Najnovije vesti

SRBI SE OČAS POSLA SLOŽE KAD ZAPRETI UDARANJE PO DŽEPU: Nijedna zgrada u Beogradu nije dobila prinudnog upravnika
Foto: Nebojša Mandić

Tresla se gora, rodio se miš

SRBI SE OČAS POSLA SLOŽE KAD ZAPRETI UDARANJE PO DŽEPU: Nijedna zgrada u Beogradu nije dobila prinudnog upravnika

Beograd

BEOGRAD - Nešto više od 650 upravnika zgrada do sada je registrovano u Privrednoj komori Srbije, a nijednog od njih beogradske opštine nisu postavile kao prinudnog upravnika.

foto: Nebojša Mandić

Iako još uvek sve zgrade u prestonici nemaju upravnika, što je Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada koji je stupio na snagu 31. decembra 2016. obaveza, iz Sekretarijata za inspekcijske poslove Beograda kažu da do sada nijednoj zgradi nije napisana kazna od 50.000 do 2.000.000 dinara za neregistrovanje zgrade, jer su prvenstvene mere koje komunalna inspekcija sprovodi preventivne i savetodavne.

U NOVOM PAZARU SVE ZAVISI OD LIFTA: Za održavanje zgrada od 215 do 280 dinara mesečno, a evo koliko ih košta prinudni upravnik!

Naime, komunalni inspektor najpre stambenim zajednicama zapisnikom naloži da u roku od 30 dana izvrše registraciju zgrade, ukoliko stanari ne izvrše registraciju u tom roku, inspektor donosi rešenje za registraciju u roku od 15 dana, tek se nakon nepostupanja po rešenju podnosi prijava za uvođenje prinudne uprave organu gradske opštine.

foto: Filip Plavčić

"Očekujemo da će stambene zajednice ispuniti svoju obavezu i izvršiti registraciju, te da neće biti potrebe za primenom kaznenih mera", navode iz Sekretarijata.

KRENULA KONTROLA INSPEKCIJE, OVAJ GRAD JE PRVI NA UDARU: Ako u roku od 45 dana ne izaberete upravnika zgrade, STIŽU MILIONSKE KAZNE!

Međutim, sve veći broj upravnika suočava se sa problemima na terenu, te prema ranijim pisanjima medija sve više njih daje otkaze. Miloš Matejić, profesionalni upravnik u oko 50 zgrada, smatra da upravnici nisu dobro pročitali Zakon o stanovanju i održavanju zgrada i shvatili šta su njihove dužnosti i obaveze.

foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

"Oni upravnici koji su pomislili da je registracija stambene zajednice jedini posao su upravo ti koji daju otkaz", podvukao je Matejić i dodao da upravnici osim svakodnevne komunikacije sa stanarima, javnim i komunalnim preduzećima, nadležni su i da odgovaraju na zahteve građevinske inspekcije, komunalne policije i inspekcije, poreske uprave.

STANARI, SPREMITE SE ZA DODATNI TROŠAK: Počinje uvođenje prinudne uprave u neregistrovanim zgradama! Komunalni inspektori kreću u proveru

Upravnici, takođe, moraju da poznaju finansijske i računovodstvene poslove, kako bi validno, navodi Matejić, zaštitili sve zakonske obaveze stambene zajednice. Dotrajali krovovi koji prokišnjavaju, oronule fasade čiji su delovi skloni padu, zapušena kanalizacija, krađa oluka i delova slivnika, neispravni interfoni i ulazna vrata zgrade, nepostojanje video nadzora, neadekvatno održavanje higijene samo su neki od zadataka koje upravnici u dogovoru sa stanarima moraju da reše.

foto: Nebojša Mandić

"Naša obaveza je da zaštitimo stanare sa davanjem informacija koji su problemi u zgradi, pre svega zbog njihove brezbednosti, ne zbog zakona, a vlasnici stanova su ti koji donose odluku koliko će se davati za održavanje zgrade i šta će se raditi", objašnjava Matejić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ilustracija/Nebojša Mandić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...