ovo smo čekali

PONOS SRBIJE!!! Mitrović golom u 90. minutu odveo Orlove na Svetsko prvenstvo! Portugal razbijen usred Lisabona! VIDEO

Fudbal -

Fudbalska reprezentacija Srbije plasirala se večeras na Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine, pošto je u Lisabonu pobedila Portugal sa 2:1, u poslednjoj utakmici kvalifikacione Grupe A.

Na stadionu Benfike Portugal je poveo u drugom minutu golom Renata Sančesa, a izjednačio je Dušan Tadić u 33. minutu. Pobedonosni gol postigao je Aleksandar Mitrović u 90. minutu.

Fudbaleri Srbije igrali su dobro i borbeno, a takmičenje u grupi završili su kao prvi i neporaženi sa 20 bodova. Portugal je drugi sa 17.

Irska i Luksemburg imaju po devet bodova, a Azerbejdžan na poslednjem mestu ima bod. Irska je večeras kao gost pobedila Luksemburg sa 3:0.

Portugal je poveo već u drugom minutu posle greške Nemanje Gudelja koji je izgubio loptu na 18 metara, do nje je došao Sančes i postigao pogodak. Selektor Srbije Dragan Stojković protestovao je jer je smatrao da je Gudelj fauliran, ali je zbog prigovora dobio žuti karton.

Posle toga Srbija je pojačala, a u 12. minutu Dušan Vlahović pogodio je stativu. Lopta se zatim odbila do njega, ali je on šutirao preko gola.

Dve šanse je zatim propustio Kristijano Ronaldo, a posle toga Srbija je preuzela inicijativu, igralo se uglavnom na polovini Portugala, ali bez prilika koje bi ugrozile protivnički gol.

Srbija je pritiskala, a to joj se isplatilo u 33. minutu, kada je sa ivice šesnaesterca dobro šutirao Tadić, lopta je pogodila stativu, a zatim je ispala iz ruku golmana Patrisija i prešla gol-liniju.

Posle toga Tadić je bio neprecizan iz slobodnog udarca, a u 39. minutu Srbija je ozbiljno zapretila posle kontranapada, kada je Filip Kostić pogodio spoljni deo mreže.

U 42. minutu Portugal je bio u velikoj šansi, lopta je ispala golmanu Predragu Rajkoviću, posle šuta pogodila je jednog igrača Srbije u ruku i otišla u korner. Minut kasnije poništen je gol Vlahovića zbog ofsajda.

U drugom poluvremenu u igru je ušao najbolji strelac srpske reprezentacije Aleksandar Mitrović umesto Gudelja.

Prvu šansu u nastavku imao je Portugal, kada je prošao Sančes, ali je njegov šut uspeo da izbije srpski fudbaler, lopta je pogodila golmana Rajkovića i otišla u korner.

Ponovo je Sančes bio u šansi, u 62. minutu, ali je lako odbranio srpski golman. Tri minuta kasnije povredio se srpski defanzivac Miloš Veljković, a umesto nejga u igru je ušao Uroš Spajić.

Srpski tim izveo je dobar napad u 77. minutu kada je Kostić prošao po levoj strani i centrirao do Vlahovića, čiji je šut blokirao Danilo, ali je zbog ofsajda igra prekinuta. Dva minuta kasnije ponovo je Kostić dobro prošao po levoj strani i centrirao pred gol, a Mendeš je izbacio loptu u korner posle kojeg je Rui Patrisio lako odbranio.

Srpski tim je napadao i imao inicijativu, a u 83. minutu Mitrović je posle centaršuta Kostića šutirao pored stative.

Srbija je pobedila golom Mitrovića u 90. minutu koji se najbolje snašao na drugoj stativi posle centaršuta. Do kraja se srpski tim odbranio i izborio direktan plasman na Mundijal.

Direktan plasman na Mundijal u Kataru ostvariće pobednici grupa, a u baražu, od 24. do 29. marta igraće drugoplasirane ekipe i dve ekipe iz Lige nacija. Žreb za baraž biće održan 26. novembra u Cirihu.

1 / 8 Foto: Profimedia

Tok meča:

90. minut - Kraj meča!

90. minut - Utakmica je produžena za četiri minuta.

90. minut - GOOOOOOOOOL! Srbija ide u Katar, gol je postigao Mitrović koji je ušao u igru na početku drugog poluvremena.

89. minut - U igri je Luka Jović umesto Filipa Kostića.

83. minut - Centrirao je Kostić sa leve strane, loptu je zakačio Mitrović i ona prolazi par milimetara od leve stative gola domaćina.

77. minut - Posle sjajne akcije lopta je došla do Kostića koji je ubacio na penal do Vlajovića koji je probao iz voleja, ali sudije je nažalost pokazao na ofsajd i tako je propala sjajna šansa za Orlove.

70. minut - Žuti karton za Spajića zbog faula nad Žotom.

69. minut - Umesto Živkovića u igri je Nemanja Radonjić.

66. minut - Žuti karton za Strahinju Pavlovića zbog oštrog starta.

65. minut - Zbog povrede iz igre je izašao Veljković, na terenu je Uroš Spajić, igrač ruskog Krasnodara.

Dušan Tadić, Srbija, Portugal, Kristijano Ronaldo
foto: Profimedia

62. minut - Posle kardinalne grške Pavlovića do lopte je došao Renato Sančez koji je probao šut sa ivice šesnaestrca, kao kod gola, ali pravo u Rajkovića koji je bio siguran.

61. minut - Žuti karton za Mutinja zbog faula na Sergejem.

59. minut - Odlična šansa za Orlove. Prošao je Kostić po levoj strani i ubacio na peterac, utrčavao je tamo Vlahović kome je lopta izmakla za par milimetara. Najbolja šansa za Srbiju u nastavku meča. Drastično je opao tempo igre u drugom poluvremenu, obe reprezentacije igraju dosta opreznije, jer jedan pogodak dosta toga bi rešio.

52. minut - Ponovo odlična šansa za domaćina. Probio je Renato Sančez po desnoj strani, ali u poslednji čas reagovao je Rajković, lopta se odbila na peterac, ali u poslednji čas reagovao je Pavlović i loptu izbio u korner. Uz dosta sreće naši su se izvukli ovog puta.

46. minut - Počeo je drugi deo igre. U igri je Mitrović umesto Nemanje Gudelja. Prema nezvaničnim informacijama, Mitrović je imao problema sa stomačnim virusom, pa je zbog toga bio pošteđen u prvom poluvremenu.

45. minut - Završeno je prvo poluvreme na Lužu.

43. minut - Pogodio je gol Vlahović, ali je on poništen zbog ofsajd pozcije napadača Orlova. Novi gol visi u vazduhu.

Srbija, Dušan Vlahović
foto: Profimedia

42. minut - Užasna gršeka Rajkovića kome je ispala lopta i odbila se do fudbalara koji je probao na iz prve, ali preko gola ide lopta.

40. minut - Duga lopta Tadića do Kostića koji je probao levom u bliži ugao, ali pogodio je samo spoljni deo mreže gola domaćih. Ređaju se šanse za Orlove, gol visi u vazduhu.

38. minut - Pokušao je glavom štoper Srbije posle kornara koji je izveo Dušan Tadić, ali pravo u Rui Patrisija. Orlovi pritiskaju domaćina koji ne zna gde se nalazi.

36. minut - Nova prilika za Tadića. Probao je kapiten Srbije iz prekida sa nekih 25 metara po zemlji, ali pravo u Rusi Patrisija koji je ovog puta bio na visini zadatka.

33. minut - GOOOOOOOOL - Tadić donosi izjednačenje Srbiji posle užasne greške Rui Patrisija, golmana Portugala. Ovo je 18. pogodak kapitena Srbije u nacionalnom dresu u svim takmičenjima.

23. minut - Orlovi su preuzeli inicijativu, kruže oko šesnaesterca domaćina, vrebaju svoju šansu, ali se Portugalci organizovano brane i čuvaju rezultat sa početka meča. Tempo igre je drastično pao nakon sjajnih nekoliko uvodnih minuta.

Portugal
foto: Profimedia

14. minut - Odličan pokušaj za domaćina. Posle faula na ivic šesnaesterca probao je Ronaldo iz prekida, ali lopta ide tik preko prečke gola Srbije.

12. minut - STATIVA - Posle centaršuta sa leve strane probao je iz okreta i poluvoleja Vlahović, lopta pogađa stativu, odbija se ponovo do našeg napadača, koji ponovo šuta, ali lopta ide preko prečke. Najbolja šansa na meču za naše fudbalere.

12. minut - Probao je Sergej glavom, ali lopta ide preko gola.

10. minut - Renato Sančez je tražio penal, ali sudija je odmahnuo rukom samo nakon jednog duela sa našim štoperom. Domaćini pritiskaju arbitra na sve načine.

Portugal
foto: Profimedia

8. minut - Novi žuti karton, sada za domaćina, dobio je Žoao Kanselo. Dosta je napeto na Lužu, ipak je utakmica od velike važnosti za obe selekcije.

3. minut - Žuti karton za Piksija zbog protesta!

2. minut - GOOOOOL - Portugal vodi golom Sančeza! Velika greška Nemanje Gudelja koji je poklonio loptu domaćinima, a Bernardo Silva je "spojio" sa golom Renata Sančesa. Neočekivano loš start naše reprezentacije.

1. minut - Utakmica je počela.

Dragan Stojković Piksi
foto: FSS

SASTAVI:

Srbija: Rajković - Milenković, Veljković, Pavlović - Lukić, Gudelj, Milinković-Savić, Živković, Tadić, Kostić - Vlahović.

Portugal: Rui Patrisio - Kanselo, Fonte, Dijaš, Mendeš - Mutinjo, Danilo, Renato - B. Silva, Ronaldo, Žota.

Ko je ovo očekivao? Srbija će na večerašnjem meču igrati bez Aleksandara Mitrovića! Odluka selektora Stojkovića je da pojača vezni red, a da napad predvodi Aleksandar Vlahović. Svi se nadamo da je Piksi pogodio!

20:30 - Podrška Orlovima stigla je i od Bastijana Švajnštajgera i to na srpskom

20:25 - Evo šta sa lica mesta o predstojećem meču kaže Emir Kusturica

01:14

OČEKUJEM POBEDU VEČERAS! Emir Kusturica sa Luža izneo svoja očekivanja pred meč godine za Orlove! VIDEO

20:12 - Uz Orlove večeras biće i oko 2.000 navijača na stadionu, među njima je i proslavljeni režiser!

20:10 - Reprezentativci Srbije sa tri prsta ulaze na La Luž.

20:00 - Orlovi će imati sjajnu podršku u Lisabonu.

Atmosfera u timu Srbije je FANTASTIČNA! Pogledajte kako Orlovi izgledaju pred izlazak na teren!

Srbija, Portugal
foto: Flashscoore

Utakmica decenije! Veliki dan za Piksijeve Orlove - čeka ih meč istine! Sve što su radili poslednjih sedam meseci staje u predstojećih 90 minuta igre na Stadionu svetlosti u Lisabonu!

Nema kalkulacija, Srbija je došla po pobedu i direktan plasman na Mundijal. Portugal je prvi na tabeli sa 17 bodova, koliko ima i drugoplasirana Srbija. Obe ekipe imaju po pet pobeda i dva remija. Portugal ima gol razliku 16:4, a Srbija 16:8. To znači da će Portugalu biti dovoljan bod za direktan plasman na Mundijal, a Srbija mora da pobedi.

Ostanite uz Kurir sport i pratite iz minuta u minut najnovije informacije vezane za meč Portugal - Srbija.

19:00 - ORLOVI STIŽU NA STADION! Piksi je podigao palac gore prlikom uslaska na Luž!

18:25 - UŽIVO ZA KURIR Legendarni fudbaler Rade Bogdanović smatra da će se večerašnji meč završiti bez pobedika:

- Biće 1:1 - rekao je Rade.

18:22 - SLAVLJE U KOMŠILUKU! Hrvatska je u transu zbog plasmana na Mundijal. Pogledajte scene slavlja...

18:00 - TAKTIKA ZA POBEDU! S nestrpljenem očekujemo zvanične sastave. Za oko sat vremena biće objavljeni timovi na večerašnjem meču.

Dragan Stojković Piks
foto: FSS

17:33 - TRADICIONALNA ŠETNJA Fudbaleri Srbije prošetali su Lisabonom uoči meča. Ovo je postala praksa od dolaska Dragana Stojkovića, pa tako Orlovi gde god da idu imaju i šetnju tim gradom.

17:13 - ČEMU TO? Ružne scene na Poljudu i obeležja kojima nije tu mesto obeležila su meč Hrvatska - Rusija. Opširnije o toj temi čitajte ovde.

17:05 - SVI VERUJU U ORLOVE! Rezultati ankete koju smo postavili danas pre podne govore da izabranici Dragana Stojkovića imaju veliko poverenje naroda! Čak 61% ljudi izjasnilo se da će Srbija pobediti Portugal. Sa druge strane, 23% smatra da će posle velike borbe Ronaldo i drugovi obezbediti plasman na Mundijal, a samo 16% očekuje lak trijumf Portugalaca...

16:55 - KOMŠIJE NA MUNDIJALU! Fudbaleri Hrvatske savladali su selekciju Rusije sa 1:0 u poslednjem kolu grupne faze kvalifikacija za SP u Kataru.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti:

16:09 - NEK SE PONOVI! Najlepšu akciju u kvalifikacijama naša reprezentacija je izvela upravo protiv Portugala.

15:53 - PORTUGALCI SPREMNI ZA OKRŠAJ SA ORLOVIMA:

15:30 - PORTUGAL POTCENJUJE SRBIJU

Fudbalski savez Portugala već je overio vizu za Katar. Zanimljiva objava na društvenim mrežama:

15:22 - ADUTI SRBIJE U MEČU ODLUKE

Sergej je imao samo reči hvale za svog saigrača Dušana Vlahovića:

"Dobar? On nije dobar, već izvanredan. Sasvim sam siguran da statistika to podržava, imajući u vidu njegove godine. On je jedan od igrača koji je uznemiren kad ne igra dobro, tako da će sigurno biti bolji i svet će više pričati o njemu, što mi se dopada u vezi njega", rekao je Milinković - Savić.

15:01 - ZANIMLJIVE BROJKE

Statistika govori da je učinak Sergeja Milinkovića-Savića i Dušana Tadića među najboljima u ovom ciklusu kvalifikacija.

14.45 IVICA KRALJ: Oni već razmišljaju o grupi na SP, ali i mi se pitamo! Proslavljeni reprezentativac naše zemlje, Ivica Kralj, ističe da će i Portugal večeras biti pod pritiskom, jer tamošnja javnost očekuje pobedu i neće se zadovoljiti remijem.

"Protugal će biti pod pritiskom. Na stadionu će biti 60 - 70 hiljada ljudi i svi očekuju pobedu. Portugal neće ići na bod. Oni gaje napadački fudbal i očekujem dobru utakmicu i puno golova", kaže Kralj za TV Prva i dodaje:

"Domaći teren jeste prednost, ali i veliko opterećenje. Javnost očekuje pobedu i već razmišlja o grupi na Svetskom prvenstvu, ali i mi se pitamo".

Ivica Kralj
foto: Printscreen

14:22 KAKAV VAM JE OSEĆAJ? Do početka meča ostalo je nešto više od šest časova. Euforija polako raste, pa vas pitamo šta očekujete? Glasajte u anketi Kurira, takođe napište nam i u komentaru.

14:02 - ŠTA PIŠU OVI LJUDI Portugalci se naširoko bave večerašnjom utakmicom, uz detalju analizu tima Srbije, objavili su i naš očekivani sastav u kome se nalazi povređeni Darko Lazović, on se i navodi kao jedan od opasnih igrača u timu Dragana Stojkovića.

Abola
foto: Printscreen

13:49 - IDEALNO, IDEALNO! Vremenski uslovi večeras u Lisabonu biće apsolutno savršeni za fudbal! Temperatura će da bude 15 stepeni, naravno, bez padavina. Ovako izgleda stadion koji će biti poprište večerašnjeg spektakla...

La Luž
foto: Profimedia

13:30 - MOMCI KOJU VERUJU U SRBIJU! Već smo pisali o kvotama za utakmicu, a u međuvremenu javila nam se grupa od devetorice momaka iz beogradskog naselja Dedinje uz poruku i tiket:

Tiket
foto: Privatna arhiva

- Mi verujemo u Srbiju!

Kristijano Ronaldo, Aleksandar Mitrović
foto: Profimedia

13:07 - ŠTA KAŽU LEGENDE - Kurir je prethodnih dana razgovarao sa brojnim velikanima srpskog i jugoslovenskog fudbala.

Njihovo jednoglasno mišljenje glasi: imamo šansu!

12:46 - RONALDO PROTIV SRBIJE: Apsolutni rekorder po broju golova za nacionalni tim nije se proslavio na mečevima protiv Srbije.

Iznenadiće vas statistika Kristijana Ronalda protiv Orlova...

12:25 - POLA SRBIJE NEĆE MOĆI DA GLEDA MEČ DECENIJE: Naime, poznato je da je nosilac TV prava za mečeve kvalifikacija za Svetsko prvenstvo SBB, a da prenos utakmice reprezentacije neće biti na TV programima sa nacionalnom frekvencijom, što znači da najmanje polovina stanovništva Srbije neće biti u prilici da isprati bitku Orlova sa Portugalcima.

Opširnije o ovom problemu možete pročitati OVDE

12:15 - ANDRIJA NA MESTU GDE SE NIJE PROSLAVIO Kako vam se čini opcija sa Andrijom Živkovićem u startinih 11? Očekuje se da fudbaler PAOK bude večerašnji džoker Dragana Stojkovića.

12:03 - ONI BAŠ NE VERUJU U SRBIJU! Kladionice kažu da Srbija ima mizerne šanse za direktan plasman na Mundijal. Kvota na Portugal iznosi 1,44, dok trijumf Srbije plaća 7,00. Za one koji se ne razumeju u kvote, prevešćemo u procente. Šanse Srbije za pobedu iznose 14%.

11:52 - Portugalci uopšte ne kriju da su ubedjeni u plasman na Svetsko prvenstvo. Objava Kristijana Ronalda ide u prilog tome.

11:48 - VELIKI OPTIMIZAM! Evo kako je o utakmici govorio Dragan Stojković neposredno pred izlazak na Luž stadion.

11:40 - KRATKO I JASNO Portugalski sportski list Abola donosi zanimljivu naslovu stranu na kojoj se nalazi selektor Fernando Santoš uz jasnu poruku:

- Što možeš danas...

Abola
foto: Printscreen

11:30 - Čini se da nema previše dilema ni Fernando Santoš o timu koji će se suprotstaviti Srbiji. Ovih 11 igrača se očekuje na terenu:

Rui Patrisio - Kanselo, Fonte, Dijaš, Mendeš - Danilo, Palinja, Fernandeš - B. Silva, Ronaldo, Žota

11:15 - Večerašnji meč u Lisabonu sudiće Danijele Orsato. Italijan je bez dileme jedan od najboljih arbitara u Evropi. Svi se nadamo da će suđenje biti 50-50. Posebno, jer dobro znamo šta se desilo u Beogradu i da će Portugaci sigurno vršiti ogroman pritisak na arbitre...

O Orsatu ste imali prilike još u četvrtak da čitate na Kuriru. Neka bude sreće ruke za Orlove, kao što je to bio u Norveškoj na meču baraža za EP.

11:02 - Sve ljubitelje fudbala zanima tim Srbije koji će večeras istrači na Luž. Poslednje informacije govore da će Piksi na teren posledi ovih 11 igrača:

Rajković - Milenković, Veljković, Pavlović - Gudelj, Milinković-Savić, Živković, Tadić, Kostić - Mitrović, Vlahović

Kažite nam u anketi kako Vam se sviđa ovaj tim?

11:00 - Dobrodošli na Kurirov blog posvećen fudbalskom meču decenije Portugal - Srbija.

Igrala je naša reprezentacija mnogo važnih utakmica u prethodnim godinama, ali direktan meč za plasman na SP protiv jedne od najmoćnijih ekipa na planeti predstavlja najvažniji fudbalski događaj!

Kurir sport

Bonus video:

00:19

Đoković ludovao u Torinu posle pobede Orlova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track