Tadić odustao od kandidature!
Foto: Tanjug

Izbori u DS

Tadić odustao od kandidature!

Politika -
Kakva god da bude odluka Glavnog odbora, ja ostajem član Demokratske stranke (DS), ostajem u DS i nastaviću da budem prisutan u njenom radu, rekao je lider demokrata
1 / 10

BEOGRAD - Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić odustao je od kandidature za predsednika DS, javlja izveštač Kurira. Tadić je najavio da će najverovatnije biti počasni predsednik stranke.

Prema njegovim rečima, Glavni odbor je doneo odluku o statutarnim promenama u DS, ali će ceo izborni proces biti završen u februaru sledeće godine, kada će direktnim izborima predstavnici okruga biti izabrani u Predsedništvo stranke.

On je objasnio da su prihvaćeni svi njegovi predlozi za promenu Statuta DS, da su pored ostalog povećane nadležnosti Predsedništva, da će izborna skupština biti na svake dve godine, a te promene se odnose i na nadležnosti predsednika i edukaciju članova kako bi bili sposobni da ponovo obavljaju vlast.Uz napomenu da će biti uveden sistem unutrašnje kontrole kako ne bi bilo zloupotreba, Tadić je kazao da su sve promene Statuta usresređene na promene društva."Hoćemo da se menjamo da bi menjali društvo", rekao je Tadić i dodao da će demokrate već 25. novembra imati novo rukovodstvo i organe i da će posle toga biti jača i na raspolaganu građanima.Upitan da li se oseća kao pobednik, Tadić je rekao da stvari ne posmatra tako i da su statutarne promene pobeda za sve, pa i za njega.

Na sednici GO DS, koja je završena, usvojene su izmene Statuta i programska deklaracija.

Prethodno, u otvorenom delu sednice Tadić je rekao da će se u zavisnosti od odluka na današnjoj sednici Glavnog odbora DS odlučiti da li će se kandidovati za predsednika stranke na izbornoj skupštini, zakazanoj za 25. novembar.

"Kakva god da bude odluka Glavnog odbora, ja ostajem član Demokratske stranke (DS), ostajem u DS i nastaviću da budem prisutan u njenom radu. DS je pravila greške u prethodna tri meseca. Na ovoj sednici glavnog odbora DS treba da spreči svaku podelu i da iskaže svoje jedinstvo. Jedinstvo je imperativ. Jedinstvo je pitanje od najvećeg značaja za Demokratsku stranku", rekao je Tadić, dočekan aplauzom članova odbora.

Tadić je rekao da u DS-u postoji opšta saglasnost da su nakon četiri godine direktnog učešća u vlasti stranci potrebne reforme kako bi što pre ponovo preuzela vlast i menjala srpsko društvo na bolje. "Opšta je saglasnost da su Demokratskoj stranci nakon četiri godine drirektnog učešća u vlasti potrebne reforme da bi što pre došla na vlast kako bi sprovodila reforme u društvu. Ako hoćeš promene u drušvu budi ta promena, i zato predlažem Glavnom odboru da usvoji reformske iskorake", rekao je Tadić na sednici Glavnog odbora stranke u beogradskom Sava centru.

Tadić je apelovao da različite političke grupacije unutar DS-a postignu konsenzus o programu i radu stranke kako bi se izbegla podela koja bi bila katastrofalna za srpsko društvo. "Danas se nalazimo u situaciji koju karakteriše borba ideja. Moj apel je da idemo prema konsenzusu, da idemo prema najmanjem mogućem sadržaocu naših zajedničkih politika", rekao je Tadić na sednici Glavnog odbora kojoj prisustvuje 293 člana, među kojima su i zamenik predsednika stranke Dragan Đilas i potpredsednici Dušan Petrović, Bojan Pajtić i Dragan Šutanovac.

"Moj predlog je da nakon nekoliko meseci vrlo teške političke borbe idemo prema konsenzusu i da definišemo naš program i političke ciljeve. Da postignemo političko i akciono jednistvo i da izbegnemo podele koje bi imale katastrofalne posledice po stabilnost našeg društva", poručio je Tadić na početku sednice Glavnog odbora stranke.

Tadić je rekao i da današnji Glavni odbor i predstojeća izborna skupština, 25. novembra, treba da omoguće reformu stranke kako bi ojačala rad stranke.

Prema njegovim rečima, DS se rukovodi gandijevskom formulom - ako hoćeš da bude promena u društvu, onda i sam budi promena.

"Mnogi poslovi su započinjani ali mnogi nisu završeni zbog naše političke kulture. Demokrate moraju stalno da utiču na promenu kulture. Mi smo jedina stranka koja je ima unutrašnju ideološku borbu. Bili smo u stanju da se izborimo sa svim izazovima. Ako smo objednjeni oko ideja, imao misiju i plan onda izbor ljudi nije najvažnije pitanje", rekao je Tadić na GO.

Takođe je naveo da mu nije važno šta će postati.

"Meni nikad nije bilo od odlučujuće važnosti šta ću postati već šta ću postići i voleo bi da ovaj princip uvaže i drugi članovi", rekao je Tadić.

Predsednik DS-a je rekao da stranka mora da ojača svoje redove da bi bila najsnažnija moguća opozicija aktuelnoj vladi za koju je kazao da ne vodi zemlju u dobrom pravcu. "Ovo je vlada u kojoj nijedan njen predstavnik ne sme da okrene leđa koalicionom partneru. Ne zna se (u toj vladi) ko je lov, a ko lovina", rekao je Tadić i dodao da je među strankama vladajuće koalicije prisutan i politički revanšizam prema DS-u. Predsednik DS-a je rekao da se stranka neće odricati svojih kadrova i da samo sud može da donese odluku da je neko kriv za zloupotrebe. "Očigledan je napad na Demokratsku stranku i to je nešto što želim da otvorim kao temu pred vama", rekao je Tadić članovima Glavnog odbora stranke. "Stranke koje se bave sebičnim interesima i sebični političari osuđeni su na nisko mesto u istoriji naroda i istoriji čovečanstva... DS sada mora da donese odluke koje zahteva epoha", rekao je Tadić. Govoreći o Vladi Srbije, Tadić je kazao i da vlada nema stabilnost i da ne može da doprinese suštinskoj stabilnosti društva u Srbiji.

Izborna skupština Demokratske stranke bila je prvobitno zakazana za 10. novembar, ali je odlukom predsednika stranke odložena za 25. novembar, zbog potrebe dodatnog definisanja pravaca delovanja i organizovanja stranke.

Zamenik predsednika Demokratske stranke Dragan Ðilas izjavio je danas na zatvorenom delu sednice Glavnog odbora da u DS nije postignut kompromis, već da je napravljen ozbiljan dogovor o budućnosti stranke.

Šutanovac odustao

Dragan Šutanovac saopštio je na GO DS da je odustao od kandidature za potpredsednika stranke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track