(KURIR TV) MORNAR PAO U PUNOM PIONIRU: Delije nosile Zvezdu do finala, Budućnost na putu do titule i Evrolige
Foto: Dado Đilas

ABA liga

(KURIR TV) MORNAR PAO U PUNOM PIONIRU: Delije nosile Zvezdu do finala, Budućnost na putu do titule i Evrolige

Košarka -

Košarkaši Crvene zvezde plasirali su se u finale regionalne ABA lige, pošto su u trećem odlučujućem meču u dvorani Aleksandar Nikolić savladali Mornar (88:69) i tako stekli pravo da se u seriji protiv podgoričke Budućnosti (prvi meč u ponedeljak, 9. aprila u Beogradu) odbrane titulu i izbore plasman u narednu sezonu Evrolige.

Zvezda je u prepunoj dvorani Aleksandar Nikolić (besplatan ulaz), gotovo sve vreme kontrolisala meč. Mornar je poveo samo jednom i to u prvoj četvrtini (15:14), ali su izabranici trenera Dušana Alimpijevića serijom pred kraj prvog poluvremena stekli 15 poena prednosti (52:37).

Barani se međutim nisu predavali pa su posle sedam minurta igre u drugom poluvremenu, uspeli da dođu na mninus dva (58:56). Alimpijević je kao i u prvom poluvremenu ponovljao igračima da se utakmica može dobiti angažovanom odbranom, koja će kontrolisati skok protivnika. Prvi napad Mornara odbio su Janković odbranom i Ročesti sa osam vezanih poena, od čega dve trojke.

Mornar je u poslednjem kvartalu došao na minus osam, ali je tada sa dve trojke Ognjen Dobrić rešio sve dileme oko pobednika i učesmnika velikog finala, koje se igra do tri pobede i u kom evroligaš iz Beograda ima prednost domaćeg terena. Utakmice se igraju 9 i 10. aprila u Beogradu, 12 i ako bude potrebno 13. u Pogdorici, a ukoliko bude 2:2 o šampionu će se odlučivati 15. aprila u Breogradu.

Ognjen Dobrić je sa 19 poena (2/2 za dva, 5/6 za tri), 4 skoka, 2 ukradene lopte i asistencijom predvodio Beograđane, Tejlor Ročesti je upisao 18, uz 6 asistencija, Alen Omić 11, a Matijas Lesor 10 poena.

Kod gostiju bolji od ostalih bio je Vranješ sa 23 poena, dok je Nidam ubacio samo 11.

foto: ABA liga

Četvrta četvrtina

40. minut 88:69 - Kraj meča

39. minut 87:67 - Dobrić igra sjajno, ima već 19 poena uz 5 trojki

37. minut 81:65 - Zvezda je na pragu pobede

36. minut 78:62 - Brutalno kucanje Dobrića, Delije skandiraju ime, mladog košarkaša

35. mminut 76:62 - Dve vezane trojke Dobrića, ima ih pet

33. minut 70:59 - Mornar je u problemima sa ličnim greškama, ispa je Bakić, a i ostatak tima je u velikim problemima

foto: ABA liga

Četvrta četvrtina

30. minut 68:56 - Ročesti drugom trojkom i dvojkom odbija napad Mornara

28. minut 61:56 - Trojka Ročestija

27. minut 58:56 - Vranješ je imao dva bacanja posle spornog faula sviranog Dobriću, ali je Janković u napoadu Mornara za izjednačenje ukrao loptu Rosu

25. minut 56:47 - Mornar je spustio zaostatak na jednocifren

21. minut 52:41 - Mini serija Barana 4:0

foto: ABA liga

Treća četvrtina

20. minut 52:37 - Zvezda je serijom na kraju drugog poluvremena stekla veliku prednost. Domaći su ubacili čak 7 trojki (prednjače Dobrić, Ročesti i Enis). Seriji crveno-belih prethodila je nesportska greška Lazića iz koje je Mornar od četiri bacanja i napada, pogodio samo dva penala.

18. minut 42:35 - Barani su u seriji 7:0, trener Zvezde Alimpijević traži minut odmora

16. minut 39:28 - Mornar može, ako se ovako nastavi da ima problem sa faulima. Do sada je na meču izvedeno čak 29 bacanja

13. minut 31:19 - Zvezda ima dvocifrenu prednost

Druga četvrtina

10. minut 26:19 - Zvezdini centri su bolji od gostiju i tu je za sada razlika

9. minut 23:15 - Zvezda je u seriji 9:0

7. minut 14:15 - Mornar prvi put vodi

7. minut 14:13 - Ročesti ima već tri izgubljene lopte

4. minut 11:9 - Igra se veoma brzo, gotovo bez odbrana

2. minu 8:3 - Druga trojka Dobrića

1. minut 3:3 - Trojka Dobrića, a zatim je Vranješ ubacio sva tri bacanja

Prva četvrtina

Najvažniji meč u sezoni je pred crveno-belima i ne postoji pravo na kiks u duelu sa crnogorskim predstavnikom, čega je svestan i trener Dušan Alimpijević.

"Bilo je mnogo velikih i važnih utakmica, ali ovo je najvažnija do sada. Zato je bilo važno da na ovakav način, sa onakvim pristupom odigramo protiv Reala. To je, nažalost, bila utakmica koja je trebalo da nam posluži za podizanje borbene gotovosti na sam maksimum. Čini mi se da smo to uradili, sa mnogo dobrih treninga ove nedelje. Kad god smo provodili više vremena u Beogradu i imali prostora da treniramo, to se odrazilo i na našu igru", rekao je Alimpijević u najavi utakmice.

Jedan finalista je poznat, Budućnost je u Podgorici pobedila Cedevitu sa 72:57 i sa 2:1 prvi put u klupskoj istoriji izborila finale regionalnog takmičenja.

Pero Antić neće igrati za Zvezdu ovaj meč sezone, a zbog povrede na terenu neće biti ni najboljeg igrača Mornara Uroša Lukovića.

- Luković je van trenažnog procesa gotovo mesec dana. Godi njegova želja i volja da pomogne ekipi, ali moramo biti objektivni. Šanse da zaigra su vrlo male - rekao je trener crnogorske ekipe Mihailo Pavićević.

Utakmica između Crvene zvezde i Mornara igra se od 21 sat, a ulaz u dvoranu "Aleksandar Nikolić" je besplatan.

Kurir sport

Foto: ABA liga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track