NAPISAO "KOSOVO JE SRCE SRBIJE", ONDA SE NAŠAO NA METI KRITIKA, A SADA JE SVIMA ZAPUŠIO USTA Ove Novakove reči treba svako da čuje
Foto: Nemanja Stanojčić, Beta/Maja Nastić

jake reči

NAPISAO "KOSOVO JE SRCE SRBIJE", ONDA SE NAŠAO NA METI KRITIKA, A SADA JE SVIMA ZAPUŠIO USTA Ove Novakove reči treba svako da čuje

Tenis -

Specijalni izveštač iz Pariza: Vuk Brajović

Novak Đoković preskočio je još jednu prepreku na Rolan Garosu pošto je večeras pobedio Martona Fučoviča sa 3:0 u setovima.

Lepo su se proveli prisutni na Filip Šatrijeu večeras – uz vrhunski tenis protkan dramatičnim i zabavnim momentima – pod uslovom da su bili toplo obučeni. Na terenu je – osim Đokovića i Fučoviča – treći učesnik meča bio i vetar, koji je frustrirao obojicu igrača u velikoj većini meča, pa je zbog toga bilo znatno više improvizovanih udaraca nego što se vidi na jednom teniskom meču.

Zastao je malo Novak pred ciljnom ravni u prvom setu, prednost od 5:2 propustio do taj-brejka, ali u njemu izdominirao sa 7-2 i napravio pravu uvertiru za virtuoznih 6-0 u drugom setu. Treći je bio “miks” svega viđenog u prethodna dva – i inicijalna prednost od 4-0 se na kraju zaokružila na konačnih 6-3 za i dalje prijatnih 3:0 u setovima protiv 83. igrača sveta.

Novak Đoković
foto: David Winter / Shutterstock Editorial / Profimedia

I pored sjajnog tenisa, strane medije je uglavnom interesovala “epizoda Kosovo” – za šta je Novak bio više nego spreman. Upitan da li mu je zaista potrebna nova dramatična epizoda u karijeri – posle svega što je proživeo proteklih godina, naš as kaže:

“To što sam izrazio mi uopšte ne pričinjava nikakav problem. Da treba to da ponovim, mogao bih – ali imate sve moje citate po toj temi, ako vas i dalje interesuje šta sam želeo da kažem. Naravno, svestan sam da se to možda ne bi dopalo mnogima, ali to su moje reči I stojim iza njih – i to je sve. Grend Slem bez drame – nisam navikao na to, to me na neki način i motiviše…” ciničan je Novak, odbivši da prokomentariše izjavu ministarke sporta Francuske – da je to što je napisao bilo “neprikladno”.

U pauzi između setova je “snimljen” nepoznati metalni objekat na Novakovim grudima, pa je pitanje “a šta je to” bilo neminovno:

“Kad sam bio klinac, obožavao sam da pratim Ajronmena – pa ga sada i imitiram. Moj tim mi je obezbedio izuzetno efikasnu nanotehnologiju pomoću koje uspevam da prikažem svoju najbolju igru na terenu – i to je najveća tajna uspeha u mojoj karijeri. Da nije tako – ne bih sedeo ovde”, nastavlja da “kontrira” u duhu “suvog humora” Đoković.

Zbog čega je bio nervozan u prvom setu? “Verovatno zato što je bilo 7-6 posle devedeset minuta igre. Ako nisam nervozan na terenu, postoje samo dva razloga – ili sam veoma opušten ili pun samopouzdanja, ili me uopšte ne interesuje da se trudim da ostvarim pobedu. Biti nervozan je sastavni deo mog posla; ponekad je izražavam, ponekad je držim u sebi, ponekad pričam sa sobom, a ponekad sa svojim timom. Ono što je važno je – prestrojiti se u pravom trenutku, i krenuti u dobrom pravcu posle.

Upitan da opiše kako izgleda tenis kada se u njega umeša vetar – kao što je to bio slučaj večeras, Novak bez razmišljanja kaže: “Preživljavanje! Toliko se troši energije i fizički i mentalno u ovakvim uslovima. Izbačen si iz neke zone komfora: u jednim uslovima se zagrevaš, a u drugim igraš. Potpuno je nepredvidivo gde duva vetar, iako je večeras uglavnom to bilo sa jedne strane. Vetar menja pravac leta loptice, utiče na poziciju igrača na terenu, koordinaciju, balans, egzekuciju udaraca, taktiku. Ceo set i po i on i ja nismo imali prvi servis, servirali smo prvi servis kao drugi i uglavnom “kik”– jer kad baciš lopticu gore, ona ode tri metra dalje. Ne možeš da je juriš, nezgodno za ritam – i sve to se uopšte ne vidi na televiziji. Naravno, ovo nije prvi put da igram u ovakvim uslovima – ali da ovoliko dana zaredom imamo ekstremno jak vetar na terenima - toga se ne sećam. Nije uživanje igrati u takvim uslovima – već više snalaženje i preživljavanje, gde nastojiš da budeš veštiji, da se snađeš bolje od protivnika – kao što je bio slučaj u prvom setu. Posle sam se malo adaptirao, znao sam kako da pronađem nivo igre, podigao sam kvalitet tenisa – i to se pozitivno odrazilo na rezultat."

Upitan da prokomentariše predstojeće finale NBA lige, Novak uz podignutu pesnicu odgovara: “Idemo, Jokić!” i nastavlja: “Volim Džimija Batlera, veoma ga cenim zbog njegove ličnosti i svega što je ostvario u košarci, viđeo sa, ga na nekim mečevima - ali moram da podržavam svog čoveka Džokera!”

“Mislim da je sjajno da naša zemlja ima takvog sportskog asa. Neverovatno sam ponosan na njega, i mislim da će - kada se penzioniše – biti još više cenjen zbog svega što je uradio. Dva puta je bio MVP, sigurno će i sada biti MVP finala. Nisam košarkaški ekspert, ali mislim da je inteligentan košarkaš – i aktivno pratim šta drugi misle o njemu. Mnogi pričaju o njemu – Šek, Medžik – i to je neverovatno, jer je i on iz jedne male zemlje. Veoma je dobar momak, prirodan, opušten, skroman i pristojan – i obožava svoje konje. Meni je to simpatično, ali stvarno poštujem njegov izbor. I pored svega, njega previše ne interesuje šta drugi govore o njemu - i to je nešto što izuzeno cenim kod njega”, sa iskrenim oduševljenjem komentariše Nikolu Jokića Novak.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track