KOLO, NE ČARDAŠ! Srbi, sad srušite i Mađare u Beogradu!
Foto: Starsport©

LIGA NACIJA

KOLO, NE ČARDAŠ! Srbi, sad srušite i Mađare u Beogradu!

Fudbal -

Finalisti baraža za EURO, nakon pobeda nad Norveškom i Bugarskom, puni optimizma dočekuju večerašnji meč u Ligi nacija (20.45)

Sjajan let imali su fudbaleri Srbije u Oslu, baš kao pravi orlovi nadleteli su rivala, ali vremena za slavlje nema. Večeras je na redu jedna od onih "mora se pobediti" utakmica.

Treće kolo Lige nacija u Beograd dovodi Mađare (20.45), a tri boda su imperativ nakon remija s Turskom i poraza od Rusije u prva dva kola takmičenja. Na stadionu "Rajko Mitić" neće biti navijača, ali naboj pozitivne energije koja vlada među navijačima fudbaleri Srbije sigurno osećaju poslednjih dana, pa bi ga mogli iskoristiti i zaigrati kolo u Beogradu. Mađari su takođe puni optimizma, a za to imaju veliki razlog pošto su bukvalno pregazili Bugarsku u gostima i, baš kao i Srbi, izborili finalnu utakmicu baraža za Evropsko prvenstvo.

Da će biti lako - neće sigurno, ali uz onakav pristup igri koji su izabranici selektora Ljubiše Tumbakovića pokazali u Oslu, i pobeda nad Mađarima nije daleko. Takmičenje u Ligi nacija je i te kako važno jer omogućava svakoj reprezentaciji da se takozvanim sporednim putem, na mala vrata, ubaci u baraž za Svetsko prvenstvo u Kataru, ukoliko mesto tamo ne obezbedi direktno kroz kvalifikacije.

foto: EPA/Fredrik Varfjell

ČINJENICE

*31 utakmicu odigrali smo s Mađarima, ali nikad kao Srbija

*7 pobeda ostvarili su naši reprezentativci u tim duelima

* 9 susreta s komšijama završeno je nerešenim rezultatom

* 15 puta slavili su Mađari u mečevima s našom reprezentacijom

Ljubiša Tumbaković

Borim se da nas prepoznaju

Selektor fudbalera Srbije Ljubiša Tumbaković nije krio zadovoljstvo nakon trijumfa nad Norveškom u Oslu, ali je naglasio da se na igri koju su "orlovi" prikazali radi temeljno i pažljivo.

- Stvarno smo mnogo truda uložili, promenili smo model igre, a sve se dešava u kratkom periodu. Borim se za to da budemo prepoznatljivi, da imamo disciplinu, borbenost, želju, htenje - rekao je Tumbaković.

Dušan Tadić

Naše mesto je na EP i SP

As Ajaksa Dušan Tadić "zaboravio" je pobedu nad Norvežanima jer zna da do plasmana na EP mora da se dobije i Škotska. Ali najpre Mađari u Beogradu, a zna i recept: - Uvek sam govorio da mi moramo da igramo Svetsko i Evropsko prvenstvo. To moramo. Samo treba da se držimo kao jedan i da igramo kao protiv Norvežana i neće biti problema.

UEFA rang-lista

Mađari su 14 mesta iza nas

Od četiri ekipe iz naše grupe najslabiji rang ima upravo današnji rival Srbije, reprezentacija Mađarske. Rusija je sedma na UEFA rang-listi, Turska 11, naša reprezentacija nalazi se na 19. mestu, a Mađari na 33. Ipak, ovo nikako ne sme da zavara jer su u poslednje vreme pokazali da umeju da odigraju baš dobro.

Nismo igrali 23 godine

Poslednji put dali smo im pet komada Fudbaleri Srbije i Mađarske, otkako igramo pod imenom Srbija, nisu se sastali nijednom. Poslednji duel naših reprezentativaca, tada pod imenom Jugoslavija, i Mađarske odigran je davne 1997. godine u baražu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Na stadionu na kom će igrati i večeras, naši fudbaleri slavili su sa 5:0 uz jedan gol Save Miloševića i četiri Predraga Mijatovića. I u prvom meču baraža slavili su naši sa 7:1. Mijatović je u Budimpešti postigao tri gola, a po jedan Milošević, Branko Brnović, Miroslav Đukić i Dejan Savićević.

SRBIJA - MAĐARSKA

Beograd. Stadion: "Rajko Mitić".

Bez publike.

Sudije: Sandro Šerer, Stefan de Almeida, Jonas Erni, Fedaj San (Švajcarska).

SRBIJA (3-5-2): Rajković - Milenković, S. Mitrović, Kolarov - Lazović, Tadić, Maksimović, Gudelj, Ristić - Đuričić, Mitrović. Selektor: Ljubiša Tumbaković. Zvezda tima: Dušan Tadić (Ajaks)

MAĐARSKA (3-4-2-1): Gulaši - Orban, Lang, A. Šalai - Fiola, Nađ, Siger, Holender - R. Šalai, Kalmar - Ad. Salai. Selektor: Marko Rosi. Zvezda tima: Adam Salai (Majnc).

Posle sjajne igre i pobede u Norveškoj, Srbija večeras (20.45) čeka Mađarsku u Ligi nacija i prava je šteta što će tribine biti prazne. Ako budu igrali bar upola dobro kao u Oslu, Orlovi ne bi trebalo da imaju problema s komšijama. Kvota na keca je 1,85. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Srbija - Mađarska.

Kurir sport / Gojko Filipović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track