DEČIJI MARATON 28. PUT: Preko 15 hiljada predškolaca iz Beograda je učestvovalo u predkvalifikacijama
Foto: maraton

Najlepša uvertira

DEČIJI MARATON 28. PUT: Preko 15 hiljada predškolaca iz Beograda je učestvovalo u predkvalifikacijama

Ostali sportovi -

Najlepša uvertira za predstojeći 37. Beogradski maraton koji se održava za tačno 10 dana, biće 28. Dečiji maraton koji je na programu u subotu 20. aprila sa početkom u 10 časova i 30 minuta.

Već po tradiciji, Dečiji maraton održaće se u Zoološkom vrtu, na sada već čuvenoj stazi oko slonare u dužini od 230 metara.

Preko 15 hiljada predškolaca iz Beograda je učestvovalo u predkvalifikacijama, najbržih 150 takmičiće se u 12 kvalifikacionih trka, a pobednici kvalifikacija učestvovaće u finalu.

"Ovo je sigurno najlepša manifestacija koja se održava kod nas. Posebno smo srećni što u poslednjih nekoliko godina trka ima humanitarni karakter. Hvala ljudima iz Beogradskog maratona na odličnoj saradnji, koja će se nastaviti i narednih godina. Potrudićemo se da kao i svake godine budemo dobri domaćini”, rekao je u uvodnom izlaganju na konfrenciji za medije Srboljub Aleksić, direktor Beogradskog ZOO vrta.

Značajna sredstva za pomoć u realizaciji ove manifestacije obezbedio je gradski sekeretarijat za sport i omladinu.

“Beograd nema značajniji sportski događaj od Beogradskog maratona. Dečiji maraton, koji mu prethodi, je za nas podjednako bitan kao i maratonska trka. Želim da verujem da će ovogodišnji Dečji maraton biti najbolje organizovan do sada”, istako je Nikola Penić, sekretar za sport i omladinu Grada Beograda.

Aleksandra Čamagić, gradska sekretarka za obrazovanje i dečiju zaštitu izrazila je nadu da će veliki broj roditelja i dece u subotu doći u Beo ZOO vrt da uživa u Dečijem maratonu i potom istakla:

“Direktor Beogradskog maratona ima tu čast i sreću da ima najlepši najavni događaj u zemlji. Tokom ovih 28 godina oko pola miliona najmlađih Beograđana je učestvovalo u ovoj manifestaciji. Ove godine ih je bilo 15 hiljada iz svih 17 gradskih opština. Svi se trudimo da deci od najmlađeg uzrasta razvijamo zdrave životne navike, a uverena sam da ćemo se u subotu lepo zabavati”.

“Kroz učešće u ovakvim manifestacijama negujemo kod dece te vrednosti kao što su sport, rekreacija i igra na otvorenom. Važno je da decu bodrimo da budu napolju i da iskažu takmičarski duh, a za učesnike Dečijeg maratona spremili smo pregršt poklona”, rekla je Ivana Plećić, direktorka marketinga kompanije Dexyco.

Partner Dečijeg maratona je i Fondacija “Novak Đoković”, koja se pridružila ovom projektu kako bi se deca od ranog uzrasta učila pravim vrednostima i zdravom načinu života.

“Drugu godinu zaredom imamo partnerstvo sa Dečjim maratonom i veliko nam je zadovoljstvo jer negujemo iste vrdnosti i ciljeve. Ovo je jedna zdrava i lepa aktivnost i drago nam je da smo deo ove priče, jer nam je svima krajnji cilj zdravo odrastanje dece kroz sport”, naglasila je Ana Jovanović iz fondacije “Novak Đoković”.

Direktor Beogradskog maratona Darko Habuš izrazio je veliku zahvalnost Gradu Beogradu i svim partnerima na velikoj pomoći i podršci u svim aktivnostima i događajima koje organizuje Beogradski maraton:

“Rekord ove čuvene staze oko slonare iznosi 35 sekundi. Prošle godine ga je Dušan Slavković izjednačio, nadamo se da će ove godine taj rekord biti oboren. Očekujemo i dobar nastup devojčica, jer podsetiću vas da je pobednik 14. Dečijeg maratona upravo bila devojčica Ana Dejanović iz vrtića "Zvončić". Kako bismo motivisali svu decu, i ovog puta na Dečijem maratonu nagradićemo Super puža, odnosno najsporijeg takmičara u finalu, a posebno smo ponosni na činjenicu da će i ove godine tri prvoplasirana mališana kao i Super puž biti promoteri 37. Beogradskog maratona koji se održava 28. aprila. Izuzetno nam je ⁠važno ulaganje u decu, njihova edukacija o značaju očuvanja životne sredine, inkluziji i važnosti fizičke aktivnosti i bavljenja sportom i to su vrednosti kojima ćemo ih učiti i u budućnosti”, zaključio je Habuš.

U susret 28. Dečijem maratonu održana je zanimljiva panel diskusija sa temom "Nagrađivanje dece u sportu". Domaćin panela bila je Fondacija “Novak Đoković” uz podršku Fondacije „Heroji Beogradskog maratona“ na kojoj su učestvovali Darko Habuš, direktor Beogradskog maratona, Andrija Gerić, sportski psiholog i bivši odbojkaš i Nemanja Radović, generalni sekretar Saveza za sport osoba sa invaliditetom Beograda.

Kurir sport

Bonus video:

02:06

Beogradski maraton

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track