MOBILIZACIJA: Zagreb pod opsadom zbog Orlova
Foto: REUTERS

Najveće osiguranje u istoriji

MOBILIZACIJA: Zagreb pod opsadom zbog Orlova

Fudbal -
Hrvatske vlasti će za utakmicu protiv Srbije organizovati do sada neviđeni broj snaga bezbednosti

ZAGREB - Duel između fudbalskih reprezentacija Hrvatske i Srbije 22. marta na "Maksimiru" biće ispraćen posebnim merama bezbednosti. Vlasti Hrvatske su najavile da će, ne samo deo oko stadiona, već ceo grad Zagreb na dan utakmice biti pod pravim opsadnim stanjem i da će biti angažovan najveći broj pripadnika obezbeđenja u istoriji nekog sportskog događaja u Hrvatskoj.

"Biće angažovane najveće snage u istoriji. U osiguranju utakmice učestvovaće frapantan broj ljudi. Poslednju reč imaće policiju. U narednim danima upoznaćemo javnost sa kompletnom organizacijom. Činjenica je da na njoj radimo već dva meseca", rekao je Zoran Cvrk, šef bezbednosti Hrvatskog fudbalskog saveza, za Jutarnji list.

Neće samo "Maksimir" biti pod opsadom, već ceo grad.

"Odlučili smo da postavimo nekoliko kontrola ulaznica, tako da oni koji nemaju karte neće moći ni da priđu blizu stadiona."

Praksa u Evropi je da na 100 gledalaca dođe jedan radnik obezbeđenja. S obzirom da je kapacitet "Maksimira" trenutno 36.000 mesta, to bi značilo 360 radnika obezbeđenja. Međutim, jasno je da će ih biti mnogo, mnogo više. Sasvim sigurno će pasti dosadašnji rekord iz 10. septembra 2008. godine kada je u Zagrebu gostovala Engleska. Tada je bilo uključeno 1.400 policajaca, 700 radnika obezbeđenja i 100 redara.

Srbija je prošle godine za vreme Evropskog prvenstva u rukometu angažovala 5.000 policajaca i oni su bili raspoređeni od granice sa Hrvatskom. Pretpostavka je da sada neće biti toliki broj policajaca, jer nije omogućen organizovani dolazak navijača iz Srbije, ali će prema procenama biti više od 3.000 pripadnika snaga bezbednosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track