SRBIJA JE U POLUFINALU MUNDOBASKETA! Boriša, ovo je za tebe - maestralni Orlovi PREGAZILI Litvance i najavili JURIŠ NA ZLATO!
Foto: Dado Đilas

mundobasket

SRBIJA JE U POLUFINALU MUNDOBASKETA! Boriša, ovo je za tebe - maestralni Orlovi PREGAZILI Litvance i najavili JURIŠ NA ZLATO!

Mundobasket -
Mundobasket 2023, Dado Djilas, Predrag Gajić, M
foto: Kurir

Šta reći, osim jedno veliko bravo! Na izabranike Svetislava Pešića treba da bude ponosna cela nacija, pošto su ovi momci režirali ogroman uspeh! Ostvaren je plasman u polufinale Mundobasketa.

Danas je pred našom reprezentacijom pala i selekcija Litvanije, koja je savladana rezultatom 87:68.

Podsetimo, Litvanci su napravili prvorazrednu senzaciju pobedivši favorizovane Amerikance rezultatom 110:104 i tako izabrali da igraju protiv Srbije u meču za polufinale. Gledali smo danas sudar dve košarkaške filozofije i dve male države koje sebe nazivaju "zemljama košarke".

Litvanci su veoma raspoloženo ušli u utakmicu, šut ih je služio na početku meča i brzim trojkama su uspeli vrlo brzo da se odlepe, međutim, njihova prenost nije dugo trajala. Konsolidovali su se Orlovi, i sjajnom odbranom uspeli da stanu na put rivalu, dok je maestralni Bogdan Bogdanović u napadu odrađivao sjajan posao i odlično sarađivao sa Nikolom Milutinovim.

Gledali smo žestoku borbu na parketu, nakon rafalne paljbe i na jednoj i na drugoj strani rezultat nakon prvih 10 minuta igre bio je 25:24 u korist Litvanaca, ali su izabranici Svetislava Pešića u drugoj deonici dodali gas i fantastičnom serijom uspeli da steknu prednost, koju su održavali do kraja prvog poluvremena.

Blistao je Bogdan Bogdanović u prvom poluvremenu, i na parketu se ponašao kao pravi kapiten! On je bio taj koji je "vukao" ostale, i kada imate takvog lidera na parketu, onda je sve lakše. Pratio ga je raspoloženi Milutinov, dok su i svi ostali momci odrađivali svoj posao maksimalno dobro.

Nastavili su Orlovi u istom ritmu i u nastavku meča, blistali su na terenu i konstantno uvećali prednost, koju su stekli u drugoj deonici. Briljirali su bili danas apsolutno svi košarkaši, ali su se dva igrača izdvojila kao "iks faktori".

1 / 27 Foto: Starsport

Stefan Jović bio je blizu da propusti Mundobasket zbog privatnih problema, ali je ipak stigao da pomogne Srbiji, a u četvrtfinalu se videlo koliko je zapravo važan! Pogodio je tri trojke kada se utakmica lomila, započeo je čas košarke i potpuno iznenadio Litvance.

Nemoćnog protivnika nokautirao je drugi pulen Svetislava Pešića - Filip Petrušev! Odigrao je fenomenalan meč Petrušev, a posebno važne bile su dve trojke u poslednjoj deonici kojima su "orlovi" stigli do nedostižne prednosti i bacili Litvance u očaj.

00:23

SRBIJA JE U POLUFINALU MUNDOBASKETA! Boriša, ovo je za tebe - maestralni Orlovi PREGAZILI Litvance i najavili JURIŠ NA ZLATO

Najbolji u našem timu bio je kapiten Bogdan Bogdanović sa 21 poenom, pratio ga je fantastični Filip Petrušev sa 17, kao i "x faktor" Stefan Jović koji je u ključnim momentima pogodio tri trojke i trasirao "Orlovima" put do polufinala Mundobasketa.

Momci, svima vama, kapa dole!

Kod Litvanaca najefikasniji bio je Sedekerskis sa 14 poena, Jokubaitis je dodao 13, a Brazdeikis 11.

Znali su Orlovi koliki ulog nosi sa sobom današnja utakmica, pored plasmana u polufinale Svetskog prvenstva, Pešićeva četa je igrala i za plasman na Olimpijske igre. Ipak, Orlovima je potrebno da se poklope i ostali rezultati, odnostno da SAD dobije Italiju, a Kanada bude bolja od Slovenije.

Polufinalna utakmica koja je na programu u petak dobiće naknadno termin, ali gotovo je izvesno da će to biti 10.30, jer je "centralni termin" rezervisan obično za Amerikance, naravno pod uslovom da oni pobede Italijane u četvrtfinalnom duelu.

Kanada i Slovenija igraju u sredu od 14.30, a ulogu velikog favorita ima selekcija sa američkog kontinenta.

Uživo,

Srbija - Litvanija: 87:68

Tok utakmice:

Četvrta četvrtina:

Završena je utakmica, Srbija je u polufinalu Mundobasketa!

40. minut - Dušan Ristić je pogodio jedno slobodno bacanje

38. minut - Petrušev je ostao sam u protivničkom reketu, i lako poentirao zakucavanjem nakon Jovićeve asistencije 85:65

36. minut - Bogdan je pogodio prvo, a promašio drugo slobodno bacanje 82:61 Na drugoj strani, Sedekerskis je oba puta bio precizan 83:62

35. minut - Trojkaaaaa! Petrušev još jednom pogađa van linije 6,75

Stefan Jović
foto: Starsport

34. minut - Bravo, Filipe! Petrušev postiže veoma bitnu trojku, Srbija sada vodi rezultatom 79:57

33. minut - Sedekerskis sada postiže lake poene za svoj tim

31. minut - Aleksa Avramović je pogodio dva slobodna bacanja 75:55

Treća četvrtina:

Završena je treća četvrtina!

30. minut - Maestralan prodor Alekse Avramović i novi poeni za Srbiju za +18

29. minut - Sjajna asistencija Gudurića za Petuševa 71:53

27. minut - Maestralni Stefan Jović nastavlja fenomenalnu seriju, još jedna trojka u režiji srpskog plejmejkera 67:51

26. minut - Stefan Jović pogađa još jednu trojku 62:48 Jokubajtis na drugoj strani uzvraća istom merom 62:51

Reprezentacija Srbije, Mundobasket, Manila
foto: Dado Đilas

25. minut - Nikola Jović je ostao sam kao duh u protivničkom reketu, video ga je Stefan Jović i sjajnom asistencijom omogućio mladom košarkašu da stigne do novih poena 59:48

24. minut - Sjajan prodor Bogdana Bogdanovića i novi poeni za našu reprezentaciju 57:48

Reprezentacija Srbije, Mundobasket, Manila
foto: Dado Đilas

23. minut - Stefan Jović sada pogađa veoma bitnu trojku za Orlove 55:47

22. minut - Valančijunas je pogodio iz teške situacije, a onda Nikola Jović na drugoj strani trojkom prekida seriju Litvanaca 52:43

21. minut - Brazdejkis je pogodio trojku na otvaranju drugog poluvremena 49:41

Druga četvrtina:

Završeno je prvo poluvreme!

20. minut - Bogdan Bogdanović je najefikasniji u timu Orlova, on na svom kontu ima 15 poena 46:38 Bogdan je iz velike udaljenosti pogodio trojku u poslednjim sekundama prvog poluvremena 49:38

19. minut - Nastavlja se odlična saradnja Bogdanovića i Milutinova 44:36

18. minut - Milutinov je promašio prvo, a pogodio drugo slobodno bacanje 42:33

17. minut - Bogdan Bogdanović sada postiže prvu trojku na današnjoj utakmici 41:33

Reprezentacija Srbije, Mundobasket, Manila
foto: Dado Đilas

16. minut - Novi poeni za Bogdana Bogdanovića 38:31

15. minut - Milutinov je prvo promašio, ali se onda iskupio nakon ofanzivnog skoka i odveo Srbiju na +6

14. minut - Aleksa Avramović je krvav napustio parket, nakon što ga mu je jedan protivnički košarkaš "pocepao" usnu nakon jednog duela

13. minut - Marko Gudurić je fauliran prilikom šuta za tri poena! Košarkaš Srbije je potom pogodio dva slobodna bacanja 30:25 Nove poene za Srbiju postiže Nikola Milutinov, nakon sjajne asistencije Avramovića 32:26

12. minut - Petrušev se sada prošetao kroz protivnički reket i lako poentirao 28:25

11. minut - Davidovac na sjajan način otvara drugu deonicu 26:25

Prva četvrtina:

Završena je prva četvrtina!

10. minut - Marko Gudurić poentira nakon solo prodora 24:25

8. minut - Novi poeni za Filipa Petruševa 22:22 Zatim još jedna trojka za Litvance 22:25

Reprezentacija Srbije, Mundobasket, Manila
foto: Kurir

7. minut - Posle sjajne akcije Orlova Filip Petrušev je pogodio trojku 15:18 Nikola Jović je nakon ofanzivnog skoka uspeo da postigne koš, i pritom je bio fauliran 17:20 Potom je pogodio i dodatno slobodno bacanje 18:20

6. minut - Valančijunas siguran sa linije za slobodna bacanja 12:18

5. minut - Novi poeni za Bogdana Bogdanovića nakon fenomenalne asistencije Milutinova 12:16

4. minut - Stefan Jović lako poentira u kontri! Još jednu trojku pogađaju Litvanci, našeg rivala danas veoma dobro služi šut 10:16

Reprezentacija Srbije, Mundobasket, Manila
foto: Kurir

3. minut - Posle poena Milutinova, Brazdejkis je pogodio još jednu trojku 5:8

2. minut - Valančijunas je ostao sam na trojci, i pogodio 2:5

1. minut - Počela je utakmica! Bogdanović postiže prve poene na meču 2:0 Valančijunas na drugoj strani poentira 2:2

Uoči meča:

- Odlična vest za Srbiju!

- Sjajna atmosfera pred početak utakmice!

00:07

Srpski navijači najavili zlatnu medalju na Mundobasketu

- Ovo se predivne vesti!

- Košarkaši Srbije na zagrevanju!

1 / 7 Foto: Dado Đilas

- Jedan, jedini - Bogdan Bogdanović!

- Evo koliko smo puta pobedili Litvaniju!

- Orlovi otkazali trening!

- Srbija više nije favorit u današnjoj utakmici!

Litvanci su napravili prvorazrednu senzaciju pobedivši favorizovane Amerikance rezultatom 110:104 i tako izabrali da igraju protiv Srbije u meču za polufinale. Biće to sudar dve košarkaške filozofije i dve male države koje sebe nazivaju "zemljama košarke".

Selektor Orlova Svetislav Pešić kazao je da će njegovi momci protiv Litvanije morati da igraju izvanrednu odbranu i vrhunski napad.

- Nemamo prava na grešku, to je takav sistem takmičenja, Prvenstvo sveta i svaka utakmica je važna. Nema nevažnih. Nismo odradili, mi smo se borili. Ovde nema odrađivanja utakmica. Poslednju utakmicu su momci odigrali izvanredno, pokazali sjajnu igru i sjajnu hemiju, to je onako kako mi želimo da igramo - istakao je Pešić i nastavio:

- Protiv Litvanije to neće biti dovoljno. Protiv njih će i u odbrani i u napadu morati da se nađe balans. Igraju veoma agresivno i spoljni igrači i unutrašnji. Protiv ekipe kakav je bio naš protivnik juče, dovoljno je da dobrom odbranom i prosečnim napadom dođeš do pobede. Protiv Litvanije moramo da imamo izvanrednu odbranu i izvanredan napad.

Pešić je priznao da nije gledao utakmicu između Litvanije i SAD.

- Ta utakmica protiv Amerike je samo pokazala da je Litvanija čvrst tim, koji je dobio sve utakmice do sada i pokazao izvanrednu košarku i u napadu i u odbrani. Treba nam maksimalna koncentracija, igramo četiri utakmice svakih 10 minuta počinje nova. Moramo od prve četvrtine, čim se završi, da se pripremimo za drugu utakmicu.

Selektor srpskih košarkaša nije se razmetao izjavama.

- Moramo i mi da imamo naših prednosti. Sposobnost dobre ekipe je da sakrije nedostatke i istakne prednosti. I oni imaju slabosti, treba to otkriti, treba napasti sa planom. Nema perfektne ekipe. Slično igra i Žalgiris sa njihovim trenerom. Zato je bitno kako budemo napadali, da se dobro postavljaju blokovi, da imamo naše akcije, da ne gnjavim sada sa detaljima, ali to je put do pobede - jasan je Pešić.

Četvrtfinale Mundobasketa

Srbija - Litvanija 10.45

Italija - SAD 14.40

Sutra

Nemačka - Letonija 10.45

Slovenija - Kanada 14.40

Polufinale

Srbija - Litvanija / Nemačka - Letonija

Italija - Sad / Slovenija - Kanada

Najbolji mladi košarkaš

Jović blizu nagrade Nikola Jović, mladi srpski košarkaš i član NBA tima Majamija, jedan je od favorita za dobijanje nagrade najboljeg mladog igrača na SP. Jović je do sada beležio prosečno 11,2 poena, 3,4 asistencije i 2,6 skoka po meču. Pored Srbina u konkurenciji su Pol Banker (SAD), Usman Garuba i Huan Nunjez (Španija), Žan Montero (Dominikanska republika) i prvi favorit Džoš Gidi (Australija).

Mundobasket, reprezentacija, Manila, Srbija, Srbija-Italija
foto: Dado Đilas

Rivalstvo...

Srbija i Litvanija su veliki rivali. Tokom prethodne tri decenije vojevali smo neke antologijske bitke, a rezultat je 6:5. Za nas! Litvance dobro pamtimo, kada su nam uzeli četiri medalje. Željko Obradović 2000. godine u četvrtfinalu na OI u Sidneju, Duško Vujošević takođe u četvrtfinalu, ali na EP 2003, Dušan Ivković u meču za treće mesto na SP 2010. i Aleksandar Đorđević 2015. u polufinalu EP. Mi smo od njih bili bolji u finalu EP 1995, polufinalu OI 1996, četvrtfinalu EP 1997, grupnoj fazi EP 2009. i 2013.

Kurir sport

Bonus video:

00:22

BORIŠA SIMANIĆ IZGUBIO BUBREG: Užasne vesti sa Mundobasketa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track