Group" Mike Zafirovski je rekao da će na samitu biti razmotreni modeli za razvoj malih država, na primer, uspešni modeli razvja Singapura i Armenije.

Samit je, ističu organizatori, jedinstvena prilika da se povežu istaknuti pojedinici.

Učesnici će prvog dana podeliti primere najbolje prakse koji omogućavaju malim državama da izgrade održiv ekonomski model rasta.

Pažnja će tokom samita biti posvećena i globalnim ekonomskim trendovima, izazovima i mogućnostima, ulozi žena u poslovnom svetu, stranim investicijama, deljenju nou-hau i razvoju mreže lokalnih dobavljača.

foto: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Na skupu će tako biti uticajni ruski preduzetnik koji je kroz "Armenia2020" realizovao značajne društvene investicije u toj zemlji, Ruben Vardanian, zatim zamenica gradonacelnika Ljubljane koja rukovodi projektom Ljubljana - "zelena" prestonica Evrope Tjasha Fitcko, kao i Aco Momcilović iz hrvatske kompanije Rimac Automobiles, jednog od najbržih svetskih proizvođača električnih automobila.

Takođe, učestvuju i predsednik Odbora za ekonomski razvoj u Singapuru Suan Hiang Lee, glavni tehnički direktor platforme Pinterest Vanja Josifovski, Alek Icev - Google Engineer Manager i drugi ugledni gosti.

Očekuju se zanimljive debate i predstavljanje primera najbolje prakse ekonomski uspešnih malih zemalja, zatim primeri uspešnog i inspirativnog liderstva, tehnologija budućnosti, kao i rasprave o medijskoj industriji i telekomunikacijama, ulozi društvenih platformi, pametnim tehnologijama, značaju stranih investicija u zemljama i obnovljivim izvorima energije.

Na današnjem panelu "Šta smo naučili i kako možemo da primenimo primere najbolje prakse u Makedoniji i regionu" govoriće i premijer Makedonije Zoran Zaev.

Drugog dana, 2. novembra, biće reči o značaju medijske industrije i telekomunikacija na panelu "Mogućnosti i izazovi u medijskoj i telekomunikacionoj industriji".

Debatovaće se i o socijalnoj ulozi medija, uspehu Izreala kao nacije start-apa, Makedoniji kao habu za pametne industrije, obnovljivim izvorima energije i razvoju pametnih tehnologija, ali i tehnologijama budućnosti - najbržim električnim automobilima u svetu.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track