TUŽITE BANKU I UZMITE SVOJ NOVAC SA KAMATOM! Evo kako da uzmete pare od provizija koje su vam banke nezakonito naplatile!
Foto: Shutterstock

APELACIONI SUD

TUŽITE BANKU I UZMITE SVOJ NOVAC SA KAMATOM! Evo kako da uzmete pare od provizija koje su vam banke nezakonito naplatile!

InfoBiz -

Svi klijenti koji su za poslednjih 15 godina uzeli pozajmicu od banke i platili troškove za obradu kredita mogu da traže povraćaj novca, tvrde iz udruženja Efektiva

Svi građani i privrednici koji su tokom poslednjih 15 godina podigli bilo koju vrstu bankarske pozajmice i platili troškove obrade kredita mogu od banke da traže povraćaj naplaćenog iznosa.

foto: Shutterstock

Ovo pravo proističe iz prve pravosnažne presude koju je doneo Apelacioni sud u Beogradu, prema kojoj banka nema pravo da naplaćuje trošak obrade kredita od klijenta, a što je već dugo praksa. Visina provizije za obradu kredita koju banke godinama naplaćuju od klijenata zavisi od politike banke i visine kredita i kreće se od 0,5 do tri odsto, mada Dejan Gavrilović, predsednik udruženja za zaštitu bankarskih klijenata Efektiva, ističe da je viđao i primere kada je banka naplaćivala proviziju i od po pet procenata.

foto: Fonet

Nalog banci

- Ovo je prva pravosnažna presuda Apelacionog suda u Beogradu kojom je odredba ugovora o naplaćenoj proviziji za obradu kredita postala ništavna i kojom je naloženo banci da mora klijentu da vrati novac sa zateznom kamatom. Za naplaćenu proviziju za obradu stambenog kredita banka klijentu u ovom slučaju mora da vrati oko 350.000 dinara. Posle ove presude više nema dileme da su banke 15 godina unazad nezakonito naplaćivale proviziju za obradu kredita i na taj način od građana i privrede Srbije naplatile više od 100 miliona evra - kaže Gavrilović za Kurir.

foto: Pritnscreen

Iako ne postoje podaci o tome koliko je kredita uzeto za 15 godina, Gavrilović tvrdi da su samo na obradi stambenih kredita banke od građana naplatile 45 miliona evra.

Advokat Jelena Pavlović

NEZAKONITA NAPLATA

Advokat Jelena Pavlović iz Udruženja CHF Srbija ističe da je naplata troškova obrade kredita nezakonita, bez obzira na to da li je izražena u procentu ili u novčanom iznosu.

- Obrada kredita je deo bankarskog poslovanja čija cena mora biti izražena u kamati i ne postoji nijedan zakonski osnov da se ista naplati odvojeno. Trošak obrade kredita predstavlja trošak predugovne faze, u kojoj svaka stanka snosi svoje troškove. Naplaćivati klijentu troškove obrade kredita je isto kao kada bi klijent tražio da njemu banka plati njegove troškove predugovorne faze, njegovog pravnog i ekonomskog savetnika. Kamata je jedina cena kredita i sve nametnute obaveze van kamate nemaju zakonsku osnovu. NBS bi o tome morala da povede računa - objašnjava Pavlovićeva i dodaje da nekada troškovi obrade kredita nisu naplaćivani, već da je ta praksa uvedena posle 2000. godine.

Ne zastareva

- U ovom trenutku ima 90.000 stambenih kredita u otplati. Ako uzmemo da je prosečna iznos kredita 50.000 evra i da je naplaćen jedan odsto provizije, dolazimo do iznosa od 45 miliona evra koje su banke uzele od tih građana. Pošto zastarevanje ne postoji, pravo na povraćaj novca imaju svi koji su u proteklih 15 godina podigli bilo koju vrstu kredita a naplaćena im je provizija za obradu ili praćenje kredita. Jedini način za povraćaj novca je tužba i pozivamo sve građane koji ne žele da poklone svoj novac bankama da obavezno tuže banku - kaže Gavrilović.

foto: Printscreen

Nema podataka

Iz Udruženja banaka Srbije nismo dobili odgovore na pitanja u vezi sa posledicama koje će izazvati prva pravosnažna presuda koja je banci osporila pravo na naplatu troškova obrade kredita.

- Gospodin Veroljub Dugalić je na putu u inostranstvu, tako da niko drugi ne može da komentariše tu presudu. Što se tiče broja kredita koji su odobreni u poslednjih 15 godina u Srbiji, mi te analize nismo radili i nemamo podatke - rečeno je Kuriru u Udruženju banaka Srbije.

Saveti za sve koji su platili troškove obrade kredita - kako povratiti novac od banke

- Tužba protiv banke jedini je način za povraćaj naplaćene provizije

- Građanima koji su članovi udruženja Efektiva pravna pomoć je besplatna

- Potrebna je kopija ugovora iz kog se vidi da su troškovi obrade kredita naplaćeni

- Plaća se sudska taksa, koja zavisi od visine iznosa provizije koja se potražuje

- Na povraćaj provizije do 100.000 dinara sudska taksa je do 6.000 dinara

- Za povraćaj provizije veće od 100.000 dinara sudska taksa iznosi od 12.000 do 18.000 dinara

foto: IEN2509

TRI PITANJA, TRI ODGOVORA

Dr Mališa Đukić vanredni profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji

1. Kako komentarišete to što banke nezakonito naplaćuju troškove obrade kredita?

- Postoje oni koji su naplaćivali i oni koji nisu naplaćivali troškove obrade kredita. Potpuno je jasno i logično da je za klijente, odnosno građane, to bio dodatni teret. Najbolje bi bilo da se predstavnici onih koji su to radili izjasne o tome. Moralo bi da se gleda od slučaja do slučaja. Ti nameti su jedan od prihoda banke, a cena kredita se meri efektivnom kamatnom stopom. To je ono što bi svako od nas trebalo da gleda kad meri realnu cenu kredita.

2. Ko je kriv što se to godinama dešavalo i da li neko treba da odgovara?

- U okviru organizacionih jedinica svake finansijske institucije imate one koji su zaduženi da pre uvođenja neke nove ponude, nameta ili provizije procenjuju njenu usklađenost s postojećim zakonima da bi se smanjio rizik od troškova kao posledica tužbi. Bankama nije u interesu da dođe do tih stvari, ne samo finansijski već i zbog rušenja ugleda koji je godinama stvaran. To je najskuplje za onoga ko je to radio jer će imati uticaja na tržište i na postojeće i buduće klijente te kompanije.

3. Šta preporučujete građanima koji su platili proviziju na obradu kredita?

- Da na osnovu ugovora koje imaju zatraže savet pravnika koji će uzeti u obzir konkretnu situaciju i događaje koji su prethodili tome.

foto: Printscreen

KURIROVA ANKETA

DA LI TRAŽITI VRAĆANJE TROŠKOVA OBRADE KREDITA?

STANIMIR STAMENKOVIĆ (81), PENZIONER

Naravno da bih tražio da mi vrate pare! To je ranije trebalo da stupi na snagu. Mada, banke uvek nađu način da vas udare po džepu.

ZDRAVKO JOVIĆ (46), TRGOVAC

Ne bi trebalo da se vraća novac. To što je važilo, važilo je. Kao sniženje u prodavnici. Određeno vreme je aktuelno, onda se cene vraćaju na staro.

STEFAN DIKIĆ (21), FITNES INSTRUKTOR

- Tražio bih da mi vrate svaki dinar! Čim je sud doneo takvu odluku, onda znači da u sistemu nešto nije štimalo.

KATARINA KIKOVIĆ (27), STUDENT

- Ne bih tražila da mi vrate novac. Ne bi bilo fer. Pravilo je važilo koliko je važilo, a sad se okreće novi list. Bilo bi previše kad bi se svima vratile pare.

Kurir / Slavica Tomčić

Foto: Shutterstock, Fonet, IEN2509, Beta, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO! Zoran Marjanović otkriva ubicu svoje supruge?! Tvrdi da zna ko je ubio Jelenu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track