POTPUNA MISTERIJA OKO NOVAKA! Zašto je Srbin trenirao SKRIVEN OD OČIJU JAVNOSTI pred start AO?! Imamo li razloga za BRIGU?!
Foto: Kurir sport

ANALIZA

POTPUNA MISTERIJA OKO NOVAKA! Zašto je Srbin trenirao SKRIVEN OD OČIJU JAVNOSTI pred start AO?! Imamo li razloga za BRIGU?!

Tenis -

Specijalni izveštač iz Melburna: Vuk Brajović

Pristalice Novaka Đokovića širom sveta ozbiljno je zabrinula vest da je devetostruki osvajač Australijan opena treći put u dva dana otkazao javni trening u kompleksu Melburn Parka.

Ova vest je dobila svoj ominozni prizvuk po pristizanju još jedne koja je duboko razočarala sve ljubitelje tenisa - treći osvajač jednog Grend Slema u nizu (Alkaraz, Čilić) i miljenik domaće publike Nik Kirijos je otkazao svoje učešće pred publikom svog “domaćeg Slema”.

Kako se saznalo za novo Novakovo otkazivanje, a u svetlu vesti o Kirijosu, razne spekulacije su krenule da kuljaju u teniskim kuloarima i, po pravilu, sve negativne.

Ako se uzme u obzir činjenica da je Novak zadobio povredu u četvrtfinalu turnira u Adelejdu,koju je iz raznih razloga ipak odlučio da “forsira” u polufinalu protiv Medvedeva i finalu tog turnira protiv Korde, ovakve odluke možda i ne bi trebale da čude one koji malo bolje poznaju tenis i Novaka. Da nije osetio da može da se izbori sa povredom, a pogotovo u ovom momentu u karijeri, ne bi bilo odgovorno od osvajača 21 Grend Slem titule da nastupi u završna dva meča protiv veoma izazovnih protivnika u glavnom gradu Južne Australije.

Novak Đoković
foto: AP Photo/Aaron Favila

Kako igranje na Australijan openu podrazumeva fizičke napore najvišeg nivoa, u kojima povrede tog tipa mogu da budu pogubne po sve igračke aspiracije na tom turniru, ali i onim koji slede u sezoni, sva je prilika da je Novakova odluka da ponovo odloži javni trening doneta odgovorno i uz konsultacije sa fizioterapeutom i medicinskim osobljem.

U situaciji u kojoj je Novak demonstrirao najviši nivo svog tenisa osvajanjem uvodnog turnira u Adelejdu, i činjenice da u Melburnu ima veoma povoljan žreb od prvog kola do skoro početka druge nedelje turnira, doneta je pametna odluka da van vidokruga javnosti “osetiti loptu” pre takmičarskog dana.

Treninge ne posmatraju samo navijači već i brojni stručnjaci koji skautiraju i igru protivnika u ranoj fazi, pa je odluka da ne bude dostupan za takvu analizu krajnje racionalna.

Što manje pritiska na nogu, na čula i um – to bolje!

Srpski as je tako odradio zatvoren trening terenu 22 Nacionalnog teniskog centra koji se nalazi pored Melburn parka. Novak je dobro udarao lopticu, korektno se kretao, ali dupla bandaža na njegovoj zadnjoj loži svakako nije dobar znak pred start napornog turnira.

Novak Đoković
foto: Kurir sport

Sva očekivanja su da će ovaj trening biti dovoljan Novaku da uđe u meč protiv Španca Roberta Karbaljesa Baene sa pravilno postavljenim prioritetima. Nema sumnje da će se Novakova strategija u utorak bazirati na učinkovitom servisu, brzom osvajanju poena kako bi meč trajao što kraće, bez preteranog fizičkog forsiranja.

Mnogi bi na sve ovo rekli – ma samo neka Novak izađe sutra na meč, i sve će biti u redu... I verovatno su u pravu...

No, sačekajmo sutra, i nadajmo se (naj)boljem.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track