NAŠI PROTIVNICI NA SP: Večiti favorit Brazil (VIDEO)
Foto: AP

NAŠI PROTIVNICI NA SP: Večiti favorit Brazil (VIDEO)

Fudbal -

Otkad postoje Mundijali, Brazil na njih dolazi po titulu! Nisu propustili nijednu šansu – učestvovali su na svim završnim turnirima od 1930. godine, dakle 20 puta. Petostruki su šampioni uz dva izgubljena finala, a legendarni Pele je pre četiri godine prognozirao da će upravo u Rusiji „karioke“ osvojiti taj, sada već 16 godina čekani šesti naslov prvaka sveta.

Kada se pogleda statistika, Brazil nikada nije završio ispod 6. mesta – osim u Italiji.

Kao da im igranje na Apeninskom poluostrvu ne prija – 1934. godine, na prvom SP održanom u Italiji, osvojili su (za sada) najgore 14. mesto, odigravši samo jednu utakmicu. Tada nije bilo grupne faze, već kup sistem sa 16 učesnika.

Na startu ih izbacila Španija, rezutatom 3:1.

Pedeset šest godina kasnije, 1990, sa tri pobede su prošli grupu (zanimljivo je da su i tada bili sa Kostarikom), ali ih je u osmini finala u Torinu, ljuti rival Argentina pobedio sa 1:0.

Taj poraz im je doneo 9. mesto.

Ipak, ništa nije toliko zabolelo kao poraz na domaćem terenu od Nemačke u polufinalu pre četiri godine, sa 7:1. Pred njima je velika šansa da tu „ranu zaleče“, posebno što su se „pancerima“ revanširali koliko-toliko, pobedivši ih u pripremnoj utakmici u martu u gostima sa 0:1.

Gol koji je presudio delo je napadača Gabrijela Žezusa, na asistenciju Vilijana, i to je bio njihov prvi susret posle čuvene utakmice u Belo Horizonteu.

Treba istaći da su obe reprezentacije nastupile u skoro najjačim sastavima, s tim što selektor Tite nije mogao da računa na Nejmara koji od 25. februara muku muči sa povredom skočnog zgloba.

No, napadač PSŽ-a će biti spreman do 15. juna, ali su „karioke“ u međuvremenu ostale bez drugog važnog „šrafa“ – Danija Alvesa, jednog od najboljih desnih bekova na svetu.

Hitronogom Brazilcu su u finalu Kupa Francuske, koji je „Pariz Sen Žermen“ nedavno igrao protiv trećeligaša Erbijea, stradali ligamenti kolena i čeka ga duža pauza. Pitanje je kolika mu je uteha što je na tom meču osvojio svoj 38. trofej u karijeri.

„Kada sam osetio bol u kolenu – duša je napustila telo... Istog momenta kada sam pao na zemlju znao sam da me neće biti u avionu za Svetsko prvenstvo“, tužno je izjavio kasnije Alves.

I pored svega, spisak putnika za Rusiju koji je objavio 56-godišnji selektor Tite i dalje je „zastrašujuć“:

golmani: Alison (Roma), Ederson (Mančester siti), Kasio (Korintijans),

odbrambeni igrači: Danilo (Mančester siti), Marselo (Real Madrid), Markinjos (PSŽ), Miranda (Inter), Silva (PSŽ), Fagner (Korintijans), Žeromel (Gremio), Felipe Luis (Atletiko Madrid),

vezisti: Kazemiro (Real Madrid), Fernandinjo (Mančester siti), Paulinjo (Barselona), Fred (Šahtjor), Kutinjo (Liverpul), Augusto (Peking),

napadači: Nejmar (PSŽ), Žezus (Mančester siti), Firmino (Liverpul), Tajson (Šahtjor), Kosta (Juventus), Vilijan (Čelsi).

Fudbalske reprezentacije Jugoslavije i Srbije odigrale su protiv Brazila 18 utakmica. Ostvarile su dve pobede, sedam puta igrale nerešeno i devet puta bile poražene.

Prvu utakmicu, selekcije Kraljevine Jugoslavije i Brazila odigrale su na prvom Svetskom prvenstvu u Urugvaju 1930. Golovima Tirnanića i Beka, dobili smo ih sa 2:1.

Poslednji, i jedini put kao Srbija, sastali smo se u prijateljskom meču 2014, gde je pitanje pobednika rešio Fred u 58. minutu.

Pamti se i takmičarski nebitna utakmica u Beogradu iz 1934. godine. Pred 12.000 gledalaca Jugoslavija je pobedila rezultatom 8:4. Beše to naša poslednja pobeda nad moćnim Južnoamerikancima.

Budite kreativni i možda ćete, zahvaljujući “Huawei”-ju, 27. juna u Moskvi, u 3. kolu grupne faze biti svedok ispisivanja nove stranice u istoriji srpskog fudbala.

Kurir sport

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track