Najnovije vesti

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR Prvi put sam došao u Trst s namerom da se upoznam sa znamenitostima koje nose prefiks srpski
Foto: Zorana Jevtić

Priče o ljudima i drugim postojanostima

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR Prvi put sam došao u Trst s namerom da se upoznam sa znamenitostima koje nose prefiks srpski

Stars

Prošlog vikenda boravio sam u Trstu. Prvi put sam u ovaj grad došao na nekoliko dana i s namerom da se upoznam sa znamenitostima koje nose prefiks srpski.

Ponešto sam o tome znao. Na primer, da su Srbi u ovom gradu bili najveća manjinska zajednica u 18. i 19. veku. Bio je stecište bogataša i intelektualaca.

Imao sam sreće. Na recepciji hotela „Grand“ na bajkovitom trgu upoznajem mladog studenta Ivana Andrejića. Sa svojom porodicom iz Smedereva stigao je pre petnaest godina. Tu namerava i da ostane. Pri kraju je studija i lepo se snašao. Srba u Trstu iz godine u godinu ima sve više i opet su najveća manjinska zajednica.

Raspitao se o istoriji Srba i s ponosom mi pokazuje monografiju o nama u ovom gradu. Objašnjava mi dok šetamo po Ponte rosu da su ovde neke od najlepših palata u Trstu koje su nekada bile srpske:

- Začetak razvoja savremenog Trsta pada u doba vladavine habzburškog cara Karla VI, koji 1719. proglašava Trst za slobodnu luku. Tada je počelo i doseljavanje pomoraca, trgovaca i zanatlija. Među njima bio je i izvestan broj Srba, kojima je poveljom Marije Terezije iz 1751. odobreno da podignu svoju crkvu, osnuju crkvenu opštinu i otvore školu.

Te ustanove su krajem 18. veka bile kulturni centri koje su posećivali Dositej Obradović, Vuk Karadžić, Njegoš, Lukijan Mušicki, Joakim Vujić, Matija Ban, Josif Rajačić, Mihailo Obrenović i mnogi drugi. U samom centru blizu Grande kanala nalazi se srpska pravoslavna crkva - Crkva Svetog Spiridona.

Vlada Italije finansirala je 2009. obnovu ove svetinje, koja je proglašena za kulturno dobro. Ova crkva je podignuta na mestu starije i manje, koja je počela da tone. Izgradnja hrama počela je 1861. po projektu Karla Mancinija. Hram je završen 1885. i prima 1.600 vernika.

Do nove priče Vaš Žika Šarenica

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...