NAJJAČI: Novak u finalu US opena protiv Nadala

US Open

NAJJAČI: Novak u finalu US opena protiv Nadala

Tenis -
Posle pet setova i zaostatka od 1:2 Srbin je izborio plasman u finale US opena koje će se igrati u ponedeljak od 23 časa
1 / 5

Već viđeno.

Kao i u Australiji kada je u četvrtfinalu prvog gren slema sezone slavio posle pet setova (1:6, 7:5, 6:4, 6:7, 12:10), Novak Đoković je u polufinalu Otvorenog prvenstva Amerike pobedio Švajcarca Stanislasa Vavrinku 2:6, 6:7, 3:6, 6;3, 6:4 u meču koji je trajao više od četiri sata.

Đoković će se posle neverovatnog polufinala se u četvrtroj uzastopnoj borbi za njujorški trofej u ponedeljak od 23 časa sastati sa Rafaelom Nadalom koji je pobedio Francuza Rišara Gaskea 3:0 u setovima - 6:4 7:6 6:2.

Đoković je odigrao verovatno najlošiji set ne samo na US openu nego u sezoni, čak tri puta je pretrpeo brejk, što je logično dovelo do gubitka u tom delu igre, 2:6.

Već na startu drugog seta Đoković je pokazao drugo lice, pritiskao razigranog Švajcarca, ali u četvrtom gemu nije realizovao nijednu od četiri brejk lopte. Vavrinka je potom napravio brejk, ali je do somog gema rezultat izjednačen, a sa obzirom da do kraja seta nije bilo brejkova ušlo se u taj brejk.

Novak je na razmeni strana stekao prednost od 4:2 a potom rutinski završio dodatni gem 7:4.

Na polovini trećeg seta niti jedan od eteniserfa nije imao prednost, a onda je Vavrinka u osmom gemu napravio brek, čijom potvrdom je priterao najboljeg tenisera sveta uza zid i naterao ga da igra za ostanak na poslednjeg gren slemu sezone.

U trenutku kada se suočio sa mogućnošću eliminacije sa Otvorenog prvenstva Amerike, Novak je proigrao i u tri vezana gema stekao prednost jednog brejka. Sve se tada okrenulo. Srbin je počeo da pogađa, da vodi poene i rezultat je odmah došao.

Polovinom seta Vavrinka je zbog povrede koja mu je otežavala kretanje po terenu zatražio medicinski tajm aut, posle kojeg nije uspeo da anulira prednost Đokovića. Najbolji teniser sveta je rutinski meč odveo u odlučujući set.

Treći gem poslednjeg seta, imao je 12 izjednačenja, trajao je više od 20 minuta, a posle mnoglo lepih poena Vavrinka je spasao servis i poveo 2:1.

Dva gema kasnije najbolji igrač sveta napravio je brejk i stekao prednost u poslednjem setu, koju do kraja meča nije ispuštao.

Đoković je posle meča rekao:

Ovo su mečevi za koje se živi. Bravo za Vavrinku borio se kao lav bio agresivniji, igrao bolje. Nije bilo lako, nisam po vetru igrao dobro. Srećan sam jer sam bio najbolji kada je trebalo. U trećem gemu petog seta, koji je trajao 21 minut znao sam da će onaj ko ga dobije biti u prednosti. Sada treba da se oporavim i gledam Rafu i Gaskea uz kokice", kazao je Novak.

Tekstaulni prenos:

Gotovo je! Novak je četvrti put uzastopno u finalu US opena

U naredna dva gema nije bilo brejka 5:4 i servis za Đokovića

Vavrinka se ne predaje 4:3

Prednost je potvrđena i Đoković je na dva gema od finala

Konačo brejk! Novak vodi 3:2

Novak je siguran u servis gemovima

Treći gem poslednjeg seta, imao je 12 izjednačenja, trajao je više od 20 minuta, a posle mnoglo lepih poena Vavrinka je spasao servis i poveo 2:1

Novak je lako izjednačio na 1:1

Srbin je imao 0:30, ali se Vavrinka izvukao.

Peti set

Idemo u peti set. Novak je materijalizovao stečenu prednost i izborio odlučujući period igre

Posle osam gemova, između kojih je Švajcarac zatražio medicinski taj aut, Đoković vodi 5:3 i servira za ulazak u peti set

Buđenje! Novak je preuzeo kontrolu meča i posle tri gema ima vođstvo 3:0 uz jedan brejk

Četvrti set

Vavrinka ne dozvoljava Đokoviću priliku za brejk i vodi sa 2:1

Švajcarac je ponovo iskoristio katastrofalan servis gem srpskog tenisera i servira za osvajanje trećeg seta

Na polovini trećeg seta nijedan teniser nema prednost, igra se izjednačeno

U prva dva gema nijne bilo brejka.

Treći set

Do kraja seta Đoković je uspeo da sačuva prednost i izjednači

U prvih pet poena oba tenisera su napravila po jedan mini brejk, a Novak je vodi 3:2, a potom pred zamenu strana stekao veliku prednost 4:2

U naredna tri gema nije bilo brejka, pa Vavrinka servira za taj brejk, koji je i izborio

Evo brejka! Novak je izjednačio na 4:4

Posle sedam gemova Vavrinka uz brejk vodi 4:3

Mučenje! Tako bi se najkraće mogla opisati igra Novaka Đokovića, koji je u petom gemu drugog seta dozvolio Vavrinki da napravi novi brejk.

Četvrti gem je trajao više od deset minuta, a Đoković je propustio četiri brejk lopte

U prva tri gema drugog seta Novak igra mnogo bolje nego u prvom delu igre, pritiska Vavrinku, ali još nema šanse za brejk.

Drugi set

Vavrinka materijalizuje prednost i osvaja prvi set 6:2

Katastrofalan servis gem Đokovića, za treći brejk Švajcarca.

Najbolji teniser sveta ima velikih problema sa igrom, u šest gemova pretrpeo je čak dva brejka, ali je jedan uspeo da anulira. Problem je u slaboj igri Đokovića.

Vavrinka dobija tri gema za redom i ima brejk prednosti.

Novak za manje od minuta dobija gem.

Prvi set Novak Đoković je u dosadašnjem toku turnira izgubio samo jedan set i to tek u četvrtfinalu od Južnog. On je u prvom kolu bio bolji od Litvanca Berankisa, u drugom od Bekera iz Nemačke, dok je u trećem kolu savladao Souzu iz Portugala. U osmini finala Đoković je odigrao najbolji meč na turniru i sa terena „počistio“ Marsela Granoljersa, a onda je u borbi za polufinale Srbin sa 3:1 bio bolji od Mihaila Južnog.

Švajcarac, Stanislas Vavrinka je do sada izgubio samo dva seta, a imao je izuzetno težak raspored. Popularni Sten je u prvom kolu eliminisao Radeka Stepaneka 3:0, a potom istim rezultatom i Hrvata Karlovića. U trećem kolu izgubio je jedan set, ali je ipak zasluženo bio bolji od Markosa Bagdatisa. U osmini finala Švacarac je savladao Čeha Tomaša Berdiha i načinio iznenađenje pobedom od 3:1. Ali šta tek reći za četvrtfinalni meč u kom je Vavrinka „počistio“ prošlogodišnjeg šampiona Endija Mareja rezultatom 3:0.

Novak Đoković i Stanislas Vavrinka do sada su trinaest puta, a Srbin vodi u pobedama sa 11:2.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track