Severna Koreja uzela taoce s Juga
Foto: Rojter

Korejsko poluostrvo ključa

Severna Koreja uzela taoce s Juga

Planeta -
Pjongjang zatvorio industrijski grad Kesong sa oko 860 južnokorejskih radnika, a juče pustio samo 45 da se vrate kući

PJONGJANG - Sve napetije.Severna Koreja zatvorila je juče svoj veoma važan industrijski centar, grad Kesong, koji se nalazi na prelazu između nje i Južne Koreje, i tako zarobila 858 južnokorejskih radnika, zaposlenih u fabrikama u tom mestu. Iako je Pjongjang obećao da će juče pustiti njih 484 da pređu granicu i vrate se u svoju zemlju, dozvolio je da ode samo 45 ljudi, zbog čega je Južna Koreja shvatila da severne komšije radnike drže kao taoce.Prvi put je 2009. Severna Koreja zatvorila Kesong i tada proglasila ratno stanje s Južnom Korejom, zbog čega su južnokorejski radnici bili primorani da se vrate u svoju zemlju. Ovog puta je pooštrila svoje stavove i ne dozvoljava im da odu, a prekinula je i vojnu telefonsku vezu kojom je koordiniran sav saobraćaj kroz grad.Zvaničnici Južne Koreje poručili su da su spremni na sve nepredviđene situacije, ali još nisu razmestili svoje snage oko Kesonga.Grad se nalazi na samoj granici između dve Koreje i važna je uporišna tačka za obe zemlje. Za Severnu Koreju on je simbol ekonomske liberalizacije i napretka. Godišnje joj obezbeđuje oko 100 miliona dolara prihoda i prehranjuje oko 200.000 njenih građana. Inače, kriza u Kesongu doprinela je pojačavanju napetosti na Korejskom poluostrvu, u šta su već uključene i SAD zbog pretnji Severne Koreje da će gađati i ciljeve na njenoj teritoriji. Amerikanci su u sklopu vojne vežbe s Južnom Korejom u tu zemlju poslali bombardere B-52 i B-2, nevidljive F-22, kao i brod „USS Ficdžerald“ s protivvazdušnom odbranom. (T. M.)

Keri: Gasite reaktor!Američki državni sekretar Džon Keri prvi je zvaničnik iz SAD koji je javno upozorio Severnu Koreju da prekine provokativnu, opasnu i lakomislenu retoriku. On je poručio da je njegova zemlja spremna da brani sebe i svoje saveznike i da Severna Koreja ne sme da stavi u pogon nukleari reaktor.

Činjenice o Kesongu♦ 2003. pokrenut je ovaj industrijski centar♦ 120 fabrika zapošljava oko 53.000 radnika iz Severne Koreje, a većina proizvoda izvozi se u Južnu Koreju♦ 470 miliona dolara iznosila je vrednost proizvodnje 2012.♦ 80 miliona dolara godišnje plaća Južna Koreja za plate radnicima iz Severne Koreje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track