RANE KOJE I DALJE PEKU! Gurban Gurbanov, Đenova, albanski dron, Mitrovićev penal... Kako smo sve ostajali bez plasmana na Euro?
Foto: Luca Ghiglione / IPA / Profimedia, Starsport

maler do malera

RANE KOJE I DALJE PEKU! Gurban Gurbanov, Đenova, albanski dron, Mitrovićev penal... Kako smo sve ostajali bez plasmana na Euro?

Fudbal -

Fudbalska reprezentacija Srbije u utorak od 20.45 igra jednu od najvažnijih utakmica ove godine.

"Orlovi" će dočekati Crnu Goru na Marakani i pokušaće da stignu do pobede koja bi ih dovela na korak od plasmana na Evropsko prvenstvo. Bio bi to prvi Euro našem nacionalnom timu pod imenom Srbija i prvi još od 2000. godine kada je Jugoslavija poražena od Holandije sa 6:1 u četvrtfinalu.

Brojni maleri pratili su našu reprezentaciju tokom gotovo svih prethodnih kvalifikacija za Evropske šampionate, a mnoge rane i dalje peku. Krenimo redom...

Euro 2004. godine (Portugal)

Da li se sećate Gurbana Gurbanova? Azerbejdžan je u ovo vreme predstavljao reprezentaciju sa "dna kace" evropskog fudbala, ali je selekcija Srbije i Crne Gore pod vođstvom Dejana Savićevića doživela veliku blamažu i istorijski neuspeh upravo protiv ovog tima.

Remi protiv Azerbejdžana u Podgorici (2:2) uz dva gola Gurbana Gurbanova, i pored vođstva plavih od dva gola razlike, kao i poraz u Bakuu (1:2) uz golove Gurbanova u 88. i Ismajilova u 90+1. minutu koštali su našu reprezentaciju eliminacije.

Četa Deja Savićevića sa 12 bodova završila je treća u grupi iza Italije (17 bodova) i Velsa (13 bodova), te su Velšani otišli u baraž, a "azuri" direktno na Euro.

Euro 2008. godine (Austrija i Švajcarska)

Krenuli smo silovito, prvi put kao Srbija minimalnom pobedom protiv Azerbejdžana (1:0), remijem u Poljskoj (1:1), pobedama protiv Belgije (1:0) i Jermenije (3:0).

Ipak, tim koji je sa klupe predvodio Havijer Klemente, poražen je od Kazahstana u Almatiju sa 2:1 i krenuo je sunovrat.

Šokantan remi sa Jermenijom (0:0) označio je i kraj snova, te je Srbija ponovo završila kao treća u grupi sa 24 bodova, tri manje od drugoplasiranog Portugala i četiri od Poljske.

Euro 2012. godine (Poljska i Ukrajina)

Srbija je bila u grupi sa Italijom, Estonijom, Slovenijom, Severnom Irskom i Farskim Ostrvima i delovalo je da ćemo biti bar drugoplasirani i preko baraža izboriti Evropsko prvenstvo. Ipak, ne lezi vraže! Čuveni slučaj "Đenova" desio se u ovim kvalifikacijama i Srbija je kažnjena zbog haosa navijača na revanšu protiv Italije i prekida posle kog je meč registrovan u korist "azura" sa 3:0.

Desio se i šokantan poraz od Estonije (1:3), ali je Srbija imala sve u svojim rukama pred gostovanje Sloveniji u poslednjoj rundi. Bojan Jorgačević primio je gol sa preko 50 metara, Nemanja Vidić promašio penal, a nemotivisani "zmajčeki" savladali su "orlove" sa 1:0 i poslali Estoniju u baraž.

Euro 2016. godine (Francuska)

Proširila je UEFA Evropsko prvenstvo na 24 reprezentacije, ali nas ponovo nije bilo. Ovog puta najviše nas je koštao dron i prekid meča protiv Albanije na Marakani zbog kog smo žestoko kažnjeni.

Stefan Mitrović, Srbija bez Eura
foto: Starsport

Nesrećne kvalifikacije Srbija je završila na četvrtom mestu u grupi sa samo četiri boda (imali smo i kaznu, oduzeta su nam tri), iza Portugala (21), Albanije (14) i Danske (12).

Euro 2020. godine (11 evropskih gradova)

Čak 11 gradova domaćina, 24 reprezentacije, ali - bez Srbije! "Orlovi" su imali čak dve prilike da stignu do završnog turnira i nijednu nisu iskoristili. Prva je bila preko kvalifikacija koje smo završili sa 14 osvojenih bodova iza Portugala (20 bodova) i Ukrajine (17 bodova), a druga preko Lige nacija.

Savladali smo Norvešku u polufinalu, u finalnom meču Škotska je stigla na Marakanu, bili smo favoriti, ali se ponovo desio sumrak.

Nekako smo uveli meč u produžetke golom Luke Jovića u finišu, stiglo se do penala, a promašen jedanaesterac Aleksandra Mitrovića značio je i kraj snova o plasmanu na Euro.

Aleksandar Mitrović, Srbija bez Eura
foto: Starsport

Ovo su velike opomene koje moraju da pozovu na oprez uoči duela sa Crnom Gorom. A, vreme je da se razbiju maleri i da naša reprezentacija konačno ode na Evropsko prvenstvo!

Kurir sport

BONUS VIDEO:

08:43

SRBIN FUDBALSKA LEGENDA MEKSIKA! Kod nas je NEPOZNAT, a njegov potez ušao je u anale PARTIZANA! Ovo ime odjekivalo je širom sveta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track