STARI SAVSKI MOST IDE NA LIVADU: Evo gde će biti postavljen
Foto: Beta/Miloš Miškov

DANAS ODLUKA: GRAĐANI BEOGRADA PRESUDILI

STARI SAVSKI MOST IDE NA LIVADU: Evo gde će biti postavljen

Beograd -

Planovi: Na potezu od Bloka 70A do Ade Ciganlije izgradiće se novi biciklistički i pešački most

Odlukom građana Beograda koji su glasali putem interneta Stari savski most će najverovatnije biti postavljen u park Ušće, gde će u njegovim lukovima biti napravljeni razni turistički i kulturni sadržaji, dok će novi most za bicikliste i pešake biti izgrađen između Bloka 70A i Ade Ciganlije, saznaje Kurir.

Gradski arhitekta Marko Stojčić kazao je da su građani do 15. decembra mogli anonimnom anketom da se na sajtu Grada Beograda izjasne o dve opcije, kao i da je bila razlika od 600 glasova kad su poslednji put gledali rezultate.

Prostor u parku Ušće

- Jedna varijanta je da se most takav kakav je izmesti na poziciju nastavka Omladinskih brigada u bloku 70A do Ade Ciganlije. To bi podrazumevalo da se podigne na veću visinu i da se izgrade dve pasarele, da bi mogli biciklisti i pešaci da prelaze. Ta intervencija je dosta skupa jer podrazumeva da se most potpuno rastavi, rekonstruiše i ponovo sastavi - rekao je Stojčić i dodao da druga varijanta nudi dve opcije za isti novac: - To je da se na poziciji od bloka 70A do Ade Ciganlije izgradi novi biciklistički i pešački most, a da se Savski most postavi u slobodan prostor u parku Ušće. Prostor ispod mosta bio bi prilagođen za kulturne i turističke sadržaje.

Stojčić je istakao da će izgradnja početi pre nego što krene uklanjanje starog mosta.

Radovi na leto

- Predviđeni rok za uklanjanje mosta je kraj sledeće godine. Početak radova očekujemo u letnjim mesecima - rekao je Stojčić i, govoreći o saobraćaju u tom periodu, dodao da „ne očekuje da će radovi dramatično uticati na saobraćaj, jer taj most ne koristi prevelik broj automobila, već najpre tramvaji“.

Ostao nakon okupacije

PODIGLI GA NEMCI 1942. GODINE

Stari savski most su podigli Nemci tokom okupacije 1942. godine, za svoje potrebe. U borbama za oslobođenje Beograda, 20. oktobra 1944. godine, Nemci su prilikom povlačenja minirali most, ali ga je spasao učitelj Miladin Zarić. Stari učitelj je presekao detonatorsku žicu koja je bila upaljena i omogućio dalji prodor jedinicama Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije, kako bi se okupator proterao. Početkom osamdesetih godina prošlog veka gradska vlast je preko ovog mosta povezala stari i novi deo naše prestonice tramvajskim šinama.

Kurir.rs/ Jelena Pronić Foto: Beta/Miloš Miškov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track