Novak u finalu Rolan Garosa
Foto: REUTERS

razbijanje

Novak u finalu Rolan Garosa

Tenis -
Superiorna igra najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića donela je ubedljivu prednost i pobedu u meču sa zvanično trećim reketom sveta Rodžerom Federerom
1 / 4 Foto: REUTERS

PARIZ - Iako je drugi meč polufinala kasnio zbog kiše, to ni malo nije umanjilo doživljaj vrhunskog sportskog događaja, kao što je svaki susret Novaka Đokovića i Rodžera Federera. Ovog puta možda superornije nego ikad pre Novak je nadigrao velikog rivala izborivši pobedu čistu kao suza. Slavio je s 3:0 (6:4, 7:5, 6:3) i plasirao se u finale u kome ga očekuje "rat" protiv Rafaela Nadala, koji na Rolan Garosu igra u fantastičnoj formi.

Ipak pre finala sa Nadalom, Novak je morao da savlada prepreku u vidu Rodžera Federera, kome je ujedno uspeo da se revanšira za prošlogodišnji poraz u polufinalu istog turnira, čime je bio prekinut njegov trijumfalni niz od 43 pobede.

Do brejk šanse prvi je došao Federer i odmah je iskoristio u petom gemu prvog seta, ali njegova radost potrajala je samo četiri minuta jer je istom merom uzvratio Nole i izjednačio na 3:3. Neizvesnost je potrajala kratko možda nekih petanestak minuta, da bi potom Novakova mašinerija proradila beez greške. Njegovi odgovori na Federerove servise postali su ogroman problem za potivnika. Ubrzo Nole je stigao do dve brejk - set lopte. Federer je pokušao da se odbrani ali nije uspeo Đoković je osvojio prvi set sa 6:4.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković nastavio je s dobrom igrom, tako da je i u nastaku meča uprkos jačem otporu protivnika uspeo da osvoji set sa 7:5 i povde s 2:0

Drugi set nije počeo dobro po Đokovića. Novak je vodio sa 40:0 u prvom gemu, a onda je dozvolio da Rodžer povede sa 3:0 u gemovima, uz čak dva brejka. I baš kada je izgledalo da Švajcarac potpuno kontroliše meč, desilo se čudo.

Naime Novak je, izborio brejk bez izgubljenog poena i prišao na 3:1, a onda je počela kanonada brejkova. Đoković je uspeo, spasavši tri brejk-šanse da spreči Federera da povede sa 5:2, krenuo je u veliki preokret. Izjednačio je na 4:4, usledio je brejk Švajcarca - a onda čak tri uzastopna gema koja su pripala Novaku koji je, u setu sa ukupno sedam brejkova, izašao kao pobednik! Vodi sa 2:0(6:4, 7:5)

Trenutni rezultat u trećem setu je 5:2 za Novaka. Federer je na servisu i uspeva da smanji Novakovu prednost na 5:3. Posle dva sata igre Nole ima šansu da stigne do željene pobede.

Ubrzo Novak je stigao do dve meč lopte. Prvu nije iskoristio 40:30, ali drugu jeste Pobeda 3:0 (6:4, 7:5, 6:3)

- Uvek je teško igrati protiv Federera a pogotovo ga pobeditti u tri seta, ali eto uspeo sam. Sada želim da uživam u pobedi koju sam ostvario i dobro se pripremim za finale protiv Nadala- poručio je Novak Đoković.

- Trebnuttno se osećam fenomenalno ovo je bio jako bitan meč za obojicu pre svega za samopouzdanje. Svaiki put kada igram protuv Federera očekujem težak meč. Malo je krenulo naopako izgubio sam brejk, ali sam uspeo da se fokusiram i vratim u meč osvojim set i pobedim. Zaista je bio neverovatan meč.

Sledi mi prvo finale u Rolan Garosu sa čovekom koji je izgubio samo dva ili tri meča u karijeri, ali ja jako dobro znam šta mi je činiti.

Tu i tamo pomislim na istorijsku priliku koju imam na ovom turniru, ali ja se trudim da svaki meč odigram posebno kao da je najvažniji. Danas sam odigrao najbolji meč na ovom turniru to me raduje -rekao je Đoković, koji je na pragu da ostvari podvig i nakon 43 godine postane prvi sa četiri gren slema zaredom.

"Ne bežim od pomisli na tu istorijsku priliku, ali se ne opterećujem. Želim samo da igram najbolje što mogu, da imam energiju i samopouzdanje za novu pobedu", zaključio je Đoković.

http://www.youtube.com/watch?v=Bz2206b9mss

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track