HOĆE LI MAKEDONCI NA NOVE IZBORE: Posle Gruevskovog neuspeha, neizvesno formiranje Vlade
Foto: AP

Konsultacije sa stranačkim liderima

HOĆE LI MAKEDONCI NA NOVE IZBORE: Posle Gruevskovog neuspeha, neizvesno formiranje Vlade

Severna Makedonija -

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov zakazao je za popodne konsultacije o formiranju nove vlade sa predstavnicima pet stranaka, koje su na decembarskim vanrednim parlamentarnim izborima, osvojile poslaničke mandate.

Konsultacije su zakazane nakon što su propali pregovori o formiranju nove vlade između najuticanije VMRO DPMNE, bivseg premijera Nikole Gruevskog, kome je Ivanov najpre poverio mandat, i lidera najveće albanske partije DUI Alija Ahmetija.

Prethodno predsednik Ivanov je tu temu razgovarao sa predsednikom Ustavnog suda Nikolom Ivanoskim i šefom Delegacije EU u Skoplju Samuelom Žbogarom.

Nema za sada informacija da li će se konsultacijama kod predsednika Ivanova odazvati predstavnici svih stranaka, preneli su makedonski mediji.

Lider najuticajnije opozicione SDSM, druge po veličini stranke u Makedoniji, koja je na izborima osvojila 49 poslaničkih mandata, Zoran Zaev će se sa Ivanovim sastati u 15 sati, preneli su mediji.

Na sastanku će se, kako se navodi, pojaviti sa zamenikkom predsednika stranke Radmilom Šekerinskom, i generalnim sekretarom Oliverom Spasovskim.

Rukovodstvo albanskog pokreta Besa bi sa Ivanovim trebalo da se sastanke oko podneva, a pre i posle toga i rukovodstva drugih stranaka.

Ne zna se ko će na konsultacijama kod makedonskog predsednika predstavljati VMRO-DPMNE.Pojedini mediji, međutim, izveštavaju da je prisustvo Ahmetija na sastanku sa Ivanovim neizvesno, s obzirom na to da DUI ne priznaje legitimitet Ivanova.

Konsultacije sa stranačkim liderima predsednik je zakazao nakon što je portparolka EK Maja Kocijančić juče na konferenciji za novinare poručila da EU očekuje od Djorđa Ivanova "da sprovede hitne i otvorene konsultacije" sa političkim strankama u zemlji i "brzo odluči o tome ko će biti drugi mandatar za formiranje nove vlade".

Zaev smatra da bi, ukoliko mandat za sastav nove vlade ne dobije njegova SDSM, sve druge opcije bile otvoreno kršenje Ustava i zloupotreba položaja predsednika Ivanova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track