SKANDALOZNO: Naše radnike u Rusiji prijavili policiji da im ne bi dali plate!

Ispašta sirotinja: Ostali bez para, a onda i bez slobode

SKANDALOZNO: Naše radnike u Rusiji prijavili policiji da im ne bi dali plate!

Društvo -
Raško T. iz Ivanjice poslao me je u Rusiju i prijavio policiji. Isplanirao je sve pre nego što smo krenuli, priča građevinski radnik Miloš Bojić

BEOGRAD - Smišljena prevara!Nekoliko srpskih radnika koji su otišli u Soči kako bi radili na izgradnji olimpijskog kompleksa kažu da su ih posrednici koji su ih poslali u Rusiju prijavili policiji da ih ne bi isplatili, već sav novac zadržali za sebe.- Mene je poslao Raško T. iz Ivanjice i, kad se sve ovo desilo, niko od radnika nije mogao da ga dobije. Nedostupan je i više nam se ne javlja. Prevarant, on nas je i prijavio policiji. Sve je isplanirao još pre nego što smo krenuli. Ko zna koliko su para uzeli za nas, a mi ni dinara od toga nismo videli - kaže Miloš Bojić (21) iz Loznice, koji se juče ujutro predao policiji.Jezivi uslovi- Nisam više mogao da se krijem, zato sam rešio da se predam. Ukupno nas 20 se predalo i vraćeni su nam pasoši. Sad ne znam šta ćemo, para da se vratimo nemamo - kaže Bojić.Marko Simonović (23) iz Novih Banovaca kaže da su uslovi u kojima su radnici mesecima živeli bili katastrofalni.- Poslednjih mesec dana ukinuli su nam obroke, a i dok smo ih imali, bilo je strašno. Bukvalno su nam davali splačine. Spavali smo u sobama koja nisu imala vrata, pa smo kačili ćebad da nam bude bar malo toplije. Bilo je užasno, kupatilo nismo imali, samo poljski WC. Neki radnici su vršili nuždu u hodniku, pa od smrada nismo mogli da živimo - kaže Marko i dodaje da, kad je trebalo da pređu granicu, niko nije došao po njih.Planirana deportacija- Čekali smo poslodavca da dođe po nas, a oni su namerno kasnili kako bi svi mi zakasnili jedan dan s prelaskom, a onda došla policija i deportovala nas. Tako ne bi morali da nas isplate. Zavlačili su nas, a mi smo radili ko crnci. Sad čujem da svima traže po 250 evra za avio-kartu kako bi nas deportovali, a odakle nama taj novac kad nam ni dinara nisu dali - kaže Marko.Slavenko Terzić, ambasador Srbije u Moskvi, kaže za Kurir da je među radnicima koji su privedeni bez dozvole i oko 40 naših državljana.- Federalna migraciona služba obavestila nas je da je poslodavac odgovoran da pruži pismene garancije da će radnici napustiti gradilište i Rusku Federaciju do isteka dozvoljenog boravka. U ovom slučaju poslodavac to nije učinio. Ambasada RS nastoji da stupi u kontakt s poslodavcem koji je dužan da obezbedi ne samo organizovan povratak naših radnika iz Ruske Federacije nego i da im isplati zaostale zarade. Ministarstvo i ambasada nastaviće da ulažu maksimalan napor da se reši teška situacija u kojoj su se našli naši radnici - kaže Terzić.

Užasni uslovi... Ovde su neki od radnika proveli nekoliko meseci
Užasni uslovi... Ovde su neki od radnika proveli nekoliko meseci

Konačno pomoćVLADA ŠALJE AVION ZA NAŠE DRŽAVLJANEKako Kurir saznaje, trebalo bi da Vlada Srbije danas pošalje avion za sve naše državljane koji se nalaze u Sočiju.- Svi oni koji su bili uhapšeni, a koji sada nemaju novca da se vrate u Srbiju, konačno će odahnuti. Doći će u Beograd, a posle ćemo pokušati da im pomognemo da dobiju sve što im se duguje - kaže dobro obavešten izvor Kurira iz diplomatskih krugova.

BROJ ZA PORODICE UHAPŠENIH RADNIKADo 22 časa porodice privedenih radnika mogu dobiti informacije o njima u Ministarstvu spoljnih poslova na broj 011/306-8142, a nakon toga na broj telefona 011/306-8615.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track