Seča velikih plata u javnom sektoru, penzioneri i radnici u privatnim firmama neće platiti ni dinar
Foto: Beta

Paket novih ekonosmkih mera Vlade Srbije

Seča velikih plata u javnom sektoru, penzioneri i radnici u privatnim firmama neće platiti ni dinar

Politika -
I plate u javnom sektoru veće od 100.000 biće smanjene. Neko je ovo morao da uradi, inače Srbija ne bi opstala, naglasio premijer Dačić. Bez ovih mera, bankrotirali bismo u naredne dve godine, tvrdi ministar Krstić
1 / 8 Foto: Beta

BEOGRAD - Otvorena sednica Vlade Srbije o paketu novih ekonomskih mera održana je danas u zgradi vlade u Nemanjinoj 11.

Sednicu, koja je počela u 10.15 sati, otvorio je premijer Ivica Dačić koji je konstatovao da su njegovi ministri prihvatili da prva tačka dnevnog reda bude paket novih ekonomskih mera.

Odmah zatim reč je dao ministru finansija Lazaru Krstiću koji je analizirao teško stanje u privredi i najavio nove ekonomske mere za koje je rekao da će biti izuzetno teške. On je konstatovao da ovako možemo da živimo još 6 ili 9 meseci ili pak dve godine, ali da to nije rešenje pa je vlada odlučila da preduzme teške mere sad, dok još ima vremena.

"Bez ovih mera, bankrotirali bismo u naredne dve godine", tvrdi Krstić uz upozorenje da je deficit budžeta 4,7 odsto, a javni dug od 58 do 60 odsto. Ministar Krstić je potom prešao na predstavljanje konkretnih mera najavljujući da nisu sve pozitivne.

Krstić je dodao i da su plate u javnom sektoru 30 odsto veće nego u privatnom i pet do deset odsto više je zaposlenih nego u sličnim zemljama u regionu. On je kazao i da u tom sektoru radi 660.000 ljudi, a da se procenjuje da ih je blizu 700.000. "Fascinantno je da ni mi kao poslodavac, niti građani ne znamo koliko ima zaposlenih u javnom sektoru", naglasio je Krstić.

PRVA MERA: Smanjenje zarada u javnom sektoru od 2014. na iznos veći od 60.000 dinara za 20 odsto, a 25 odsto na plate iznad 100.000 dinara.

DRUGA MERA: Povećanje niže stope PDV za neegzestencijalne proizvode sa 8 na 10 odsto. Neke vrste roba preći će u u kategoriju na koju se plaća veći PDV.

TREĆA MERA: Ova mera se odnosi na smanjenje subvencija i promenu strukture javnih preduzeća.

Pored ove tri osnovne, ostale mere predviđaju uštede u domenu roba i usluga, uzimanje jeftinijih kredita na osnovu dobrih diplomatskih odnosa, poboljšanje poslovnog ambijenta.

Radićemo na značajnom poboljšanju poslovnog ambijenta, za šta je potrebno promeniti zakonsku regulativu, pre svega Zakon o radu, ali i pojednostaviti proceduru za dobijanje građevinskih dozvola, dok će država morati da promeni i model infrastrukturnih investicija, rekao je Krstić.

Predstavljajući mere ekonomske i fiskalne politike na sednici Vlade Srbije on je rekao da će Srbija morati značajno da poboljša ugled i percepciju ambijenta jer je to prva i osnovna prepreka svima kad razmišljaju da li da investitraju u našu zemlju.

Da bi se to postiglo Krstić je naveo da će biti nužna promena pojedinih zakona, posebno Zakona o radu, čime bi bilo omogućeno fleksibilnije zapošljavanje i otpuštanje. Potrebno je i da procedura dobijanja građevinskih dozvola bude jednostavnija, rekao je ministar i dodao da će Ministarstvo finansija morati da promeni propise koji se odnose na visinu naknada, ali i da ih učini transparentnijim.

"Moraćemo da promenimo model infrastrukturnih investicija, država više neće moći da bude finansijer, a jedan od modela biće javno-privatna partnersta, pri čemu ćemo se truditi da što veći deo posla izvode domaće firme", rekao je ministar finansija.

Posle dela sednice u kojem je ministar Krstić predstavio mere, članovima kabineta ponovo se obratio premijer Dačić koji je naglasio da su pred ovom vladom dva cilja - ulazak u EU, ali i oporavak ekonomije i privrede. On je dodao i da će biti smanjene i ukinute sve privilegije kao i svi dodatni troškovi. "Ako narod ne može bolje da živi onda mora makar da postoji osećaj pravednosti", kazao je premijer.

11.10 - Vladi se posle premijera obratio prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić koji je rekao da ministar Krstić nije svoje izlaganje izneo politički vešto, ali da je to učinio stručno čime je "zadao više političkih udaraca vladi nego što ih je ona primila u poslednjih godinu dana". Vučić je dodao i da će za ove mere imati punu međunarodnu podršku kao i da razgovori sa MMF ovim povodom nisu bili nimalo prijatni.

Vučić je potvrdio da "penzioneri neće platiti ni dinara" čime su, kako je rekao, prekinute dezinformacije da će i njih biti primenjene nove mere.

11.20 - Posle 10-minutnog Vučićevog izlaganja, ministrima i javnosti ponovo se obratio premijer rekavši: "Neko je ovo morao da uradi, inače Srbija ne bi opstala".

Trošiće se samo zarađeno

Podsetimo, novi paket mera ima za cilj konsolidaciju javnih finansija i suštinsku reformu domaće privrede, sa ciljem da se zaustavi dalje gomilanje javnog duga i osigura stabilan i održiv ekonomski rast, i troši samo ono što je realno zarađeno. Prema prvim procenama, smanjenje plata u javnom sektoru trebalo bi, prema već predočenim računicama, da omogući uštede od 200 do 230 miliona evra. Iz Vlade Srbije je najavljeno da će država i dalje podsticati otvaranje radnih mesta. Direktne posledice novih mera osetiće, najavljeno je, između 300.000 i 500.000 građana Srbije, ali penzije neće biti dirane.

Cilj navedenih i drugih mera koje Vlada Srbije namerava da preduzme je da se "stezanjem kaiša" ubuduće troši samo ono što je realno zarađeno, kako bi se sada previsoki budžetski deficit zemlje smanjio, u relativnom kratkom roku, za dva do 2,5 odsto, u odnosu na sadašnji "nepodnošljivo visok nivo".

http://www.youtube.com/watch?v=AWUAK8Umwes

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track