U OBRAČUNU NARKO BANDI UBILI SU MU OCA, A JEDAN POLICAJAC MU JE POTPUNO PROMENIO ŽIVOT! Neverovatna priča o junaku Toronta: Niko ga nije želeo a sad pravi DAR-MAR u velikom finlau Istoka! (VIDEO)
Foto: Profimedia

put do zvezda

U OBRAČUNU NARKO BANDI UBILI SU MU OCA, A JEDAN POLICAJAC MU JE POTPUNO PROMENIO ŽIVOT! Neverovatna priča o junaku Toronta: Niko ga nije želeo a sad pravi DAR-MAR u velikom finlau Istoka! (VIDEO)

Košarka -

Košarkaši Toronta napravili su nestvaran preokret protiv Milvokija, inače najbolje ekipe u ovoj NBA sezoni. Posle dva poraza ostvarili su tri vezana trijumfa i došli do meč lopte (3:2). Jedan od junaka ovog velikog preokreta je 25-godišnji momak iz Rokforda - Fred Vanvilt.

Ovaj sjajni košarkaš imao je izuzetno trnovit put do zvezda.

Vanvilt je rođen 25. februara 1994. godine u Rokfordu u Ilinoisu. Imao je samo pet godina kada je njegov otac Fred maning ubijen u obračunu narko bandi 1999. godine. Odrastao je u siromašnom kraju u kom je cvetao kriminal. Majka Suzan je očajnički pokušavala da ga usmeri na pravi put. Rano je pokazao talenat za košarku i počeo je da igra za školu.

foto: Profimedia

2002. godine njegov tim je učestvovao na jednom turniru, a mama je pratila svog osmogodišnjeg sina. Igrali su protiv školske ekipe koju je predvodio jedan policajac, koji se u slobodno vreme bavio trenerskim poslom, ime mu je Džo Danfort. Džou se svideo Fred, ali dopala mu se i njegova mama. Upoznali su se i ubrzo uplovili u ozbiljnu vezu.

Od momenta kada je Džon ušao u njegov život sve se promenilo... Policajac se trudio da izvede malog Freda na pravi put. Bio je jako strog. Terao ga je da ustaje rano, u pet sati ujutru su išli u halu i trenirali. Bio je sjajan učenik u srednjoj školi, ali se trudio da se ne ističe, da ga društvo ne bi zezalo da je štreber.

U šestom razredu je zaigrao za poznati tim iz Čikaga koji je predvodio čuveni NBA as Entoni Dejvis.

Bio je sjajan u Rokfordu, ali treneri na koledžima su ga potcenili. Međutim, Vičita Stejt je prepoznao njegov kvalitet, dali su mu stipendiju i nisu zažalili. Fred ih je doveo do završnog NCAA turnira. Bili su potpuni autsajderi. Kada je stigao do polufinala Vanvilt je u suzama poručio svom očuhu: "Sad tek shvatam zašto smo onoliko trenirali".

Prijavio je se za draft, ali niko nije bio zainteresovan za njega. Imao je ponude za razvojne lige, ali to ga nije zanimalo. Napravio je dogovor sa Reptorsima, da pokuša da se nametne kroz Letnja liga i uspeo je!

foto: Profimedia

2016. godine je potpisao dvogodišnji ugovor za prosečnu platu od 724.360 dolara. Retko je dobija šansu, ali je bio uporan. Vredno je radio i koristio svaku priliku. Minutaža je rasla, a sa njom i prosečan broj postignutih poena.

U petoj utakmici plej-ofa bio je heroj pobede Reptorsa. Postigao je 21 poen, šutirajući trojke 7/9.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track