SEĆATE LI SE FILIPA JANKOVIĆA? Bio je najveća Zvezdina nada, a sada spasava karijeru u Triglavu iz Kranja!
Foto: Www.crvenazvezdafk.com

čudni su putevi gospodnji

SEĆATE LI SE FILIPA JANKOVIĆA? Bio je najveća Zvezdina nada, a sada spasava karijeru u Triglavu iz Kranja!

Fudbal -

Od najvećeg talenta Crvene zvezde do fudbalera koji igra u ekipi koja se bori za opstanak u Sloveniji i to sve za osam godina

Filip Janković bio je jedan od najtalentovanijih fudbalera Crvene zvezde pre devet godina. Debitovao je kod Roberta Prosinečkog u avgustu 2011. godine za prvi tim Crvene zvezde sa 16 godina, 6 meseci i 18 dana protiv Venstpilsa iz Letonije, u okviru kvalifikacija za Ligu Evrope.

foto: KURIR

Predviđali su mu da će biti "novi Robi" ili "novi Piksi", a on je poveden lošim savetima najbližih sam sebi uništio karijeru. Bio je u talentovanoj, ali nikada dokazanoj generaciji 1995. iz koje je vrhunsku karijeru napravio samo Nemanja Maksimović (Hetafe), a pristojnu Mihailo Ristić (Monpelje). Filip Janković (Triglav), Rastko Šuljagić (Javor), Nikola Karaklajić (Iskra, Crna Gora), Nemanja Jakšić (Aluminij, Slovenija), Dean Tišma (Zemun) i Nikola Šakić (Crvenka) su se izgubili na fudbalskoj mapi, dok su koliko toliko uspeli Mihajlo Milutinović (Spartak Subotica) i Veljko Simić (Crvena zvezda). Međutim, svi oni nisu uspeli da se izbore za ono što im je predviđano. Umesto da danas igra u "ligama petice" Filip Janković tavori u slovenačkom Triglavu iz Kranja, klubu koji se bori za opstanak. Umesto Zvezdine "desetke", danas nosi "šesticu" u Triglavu.

Proteklog vikenda Filip Janković bio je strelac prvog gola za Triglav u meču protiv Olimpije, koji je završen čudnim rezultatom 3:7. Bio je to njegov treći gol ove sezone u 17 utakmica koliko je odigrao u slovenačkoj ligi.

Filip Janković više nije ni toliko mlad, ima 25 godina, nosi bradu. Imao je turbulentnu karijeru. Njegova majka Ljiljana nije želela da njen sin potpiše višegodišnji profesionalni ugovor sa Crvenom zvezdom. Došlo je do svađe, a potom i raskida saradnje sa menadžerom Zoranom Stojadinovićem, pa je karijeru nastavio u Parmi.

Posle toga usledio je sunovrat. Umesto da svoj talenat brusi igranjem u crveno-belom dresu, seljakao se po svetu i uglavnom grejao klupu. Posle Parme imao je epizode u Kataniji, Domžalama, niželigašima iz Italije Kolekiju i Slovenije Radomlju. Probao je u Španiji, u Ekstremaduri i Kordobi. Nije išlo. Dva puta je po šest meseci bio bez kluba. Od avgusta 2019. je u Triglavu iz Kranja.

Navijačima Crvene zvezde ostaće poznat kao klinac koji je sa 17 godina na treninge dolazio sa BMW koji je imao registarske tablice "Filip".

foto: Saša Pavlić

Selektor omladinske reprezentacije Veljko Paunović verovao je u kvalitete Filipa Jankovića, pa ga je 2015. godine odveo sa selekcijom u Novi Zeland, gde je Srbija postala prvak sveta.

Kurir sport/A. R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track