ZAHVALJUJUĆI OVOM ČOVEKU SERBIAN OPEN ĆE SE OPET IGRATI! Kum je Brene i Bobe, ima 35 dece i jedini je sportista MILIJARDER! VIDEO
Foto: Profimedia

ogroman novac nije zaradio igrajući tenis

ZAHVALJUJUĆI OVOM ČOVEKU SERBIAN OPEN ĆE SE OPET IGRATI! Kum je Brene i Bobe, ima 35 dece i jedini je sportista MILIJARDER! VIDEO

Tenis -

Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) saopštila je danas da će Beograd ove godine biti domaćin turnira iz serije 250.

Turnir "Serbia open" trebalo bi da igra od 19. do 25. aprila, a direktor turnira biće Đordje Đković, mladji brat prvog tenisera sveta Novaka Đokovića. Beogradski turnir će u kalendaru ATP-a zameniti turnir u Budimpešti, koji se obično igrao na šljaci u aprilu. "Serbia open" prethodno se igrao od 2009. do 2012. godine.

Jon Cirijak
foto: Profimedia

Najzaslužniji za povratak Beograda na tenisku mapu sveta bio je čuveni Rumun Jon Cirjak, bivši menadžer legendarnog tenisera Borisa Bekera, venačni je kum Lepe Brene i Slobodana Živojinovića i najbogatiji sportista sveta.Upravo ovaj čovek Đokoviću je prdao turnir iz Budimpešte.

Rođen je u Transilvaniji i posle Drakule je najpoznatija osoba iz tog kraja. Tvrdi da je ima 35-oro dece, od čega 32-je vanbračne.

Njegova se zarada procenjuje na dve milijarde dolara. On je ujedno i jedini bivši sportista koji je dospeo na listu milijardera i time je najbogatiji čovek iz sveta sporta svih vremena.

Poređenja radi, Rodžer Federer, koji je drugi na listi najbogatijih tenisera, ima zaradu od 450 miliona dolara, Novakovo bogatstvo se procenjuje na 200 miliona dolara, a Nadalovo na 180 miliona dolara. Dakle, i kada Novak, Rodžer i Rafa spoje zarade, ne mogu da imaju ni polovinu Cirjakovog bogatstva.

Jon Cirijak danas ima 80 godina i uglavnom se bavi biznisom koji nije direktno vezan za sport. Iako i dalje "drma" svetom tenisa, čak je i vlasnik nekih turnira, pare uglavnom zarađuje od privatne banke, osiguravajuće kompanije, avio-kompanije, turističke agencije... Trenutno zapošljava oko 14.000 Rumuna u firmama.

Cirijak je stanovnik Monaka, živi sa suprugom i troje dece koje je dobio u braku, ali naglašava da brojka od 32 vanbračne dece nije konačna i da radi na povećanju tog broja. Rumun je pokazao i drugu, lepšu stranu odnosa prema deci, pošto je u rodnom Brašovu sagradio naselje gde je smestio oko 300 napuštenih mališana i koji uživaju u svim blagodetima života.

Prvi sport kojim je počeo da se bavi bilo je rvanje. Potom je prešao na hokej i čak učestvovao na Zimskim Olimpijskim igrama u Austriji. Odlučio je da se bavi profesionalnim tenisom 1966. godine. Od tada je osvojio 25 titula u singlu i 27 u dublu sa čuvenim Ilije Nastaseom. Osvojio je Rolan Garos 1970. godine i to je jedan od razloga zašto je šljaka njegova omiljena podloga. Ne samo u igračkom, već i poslovnom smislu.

Po završetku igračke karijere bio je trener i menadžer Borisa Bekera, Štefi Graf, Gorana Ivaniševića, Anrija Lekonta, Marata Safina, Giljerma Viljasa, Meri Džo Fernandez...

Cirijak je vlasnik turnira u Madridu iz Masters serije, sa ciljem da ga jednog dana pretvori u peti Gren slem. Dosta kontroverzi izazvala je njegova odluka da u Madridu postavi šljaku plave boje.

Za kraj, pored kumovskih veza sa Brenom i Bobom, Cirijaka za Srbiju vežu mnoge lepe uspomene, pa je tako donirao 100.000 dolara za popravke kuća posle majskih poplava 2014. godine.

Ovome dodajmo, da je u vreme kada je bivši Đokovićev trener Boris Beker upao u finansijske probleme, izjavio da ukoliko Nemcu zatreba novac, on neće imati nikakav problem da mu ga pozajmi.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track