KAKO JE ŠOLAK POSTAO NAJBOGATIJI SRBIN: Kupovina Dajrekt medije i sumnjivi računi na Mauricijusu (19)
Foto: Shutterstock, screenshot

Serijal Kurira, 19. nastavak

KAKO JE ŠOLAK POSTAO NAJBOGATIJI SRBIN: Kupovina Dajrekt medije i sumnjivi računi na Mauricijusu (19)

Dosije Šolak -

U specijalnom serijalu Kurir otkriva kako je zaista izgledao put ostvarenja "američkog sna" ovog kontroverznog milijardera u mutnim vodama balkanske tranzicije.

Prema zvanično dostupnim podacima, Dajrekt mediju u aprilu 2001. godine osnovali su Mlađan Đorđević, Egon Franičević i Milan Krstić, da bi je 2004. godine, posredstvom svoje kompanije Multikom grupa Đilas kupio za 10 hiljada dolara. U intervjuu za portal KRIK, Đilas je otkrio da je on i bio stvarni vlasnik firme od početka, ali da nije želeo da se firma u papirima vodi na njega.

Dragan Đilas
foto: Nemanja Nikolić

Imperija sagrađena na prevari

"Mi smo tada razmišljali kako da preživimo sankcije, Miloševića. Ja sam bio u reklamnoj agenciji 'BBDO' i bilo je tako da ne možete u isto vreme da budete i vlasnik kompanije koja se bavi TV pravima. Dogovorio sam se Mlađanom Đorđevićem da on bude osnivač firme“, rekao je Đilas otkrivajući da mu skrivanje vlasništva u sopstvenim firmama radi zaobilaženja propisa o sukobu interesa nimalo nije strano.

Tom prilikom je prevideo i to da 2001. godine, kada je sa svojim kumom osnovao firmu, Srbija više nije bila pod sankcijama, baš kao što ni Milošević više nije bio na vlasti.

U narednih deset godina, od kojih je većinu bio na vlasti, Đilas je napravio poslovnu imperiju. U aprilu 2014. objavio je informaciju da je kompaniju Dajrekt medija prodao za 17,7 miliona evra. Iz poslovne dokumentacije se, međutim, ne vidi ko je bio krajnji kupac. Kompaniju je kupila holandska fondacija "CEE Media“ koja je osnovana samo mesec dana ranije. Upravnik fondacije je kontroverzni bugarski biznismen Krasimir Gergov koji je očigledno poslužio kao paravan za ovu kupovinu.

Šolakovi tragovi u Dajrekt mediji

Iako je Gergov bio formalni kupac Dajrekt medije, suštinski firma je već tada bila u rukama Šolaka, tj. njegovog glavnog operativca Dragane Kostić (Dragane Jovanović Džaril). Njena veza sa Šolakom vidljiva je u Diplomatic golf klubu, u kojem je bila pravni zastupnik, baš kao i Gordana Šolak, supruga pomenutog biznismena. Takođe, Dragana Kostić sedi u Upravnom odboru Golf kluba Beograd, u kojem je pravni zastupnik Dragan Šolak, a sekretar njegova žena.

Uloga Dragane Kostić u kupovini Dajrekt medije je krucijalna. Ona je kao član "Sierra investment group“ sa Britanskih Devičanskih Ostrva pozajmila oko 9,5 miliona evra firmi "Stichting administratiekantoor ceemedia“, u kojoj je Gergov bio direktor, i to za kupovinu udela u Multikom grupi, a interesantno je da je ta suma istog dana prebačena na račun Multikoma.

Isto je učinio i izvesni Volfram Andreas Kuoni, advokat iz Švajcarske, koji je preko "Kuoni rechtsanwalte“, jednoj od njegovih 13 firmi registrovanih u Luksemburgu, Švajcarskoj i Lihtenštajnu, uplatio oko 8,2 miliona evra firmi "Stichting administratiekantoor ceemedia“ za kupovinu udela u Multikomu. Da je poput Dragane Kostić i Kuoni nesumnjivo Šolakov čovek, pokazuje i podatak da je on član UO "United media network AG“ iz Švajcarske.

U julu 2015. ova fondacija je besplatno prebacila vlasništvo u Dajrekt mediji na firmu "Ascanius Netherlands “ sa Devičanskih ostrva. Vlasništvo u kompaniji bilo je skrivano iza osam kompanija registrovanih u više ofšor lokacija – Holandiji, Luksemburgu, Britanskim Devičanskim Ostrvima, Samoi, Hong Kongu. Poslednja u nizu kompanija do koje je moguće doći bila je "Hoche Partners Private Equity Investors Sarl” iz Luksemburga, koja je početkom 2014. preregistrovana na Britanska Devičanska Ostrva.

Dragan Solak, Dragan Djilas
foto: screenshot, Ana Paunković

Advokat Volfram Andreas Kuoni bio je ključni akter u još jednoj tajnoj finansijskoj transakciji između Šolaka i Đilasa. Reč je o kupovini zgrade koja je bila u vlasništvu Đilasove Multikom grupe. Šolak je došao u posed zgrade u Antifašističke borbe 31. oktobra 2017, dakle, pre nego što je zvanično kupio Dajrekt mediju. Za nju je dao oko 4,5 miliona evra, a ta zgrada je kupljena preko Dojče banke. Formalni kupac bilo je preduzeće "Techill Plaza“, koje je povezano sa "Dansav investmentsom“ iz Švajcarske, u čijoj upravi sedi advokat Kuoni. "Techhill Plaza“ d.o.o. osnovana je 2012. godine i bila je registrovana na istoj adresi na kojoj je registrovana i firma SBB (Bulevar Peka Dapčevića 19 u Beogradu).

Ko je sve vreme bio stvarni vlasnik Dajrekt medije?

Iako je Đilas sve vreme tvrdio da mu ove informacije nisu poznate, kao manjinski suvlasnici u Dajrekt mediji ostali su njegovi dugogodišnji saradnici - Jovan Stojanović, Jadranka Drinić i Silvana Pandurević. Nekoliko dana nakon što je poklonjena holandskoj firmi, čiji je krajnji vlasnik ostao skriven iza nekoliko ofšor kompanija, kompanija je postala i suvlasnik 10 odsto udela u vlasništvu kompanije Željka Mitrovića "Pink International" i to zbog zaostalih dugovanja.

Pored toga što su bliski Đilasovi saradnici ostali suvlasnici u firmi koja je navodno prodata, njeno sedište i prostorije ostali su u zgradi u vlasništvu takođe njegove kompanije Multikom u ulici Antifašističke borbe 13b.

Onda je u junu 2018. godine obelodanjena vest da je Šolakova Junajted medija predala Komisiji za zaštitu konkurencije zahtev za odobrenje kupovine 100 odsto udela u kompaniji Dajrekt medija na tržištima Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije, što je uključivalo i zahtev za odobrenje kupovine televizijskih kuća Pink BiH i Pink Crna Gora. Nakon pozitivne odluke Komisije, ta transakcija je obavljena, a u istom periodu Željko Mitrović, vlasnik i direktor Pink medija grupe, ponovo je postao jedini vlasnik televizije Pink. Kako je saopšteno iz ove kompanije, Mitrović je otkupio pomenuti udeo od 10 odsto čiji je vlasnik bila Dajrekt medija.

Afera "Mauricijus": Da li je Đilas utajio porez?

Afera koja je bacila sasvim novo svetlo na ovu transakciju i koja je izazvala ozbiljne sumnje da je Dragan Đilas po višestruko višoj ceni prodao Dajrekt mediju Šolaku, bilo je otkriće računa firme "Ascanijus" na Mauricijusu na kome se kao ovlašćeno lice pojavio lider SSP-a.

Iako je Đilas ovu informaciju demantovao tvrdeći da je u pitanju falsifikovani document, Uprava za sprečavanje pranja novca zatražila je informaciju od vlasti Mauricijusa, a provera autentičnosti objavljenih dokumenata još uvek je u toku.

Prema tim dokumentima, osim što je prvobitno za 17,7 miliona evra prodao Dajrekt mediju paravan vlasniku, bugarskom biznismenu Krasimiru Gergovu, na račun Askanijusa kasnije je leglo još 52 miliona evra koje Đilas nije prijavio poreskim vlastima Srbije.

Da je akvizicija Dajrekt medije vredela 69,7 miliona evra, potvrđuju i godišnji izveštaji Junajted grupe za 2018. i 2020. godinu u kojima se ta cifra navodi kao cena pomenute kupovine.

Zbog objave informacija o spornom računu na Mauricijusu i sumnji da je na njemu skrivan novac od prodaje Dajrekt medije koji nije prijavljen poreskim vlastima Srbije, Đilas je tužio veći broj medija u Srbiji. Pri tome, vlasnik Multikoma i lider SSP prevideo je činjenicu da je istragu o tom slučaju pokrenuo ovlašćeni organ Srbije o čemu mediji imaju legalno i legitimno pravo da izveštavaju.

Pored zajedničke firme na Malti, kupoprodaje zgrade Multikoma i kompanije Dajrekt medija, Šolaka i Đilasa povezuju i tesne veze sa EBRD koja ima suvlasnički udeo u Junajted grupi i predstavlja bitnu kariku u izgradnji poverenja kod velikih investicionih fondova koji podupiru poslovanje i širenje Šolakove kompanije.

U SLEDEĆEM NASTAVKU: Šolakov biznis pod zaštitom EBRD

Bonus video:

03:02

VESIĆ OŠTRO! ĐILAS I ŠOLAK HOĆE NA VLAST PREKO MEDIJA: Njihova jedina politika je negiranje svega što se radi ODMAH POKREĆU HAJKU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track