LAKO JE ZVEZDI, KAD IMA VILDOZU! Ivanović nastavlja da TERORIŠE u Evroligi, NOVA POBEDA posle ogromnog preokreta (VIDEO)
Foto: Starsport

evroliga

LAKO JE ZVEZDI, KAD IMA VILDOZU! Ivanović nastavlja da TERORIŠE u Evroligi, NOVA POBEDA posle ogromnog preokreta (VIDEO)

Košarka -

Košarkaši Crvene zvezde su posle neverovatnog preokreta nastavili pobedničku seriju, pobedivši u Beogradu Žalgiris - 77:73.

Zvezda
foto: Starsport

Junak utakmice je bio Argentinac Luka Vildoza, "košarkaški Mesi".

Vildoza je postigao 27 poena. Sjajan je bio i Nemanja Nedović, koji je dao 21 poen.

Po ko zna koji put, Crvena zvezda je evroligaški meč počela prilično loše. Žalgiris je iskoristio konfuziju na startu utakmice u napadu crveno-belih, pa je brzo poveo sa 7:2, nedugo potom posle “dva plus jedan” Ulanovasa u ranoj fazi susreta Litvanci su imali dvocifrenu razliku (15:5).

Odmah posle tajm-auta Ivanović je promenio četiri od pet igrača koji su počeli meč, a crveno-beli su polako hvatali ritam, pre svega u napadu. Problem je bio taj što se i Žalgiris razigrao, u pojedinim delovima prvog poluvremena imao i daleko pametnija rešenja.

Zvezda
foto: Starsport

Uspevala je Zvezda teškom mukom da priđe najpre na pet poena minusa (17:12), potom i na samo tri poena zaostatka, posle koša i ubačenog dodatnog slobodnog bacanja Lazarevića (27:24). Litvanska ekipa je brzo uzvratila i još jednom otišla na devet poena viška, za tajm-aut Ivanovića (33:24).

Tada su dvojica igrača pokrenula crveno-bele, najpre je Vildosa vezao pet poena, odmah potom isto je učinio i sjajni Lazarević, za preokret i prvo vođstvo Zvezde još od starta utakmice (34:33). Do odlaska na poluvreme, Žalgiris je ipak imao minimalnu razliku (37:36), ali Zvezda podršku krcatog "Pionira".

KK Crvena zvezda
foto: Starsport

Mučili su se crveno-beli i na startu treće četvrtine, u jednom delu ovog perioda igre Litvanci su ponovo uspeli da odu na činilo se velikih devet poena viška (54:45). I ponovo je Zvezda imala snage da se vrati u meč, pa je pred ulazak u poslednjih deset minuta imala “samo” dva poena zaostatka (58:56).

Po istoj matrici igrano je i na startu poslednjeg kvartala, sa tom razlikom da je Crvena zvezda u dva navrata uspevala trojkama da dođe do prednosti, a nalet domaćih preciznim šutevima iza linije 6,75 odbijao je Evans. Nova trojka crveno-belih, ovoga puta Vildose, ponovo je približila ekipu Duška Ivanovića na poen zaostatka (66:65).

Zvezda
foto: Starsport

Posle nekoliko neverovatnih poena Vildoze, četiri poena za tri sekunde, potom trojke sa devet metara, Zvezda je u završnici imala četiri poena viška (75:71). Ni to nije bilo dovoljno za kraj drame, Hejs je smanjio na 75:73, a Litvanci su na 6,5 sekundi pre kraja prokockali napad za izjednačenje. Na tajm-aut litvanskog trenera odmah je na isti način odgovorio Ivanović.

Brzo je fauliran Vildosa, koji je smireno pogodio oba bacanja, ispostavilo se da je to bio kraj neverovatno dramatičnog meča u hali „Aleksandar Nikolić“ – 77:73.

Na kraju, bez ikakve dileme, MVP meča bio je Luka Vildoza, ubacio je 27 poena, pratio ga je Nemanja Nedović sa 21, Lazarević je ubacio osam, Bentil i Lazić po pet, Marković tri, Martin dva, a Petrušev jedan. Na drugoj strani, mnogo bolje raspoređeni poeni, ali to neće ništa značiti Litvancima, Evans je ubacio 18, Hejs i Ulanovas po 14.

Uživo:

Četvrta četvrtina:

Završena je utakmica u "Pioniru", Crvena zvezda je pobedila Žalgiris - 77:73.

38. minut - Nova trojka čudesnog Argentinca Vildoze i to iz velike udaljenosti. "Tango Argentino" u "Pioniru" - 74:71

34. minut - I Argentinac Vildoza pogađa za tri poena - 65:66

33. minut - Kakva trojka Stefana Markovića! U veoma važnom trenutku pogađa iskusni košarkaš i vraća prednost na stranu Zvezde - 62:61

31. minut - Kakav početak crveno-belih, poeni i potom iskorišćeno dodatno slobodno bacanje za Nedovića - 59:58

Treća četvrtina:

Završena je treća četvrtina, gosti iz Litvanije imaju samo dva poena prednosti - 59:58

29. minut - Trojka Ognjena Dobrića! Ponovo Zvezda prilazi na dva razlike i to posle sjajnog poteza Dobrića - 55:57

28. minut - Nedović trojkom prekida nalet domaćih i ostavlja Zvezdu na pristojnoj razdaljini - 48:54.

24. minut - Ne ide šut za tri nikako, ali kada je najpotrebnije – pogađa Nedović - 42:44

22. minut - Druga ukradena lopta za argentinskog plejmejkera i onda laki poeni Vildose, baš kao u prvom poluvremenu - 39.41.

21. minut - Počelo je drugo poluvreme u "Pioniru"

Druga četvrtina:

Završena je druga četvrtina, Zvezda gubi rezultatom 36:37.

17. minut - Zvezda vodi, Lazarević siguran sa linije za slobodna bacanja 34:33

16. minut - Sjajna rola Stefana Lazarevića. Vidloza je uposlio mladog košarkaša, a ovaj pogađa još jednu trojku za svoj tim.

13. minut - Vildoza pogađa prvu trojku na meču. Ulanovas siguran sa linije za slobodna bacanja. 24:31

11. minut - Počela je druga deonica, Žalgiris lakim poenima uvećava prednost.

Prva četvrtina:

Završena je prva četvrtina, Žalgiris ima 8 poena prednosti

9. minut - Brzi poeni Ognjena Dobrića praćeni trojkom Bena Bentila i prednost protivnika je prepolovljena - 12:17.

6. minut - Moraće Ivanović radikalno da menja pristup na ovom meču, previše lakih poena za protivnika - 5:12. Nakon tajm-auta Duška Ivanovića, Ulanovas donosi gostima iz Litvanije prvu dvocifrenu prednost - 5:15

3. minut - Tri izgubljene lopte crveno-belih kažnjavaju protivnici koji dolaze do preokreta. Laki poeni za Hejsa i Ulanovasa - 2:4

1. minut - Počela je utakmica u "Pioniru"

Sude: Karmelo Paterniko (Italija), Žozef Bisang (Francuska), Đordi Aliaga (Španija)

Crvena zvezda i Žalgiris sastaju se u 13. kolu Evrolige, a meč u dvorani "Aleksandar Nikolić" počinje od 19 časova.

Crveno-beli čekaju duel u sjajnom raspoloženju posle pet uzastopnih pobeda u Evroligi, dok je Žalgiris u seriji od dva poraza. "Pionir" je rasprodat, tako da se očekuje vruća atmosfera.

Ko god pobedi imaće šansu da izbije na jedno od mesta koje vodi u Top 8 Evrolige, pošto su timovi trenutno na deobi osmog mesta sa po šest pobeda i poraza.

Zvezda ne zna za poraz otkako je na mesto šefa stručnog štaba došao iskusni trener Duško Ivanović.

Crveno-beli su vezali čak 9 pobeda 5 u Evroligi i 4 u regionalnoj ABA ligi.

"Kao da nismo imali nijednu pobedu, tako treba da igramo i mislimo o utakmici. Po mom mišljenju Žalgiris je jedan od najtežih protivnika, koji igra zaista snažno. Igraju dobro odbranu, stalno su u kontaktu, odlični u tranziciji i skoku u napadu. Vrlo teška ekipa za igranje", smatra trener crveno-belih Duško Ivanović.

Po mišljenju Zvezdinog trenera serija pobeda ne bi trebalo da optereti njegovu ekipu, već je fokus samo na prvoj narednoj utakmici.

"Toliko ima utakmica, da niko ne razmišlja šta je bilo juče. Svi gledamo šta ćemo da uradimo sutra. To ne utiče nas, jer mi gledamo samo sebe. Igaćemo pet protiv pet. Svi igrači Žalgirisa koji izađu, to su dobri igrač, nema tu razlike. To je ekipa koja se nikada ne predaje, ne samo ove godine. To je litvanska škola košarke, igraju svoj stil i svoju igru. Ne razmišljaju o protivniku, bore se do kraja i to im daje rezultat", kaže Ivanović.

Zvezda će na utakmici protiv Žalgirisa imati ogromnu podršku navijača, hala "Aleksandar Nikolić" biće puna, a to nikako ne bi smelo da stvori negativan efekat po ekipu smatra Ivanović.

"Ma kakav pritisak, to pomaže igračima da daju više nego što mogu. Zaista hvala svim navijačima. Nadam se da će sve biti u sportskom okviru, da će nam stavrno pomoći da pobedi u utakmici koja je veoma važna", zaključio je on.

Košarkaši Žalgirisa Ignas Brazdeikis i Mantas Kalneitis neće igrati u utorak u Beogradu, objavio je trener litvanskog kluba Kazjas Maksvijatis.

Žalgiris ima problema sa povredama igrača, pošto su poslednji meč u litvanskom prvenstvu, pored Brazdeikisa i Kalnietisa, propustili i Tomas Dimša i Karolis Lukosiunuas.

Lukas Lekavijičus ima problema sa rebrima, dok je Liutauras Lelevičijus povredio nogu.

"Kalnietis i Brazdeikis neće putovati na meč sa Zvezdom. Još nisu potpuno spremni. Najbolji scenario je da će da oba igrača budu spremna za meč sa Realom, koja će biti odigrana 15. decembra", izjavio je Maksvijatis.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track