SVINJSKE GLAVE I MRTVI PACOVI ZA MILOŠA NINKOVIĆA: Navijači Sidneja spremaju linč za "izdajnika" Srbina, bivši saigraču mu prete
Foto: Profimedia

persona non grata

SVINJSKE GLAVE I MRTVI PACOVI ZA MILOŠA NINKOVIĆA: Navijači Sidneja spremaju linč za "izdajnika" Srbina, bivši saigraču mu prete

Fudbal -

Miloš Ninković bio je ikona fudbalskog kluba Sidnej, sve do ovog leta, kada je prešao u redove najvećeg gradskog rivala Vestern Sidneja.

Miloš Ninković
foto: Profimedia

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde i kijevskog Dinama proveo je sedam godina u redovima Sidneja, naosvajao se klupskih i ličnih trofeja. Kada je poželeo da ostane u klubu dobio je potcenjivačku ponudu, koja je njega toliko razočarala, da je odlučio da pređe u Vestern Sidnej.

Taj gest izgleda navijači Sidneja nisu mu oprostili. Kako pišu australijski mediji simpatizeri plavog dela Sidneja spremaju "linč" i nimalo toplu dobrodošlicu svom nekadašnjem miljeniku.

- Pravilo je da pošaljete pismo klubu ako želite da unesete na stadion nešto za šta smatrate da obezbeđenje neće dozvoliti da prođe kroz kapije. Tako su neki navijači uoči derbija tražili dozvolu da donesu svinjsku glavu, mrtvog pacova, kao i transparente i slike sa raznim porukama. Nešto od onoga što su tražili može da se unese, ali neke od stvari kao što su ove koje sam pomenuo svakako ne mogu na stadion - rekao je u razgovoru list "Sydney Morning Herald" izvršni direktor Sidneja Adam Santo.

Miloš Ninković
foto: Profimedia

Umesto da smiruje tenzije, klub Sidnej koji je očigledno u ratu sa Milošem Ninkovićem, javno je putem zvaničnog sajta i profila na društvenim mrežama raspirivao mržnju prema Srbinu. Uputili su poziv navijačima da se otarase dresa s brojem 10 i Ninkovićevog prezimena, tako što će ga dati fudbalskoj dobrotvornoj organizaciji "Football United", a zauzvrat dobiti vaučer vredan 10 dolara za kupovinu u klupskoj prodavnici, kao i kesicu bombona (lollies), što je aluzija na to da „desetku“ u Sidneju sada nosi Englez Džo Loli.

- Posle sedam godina i šest osvojenih trofeja sa klubom, mislim da sam zaslužio malo više poštovanja - rekao je Miloš Ninković.

Trener Sidneja Stiven Korika nastavio je doliva ulje na vatru, kada je na zajedničkoj konferenciji sa Milošem Ninkovićem, neprimereno govorio o Srbinu.

- Mi ga i dalje poštujemo, ali Ninković je sada naš neprijatelj i tako ćemo ga tretirati u subotu. Njega su navijači voleli, ali ga u subotu čeka neprijateljska atmosfera na stadionu - bez imalo poštovanja rekao je Korika.

Miloš Ninković nije želeo da odgovara u istom tonu.

- Vonderersi su mi dali priliku da barem još jednu sezonu vradim ono što najviše volim, da igram fudbal. Daću sve od sebe i uradiću sve što mogu za ovaj klub i za pobedu u derbiju - izjavio je nekadašnji srpski reprezentativac.

Luk Bratan, fudbaler Sidneja, nije bio prijateljski raspoložen prema Milošu Ninkoviću.

- Ovakve stvari se dešavaju u fudbalu i ne bih da ulazim duboko u tu priču. Lično, mislim da su obe strane (i klub i Ninković) napravile greške koje su dovele do razlaza. Ali, ne možeš da pređeš u redove najvećeg rivala, a da očekuješ da niko neće ni reč da kaže. Sigurno ću učiniti sve da ga sprečim da odigra onako kako zna i neću se ustezati da ga potkačim na terenu - poručio je Bratan.

Marko Rudan, trener Vestern Sidneja, pozvao je sudijsku organizaciju da zaštite Miloša Ninkovića od pogibeljnih startova i da u subotu od (09.45, kada je zakazan veliki derbi Sidneja) rade svoj posao.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track