Janković: U Srbiji se živi kraće, oprezno s povećanjem godina za penziju

Životni vek duži u EU

Janković: U Srbiji se živi kraće, oprezno s povećanjem godina za penziju

Društvo -
Povećanje starosne granice za penziju traži Međunarodni monetarni fond (MMF), čija delagacija danas dolazi u posetu Srbiji

BEOGRAD - Državna sekretarka u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković izjavila je danas da je zahtev da žene i muškarci istovremeno odlaze u penziju sa 67 godina kompleksno ekonomsko pitanje koje država mora ozbiljno da razmotri.

Povećanje starosne granice za penziju traži Međunarodni monetarni fond (MMF), čija delagacija danas dolazi u posetu Srbiji.

Brankica Janković je istakla da se se mora uzeti u obzir činjenica da je životni vek u Srbiji kraći nego u evropskim zemljama u kojima je i razvijenija bezbednost na radu, kao i da su uslovi za odlazak u invalidsku penziju u Srbiji stroži.

"To je kompleksno pitanje kome treba pristupiti ozbiljno. Ne bi trebalo donositi odluke zbog kojih bi kasnije nastupile teže posledice", istakla je Jankovićeva.

Kada bi resorna ministarstva finansija i rada prihvatila ovaj predlog, za odlazak u penziju u Srbiji muškarci bi morali da rade dve godine duže nego danas, a žene sedam.

Jankovićeva je povodom Međunarodnog dana starih (1. oktobar) istakla da država pomaže starijim osobama tako što razvija servis pomoći i nege u kući, koji prema njenim rečima nema 20 opština u Srbiji, a koje će taj servis dobiti do kraja godine. Ona je najavila da će sledeće godine biti gotova dva staračka doma u Novom Pazaru i Valjevu i ukazala da država nema para za izgradnju novih staračkih domova, već da ulaže u postojeće kapacitete. Srbija po broju starijih osoba od 65 godina, spada u starije nacije i zauzima peto mesto u Evropi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track