SJAJAN START: Dudin vrtić preslišao favorizovanu Litvaniju!
Foto: Tanjug)

Eurobasket

SJAJAN START: Dudin vrtić preslišao favorizovanu Litvaniju!

Košarka -
Najbolji srpski košarkaši zabeležili su važan trijumf na startu Eurobasketa

JESENICE - Košarkaška reprezentacija Srbije zabeležila je trijumf na startu Evropskog prvenstva u Sloveniji.Izabranici selektora Ivkovića savladali su u prvom kolu grupe B selekciju Litvanije rezultatom 63:56.

Srpska odbrana uspela je da zaustavi napad Litvanije i njihovo najjače oružje, šut za tri poena.

Selekcija Srbije vodila je praktično od početka do kraja utakmice, a uspešno je odbila sve pokušaje Litvanaca da se vrate u meč.

Pitanje pobednika rešeno je dva minuta pre kraja, kada je kapiten Nenad Krstić, posle asistencije Nemanje Nedovića, pogodio za dva poena uz faul, a kasnije iskoristio i penal za vođstvo od 63:53.

U samoj završnici meča srpski košarkaši prilično rutinski su priveli duel kraju i pokazali da repriza "poljskog scenarija" od pre četiri godine, kada je osvojeno srebro na EP, nije samo plod mašte najvećih optimista među ovdašnjim navijačima.

Bez ikakve dileme, trio Krstić-Nedović-Nemanja Bjelica bio je najzaslužniji za trijumf Srbije, dok su ostali manje-više uspešno pomagali pomenutim asovima.

U narednom kolu Srbija u četvrtak od 17.45 igra protiv Bosne i Hercegovine, koja je ranije danas poražena od Letonije.

Dvorana: Podmežakl Arena u JesenicimaGledalaca: 5.500 Sudije: Emin Mogolkuc (Turska), Sašo Petek (Slovenija) i Huan Arteaga (Španija).

SRBIJA: Nedović 14, Krstić, Micić, Bogdanović 5, Bjelica 13 (8 skokova), Marković 2, Kalinić, Gagić, Krstić 20 (9 skokova), Anđušić 3, Katić 6, Štimac.

LITVANIJA: Motiejunas, Kalnijetis 17, Kuzminskas 1, D. Lavrinovič 12, Macijulis 6, Delininkaitis, Sejbutis 8, Klejza 8, K. Lavrinovič 2, Pocijus, Valancijunas 2, Javtokas.

Rezultati grupe B

Letonija – Bosna i Hercegovina 86:75 (20:20, 23:13, 19:24, 24:18)Makedonija – Crna Gora 80:81 (24:25, 22:20, 21:19, 13:17)Srbija – Litvanija 63:56 (20:10, 13:17, 19:8, 12:15)

http://www.youtube.com/watch?v=iv7SNoIINxI

Tok meča:

Veliki broj srpskih i litvanskih navijača stigao je u dvoranu u Jesenicama kako bi bodirili svoj tim.

http://www.youtube.com/watch?v=JeDgmef5Q4U

I četvrtina

Naš tim je sjajno otvorio meč! Bogdanović je trojkom doneo prednost Srbiji. Usledila je odlična odbrana Srbije, a nakon toga prvi poeni kapitena Nenada Krstića za 5:0.

Mini seriju Srbije prekinuo je Seibutis. Litvanci su napravili višak, Seibutis je ostao sam i pogodio za tri (5:3).

Litvanci na startu utakmice nemaju rešenja za iskusnog kapitena naše reprezentacije. Krstić je za pet minuta igre postigao osam poena za Srbiju (11:5).

Naši košarkaši nastavljaju sa sjajnom igrom u odbrani, usledila je kontra i sjajna završinica Nemanje Nedovića za 13:5, i selektor Litvanije je primoran da zatraži tajm-aut.

Valančiunas je prekinuo seriju Srbije. Usledila je trojka Nemanje Bjelice, međutim, Mačiulis vraća trojku 16:10.

Do kraja prve deonice Srbija je poenima Stefana Markovića i Nemanje Bjelice došla do maksimalnih deset poena prednosti! 20:10.

II četvrtina

Srbija nastavlja u istom ritmu i u drugoj deonici. Katić se odlično snašao i poentirao za 22:10. Pri rezultatu 26:14 naš tim nije iskoristio dve kontre. Prvo je Kalinić promašio polaganje, uspeo je da se ispravi i ukrade loptu, međutim, ispala mu je i nismo uspeli da postignemo lake poene.

U nastavku meča Litvanija je pojačala ritam. U igru je ušao mladi Kalnietis koji je uneo energiju u litvanski tim. Sa dva vezana koša Kalnietisa, Litvanci spuštaju prednost Srbije 31:25.

Raško Katić sjajnim zakucavanjem, nakon asistencije Nedovića, prekida seriju Litvanaca. S druge strane, Lavrinović je nakon skoka u napadu poentirao za konačnih 33:27 u prvom poluvremenu.

Najefikasniji u našem timu u prvom poluvremenu bili su kapiten Nenad Krstić sa 10 i Nemanja Bjelica sa 8 ubačenih poena. U selekciji Litvanije istakao se Kalnietis sa osam ubačenih poena.

III četvrtina

Litvanija otvara drugo poluvreme sa dve vezane trojke i dolaze do izjednačenja (33:33), precizni su bili Kalneitis i Seibutis. Odličnom igrom leđima Krstić prekida seriju Litvanije, a posle dobre igre u odbrani Marković je bacio fantastičnu kontru za Nedovića, koji je poentirao za 37:33.

Zahvaljujući raspoloženom Nedoviću Srbija je uspela da sačuva prednost. Munjeviti prodor, zatim trojka, a onda su Bjelica i on vezali po dva penala za +10 (46:36).

Usledila je velika greška sudija koje su Bjelici za čistu bananu svirali faul, ali on se ’osvetio’ u narednom napadu, tako što je pogodio trojku sa velike udaljenosti sa 49:37. Do kraja četvrtine Srbija je sačuvala dvocifrenu prednost 51:41.

http://www.youtube.com/watch?v=_u_LRGxjg2c

IV četvrtina

Imali su Litvanci šansu za priključak, nisu je iskoristili, a posle izvanredne igre dva na dva Nedovića i Krstića, kapiten Srbije je dao ’dva plus jedan’ za 63:53.Na šest minuta do kraja utakmice, Srbija je imala 15 poena viška, ali nekoliko ishitrenih rešenja u napadu vratilo je Litvance u meč. Pogodili su dve vezane trojke i napravili seriju 10:0. Na četiri minuta do kraja meča bilo je "samo" +5 za Srbiju.Ekipa Dude Ivkovića u tim trenucima nije imala pravo rešenje u napadu, ali onda je Anđušić razbio tu odbranu trojkom za 59:51. Bio je to, čini se, prelomni trenutak na utakmici. Do kraja meča naš tim je sačuvao prednost i zasluženo slavio!

http://www.youtube.com/watch?v=Zz-ut9mmqwg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track