SARAJEVO: Darko Elez neće biti izručen, traži se isporuka Keljmendija

Ostali bez odgovora

SARAJEVO: Darko Elez neće biti izručen, traži se isporuka Keljmendija

Crna Hronika -
Osuđeni Elez koji izdržava kaznu u Srbiji,ranije je zatražio da se izvrši prenos kazne kkao bi je izdržao u BiH, ali Srbija nije dostavila odgovor, dok se Keljemendi i dalje traži od vlasti iz Prištine

SARAJEVO - Darko Elez, koji se nalazi na optužnici podignutoj danas u BiH, ima državljanstvo Bosne i Hercegovine i Srbije, o čemu je Ministarstvo pravde BiH službeno obavešteno još posle njegovog hapšenja u Srbiji, pa nije bilo osnova da se zatraži ekstradicija.

Kako je rekla portparol Ministarstva pravde BiH Marina Bakić, osuđeni Elez koji izdržava kaznu u Srbiji za drugo krivično delo, ranije je zatražio da se izvrši prenos kazne tako što bi tu kaznu izdržavao u BiH i istovremeno bio dostupan nadležnim organima BiH za vođenje drugih postupaka.

"Ministarstvo pravde BiH do sada nije dobilo odgovor nadležnih srpskih pravosudnih organa na zahtev za transfer, ali u svakom slučaju konačnu reč daje ministar pravde Srbije", navela je Bakić.

Po njenim rečima, nije poznato ni da li će Elez ostati pri zahtevu za transfer i nakon današnjeg podizanja optužnice u BiH.

Kada je reč o Naseru Keljmendiju, ona je rekla da je zatraženo njegovo izručenje, ali da nema nikakvog odgovora kosovskih pravosudnih organa.Ona je navela da je Tužilaštvo BiH ostvarilo saradnju s nadležnim organima Kosova u postupcima protiv Keljmendija.

Elez je na optužnici koju je danas podigao tužilac Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Tužilaštva BiH a na kojoj je još tridesetak osoba, pripadnika nekoliko zločinačkih organizacija, razbijenih u zajedničkoj policijskoj akciji "Lutka" prošle godine.

Oni su osumnjičeni za ubistva, otmice, iznude, pljačke i trgovinu narkoticima.

Reč je, između ostalog, o šest ubistava, tri pokušaja ubistva i četiri razbojničke pljačke.Optuženi se terete za neka od najtežih krivičnih dela počinjena u proteklih 10 godina na području BiH.

Optužnica nije obuhvatila Nasera Keljmendija, osobu sa američke "crne liste", koji je bekstvom na Kosovo dan pred početak akcije ""Lutka"" i dalje nedostupan pravosuđu BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track