(VIDEO) PETARDA U ČAČKU: Zvezda bolja od Borca, Delije se setile ubijenog Aleksandra Jaćimovića
Foto: Crvenazvezdafk.com

Slavlje crveno-belih

(VIDEO) PETARDA U ČAČKU: Zvezda bolja od Borca, Delije se setile ubijenog Aleksandra Jaćimovića

Fudbal -

Fudbaleri Crvene zvezde ubedljivo su savladali Borac 5:1 u zaostalom meču 32. kola Superlige Srbije, koji je u aprilu odložen zbog fizičkog obračuna navijača u čačku u kojem je smrtno stradao navijač crveno-belih Aleksandar Jaćimović.

Iako nije imao rezultatski značaj duel u Čačku obeležilo je čak pet golova, od kojih je tri postigao Aleksandar Katai. Uz njega golove za Zvezdu postigli su Le Talek i Orlandić, dok je počani pogodak za domaće delo Darka Zorića.

Posle meča u Čačku Zvezda, koja je još ranije obezbedila šampionsku titulu je prva i ima 51 bod, dok je Borac na šestom mestu sa 29.

Prvo poluvreme

Borac je u četvrtom minutu ozbiljno pripretio, ali je Kahriman odbranio, na suprotnoj strani pet minuta kasnije Vijeira nije uspeo da zatrese mrežu Čačana. u 10. minutu Zvezda je povela golom Le Taleka, koji je dočekao centaršut Ibanjeza i glavom pogodio gol

Od gola Le Taleka Zvezda uspeva da kontroliše dešavanja na terenu, a igra se uglavnom između 2 šesnaesterca. U 28. minutu Maslać je faulirao Grujuića, a posle kraće gužve i guranja Donald je dobio žuti karton, kao i Maslać.

Nekoliko sekundi kasnije Vujaklija je bio u prilici, ali mu je u odsudnom momentu pobegla lopta.

Devet minuta kasnuije sjajna akcija Petkovića i Kataia krunisana je 18. golom Kataia u sezoni

U nadoknadi vremena Katai je još jednom savladao golmana Borca

Drugo poluvreme

Početkom drugog poluvremena navijači Crvene zvezde razvili su veliku sliku posvećenu tragično nastradalom Aleksandru Jaćimoviću koji je izgubio život u Čačku u sukobu navijača. U prvom delu drugog poluvremena pred golovima nije bilo uzbuđenja.

U 75. minutu Zorić je izbio sam pred kahrimana, ali je šutirao pored gola. Nekoliko sekundi kasnije centarfor Borca je zakucao loptu pod prečku Zvezdinog gola U istom minutu Zvezda je krenula sa centra a Katai je postigao i treći gol u meču

Do poslednjih trenutaka utakmice nije bilo uzbuđenja i promene rezultata, a tada se u strelce upisao i napadač Crvene zvezde Petar Orlandić, koji je postavio konačan rezultat.

Tok meča

Borac: Bajić - Tanasin, Maslać, Krstić, Kostić - Balabanović, Petraci - Zec, Zorić, Jovanović - Vujaklija

Crvena zvezda: Kahriman - Petković, Rendulić, Luković, Ibanjez - Donald, Le Talek - Snić, Grujić, Katai - Vijeira

Sastavi

Ovaj meč nema veliki rezultatski značaj, ali motiva za dokazivanje neće nedostajati, ni kod domaćina iza kojih je sjajna sezona, niti kod gostiju koji još uvek pamte neugodan poraz u Kupu Srbije.

Meč 32.kola Super lige Srbije između Borca i Crvene zvezde prvobitno je bio zakazan za 23.april, ali je otkazan zbog sukoba navijačkih grupa uoči njegovog početka. Tom prilikom smrtno je stradao navijač crveno-belih Aleksandar Jaćimović, pa su nadležni organi odlučili da se ovaj susret odigra u prvom slobodnom terminu.

Čačani su ovog proleća serijom nešto slabijih rezultata donekle pokvarili fantastičan utisak koji su tokom ove sezone ostavili. Ipak, dolaskom Milorada Kosanovića ekipa se ''trgla'' i pokazala zbog čega se do prethodnog kola nalazila u konkurenciji za plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope. Od trinaest mečeva odigranih u nastavku takmičenja čak šest su odigrali nerešeno (Novi Pazar 0:0, Spartak 0:0, Vojvodina 1:1, Rad 0:0, OFK Beograd 1:1, Crvena zvezda 1:1), dok su iz tri susreta izašli kao pobednici (Jagodina 3:0, Radnički 4:1, Radnik 3:1). Pretrpeli su i četiri poraza, u okviru 28.kola u Gornjem Milanovcu u duelu sa ekipom Metalca (0:2), u 31.kolu u Beogradu u duelu sa ekipom Čukaričkog (1:3), u 33.kolu u Beogradu u duelu sa Partizanom (0:2) i u prethodnom 36.kolu u duelu sa Vojvodinom (0:2). Čačani trenutno zauzimaju 6.mesto na tabeli sa 29 bodova, šest manje od petoplasiranog Radničkog i četiri više od sedmoplasiranog Radnika, uz jedan odigran meč manje. Crveno-beli su prolećni deo šampionata započeli u prepoznatljivom stilu i zabeležili pet vezanih pobeda u duelima sa ekipama Mladosti (2:1), Partizana (2:1), Jagodine (3:1), Spartaka (4:0) i Novog Pazara (4:0). Ipak, usledio je period rezultatske krize i slabije igre, verovatno kao posledica opuštanja i zasićenja ekipe koja je do tada redom rušila rekorde. Tako su na prethodnih osam suseta izabranici Miodraga Božovića ostvarili samo tri trijumfa (Rad 1:0, Voždovac 1:0 i u prethodnom kolu Radnik 4:1), uz tri remija (Vojvodina 0:0, Borac 1:1, Partizan 1:1) i dva poraza (Čukarički 1:2 i Vojvodina 1:3). Pobeda u 34.kolu nad ekipom Voždovca odlučila je šampionsku trku, jer je Crvena zvezda sa ta tri boda matematički osigurala osvajanje titule. Crveno-beli trenutno imaju 48 bodova, jedanaest više od drugoplasiranog Partizana i dvanaest više od trećeplasiranog Čukaričkog (uz jedan odigran meč manje u odnosu na oba rivala).Biće ovo četvrti ovosezonski duel dva tima, a treba reći da su prethodna tri bila izuzetno zanimljiva. Tokom jesenjeg dela šampionata Crvena zvezda je na svom terenu slavila rezultatom 4:2(2:2), a strelci na tom susretu bili su Aleksandar Katai (2), Marko Grujić i Predrag Sikimić za domaćina i Srđan Vujaklija (2) za goste. Duel igran u Kupu Srbije završen je ubedljivom pobedom Borca, a rezultat je bio 5:1(3:0). Strelci na tom susretu bili su Darko Zorić (3), Srđan Vujaklija i Marko Jevtović za Čačane i Luka Jović za crveno-bele. Treći meč odigran je u poslednjem kolu preliminarne faze, rezultat je bio nerešen 1:1(1:0), a strelci su bili Lazar Obradović za Čačane i Ugo Vijeira za Crvenu zvezdu. Ako posmatramo prethodna 33 duela u domaćim takmičenjima (u periodu 1996-2016) Crvena zvezda je bila dosta uspešniji tim sa 23 pobede, 5 remija i 5 poraza. Borac je poslednji put slavio na svom terenu u duelima sa Crvenom zvezdom u sezoni 2010/11 kada je bilo 2:0 za ''zebre''. Pre poraza u Kupu Srbije Crvena zvezda je trijumfovala na sedam uzastopnih međusobnih susreta.

U taboru domaćina žale zbog činjenice da meč sa Crvenom zvezdom neće imati takmičarski značaj, ali ipak veruju da će ljubitelji fudbala uživati u odličnoj utakmici. O tome je na konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio šef stručnog štaba ''zebri'', iskusni Milorad Kosanović, koji je tom prilikom naglasio da je zadovoljan postignutim u tekućoj sezoni:''Velika je šteta što predstojeća utakmica nema veliki rezultatski značaj za rivale. Verujem da to neće umanjiti fudbalsku lepotu i da će oba tima u jednoj rasterećenoj atmosferi pružiti dobru igru koja će zadovoljiti brojni auditorijum. Iako smo porazom u Novom Sadu izgubili šanse da se domognemo Evrope, imamo obavezu i veliku želju da u duelu sa najboljim timom u Srbiji pružimo maksimum i još jednom potvrdimo sve ono što je Borac uradio u prethodnoj sezoni. Plasman u polufinale Kupa Srbije i mesto u samom vrhu srpskog fudbala moraju zadovoljiti sve koji vole Borac. Mi ćemo im se ponovo odužiti na pravi način i očekujem kvalitetnu i neizvesnu utakmicu dva tima koji će se nadigravati.''

Trener Kosanović je istakao da njegov stručni štab nema većih kadrovskih problema i da će svi igrači biti na raspolaganju za ovaj susret.Gosti u Čačak stižu potpuno rasterećeni i sa željom da se revanširaju za ubedljiv poraz od ekipe Borca u Kupu Srbije. Pobede u preostala dva prvenstvena susreta bile bi najbolji mogući završetak izuzetno uspešne sezone u kojoj je Crvena zvezda stekla ogromnu bodovnu prednost u odnosu na rivale. O tome je na konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio šef stručnog štaba crveno-belih, Miodrag Grof Božović, koji je istakao da očekuje težak meč i da će ekipa nastupiti u najjačem sastavu:''Ostala su još dva kola do kraja i bilo bi dobro da završimo prvenstvo u pozitivnom maniru. To neće biti lako jer igramo sa ekipom koja nas je namučila ove sezone i u Kupu Srbije nam nanela težak poraz. Borac je uvek specijalno motivisan protiv Zvezde i jedna su od ekipa sa kojom imamo najlošiju statistiku. Igraćemo u najjačem sastavu, imamo veliki motiv i svi igrači su spremni da im se odužimo za poraz koji su nam naneli u Kupu. Omladinci će dobiti šansu na humanitarnoj utakmici koju igramo u Gračanici.''Trener Božović se osvrnuo i na igru njegovog tima u prethodnim mečevima, naročito u odbrani koja je često imala problema sa protivničkim napadačima:''Možda su u situaciji kada se ekipa malo opusti najviše na udaru štoperi. Ta pozicija je u Zvezdi veoma specifična, pogotovo na našem stadionu. Vidite da se gotovo celu utakmcu nalazimo na polovini protivnika pa su štoperi ostavljeni na milost i nemilost protivničkoj ekipi, zato što se svi pridodaju napadu. Mnogo puta su i Petković i Ibanjez odlazili napred i ostavljali same štopere. U poslednje vreme i Donald je bio dosta ofanzivan. Na svakoj utakmici protivnici su pravili gol šanse samo zbog takvog načina igre. Na ozbiljnijim utakmicama je situacija drugačija, ni Luković ni Rendulić protiv Olimpijakosa nisu grešili. Pa zamislite da Luković ne greši nikad, koliko bismo mi bodova prednosti imali, 200?''

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track