RASPRAVA U HAGU: Hrvati potegli Vukovar, a Srbi „Oluju“ i Knin!
Foto: Fonet Ap

Počelo sučeljavanje po tužbama Srbije i Hrvatske

RASPRAVA U HAGU: Hrvati potegli Vukovar, a Srbi „Oluju“ i Knin!

Društvo -
Hrvatska strana na suđenju oplela po Beogradu: Optužili srpske vlasti za nacionalizam, a predsednika Nikolića da se „nije odrekao Šešelja“

HAG/BEOGRAD - Zatočenici rata.Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu juče je počela usmena rasprava u sporu između Hrvatske i Srbije po tužbi i kontratužbi za genocid. Zastupnici Hrvatske, koje predvodi Vesna Crnić Grotić, počeli su raspravu tvrdeći da je SRJ pod vođstvom Slobodana Miloševića počinila genocid nad nesrpskim stanovništvom u Hrvatskoj. Srpski pravni tim će svoje stavove početi da izlaže 10. marta.Počelo od Miloševića- Posle pada Miloševića mnogi politički lideri u Srbiji ostali su uporni u negiranju zločina u Hrvatskoj - rekla je hrvatska zastupnica. Ona je izjavila da su nove vlade u Srbiji nevoljne da se suoče sa istinom i navela primer predsednika Srbije Tomislava Nikolića, „koji ne priznaje da je u Srebrenici u julu 1995. počinjen genocid i nije se odrekao povezanosti sa Vojislavom Šešeljem“. Grotićeva je potvrdila da će Hrvatska kao veštaka za političku i istorijsku pozadinu genocida vlasti SRJ pred sud izvesti Sonju Biserko, predsednicu Helsinškog odbora u Srbiji. Hrvatska strana je navodni genocid potkrepila snimcima razrušenog Vukovara.Zarobljeni u prošlostiS druge strane, glavni pravni zastupnik Srbije Saša Obradović tvrdi da tokom rata u Hrvatskoj 1991-95. nije bilo genocida nad Hrvatima, nego da su hrvatske vlasti počinile genocid nad Srbima Kninske Krajine u operaciji „Oluja“ avgusta 1995. Politički analitičar Predrag Simić ocenjuje da će i Srbija i Hrvatska teško dobiti proces jer do sada niko iz ove dve zemlje nije osuđen za genocid, za razliku od BiH.- Obe strane su zarobljenici prošlog rata, koji najveći deo javnosti nije spreman da stavi ad akta. Za Srbiju je to bio građanski rat u kome je JNA bila legitimna armija, a za Hrvatsku je to „srboboljševička“ agresija, to je rat u kom je nastala moderna Hrvatska - kaže Simić. On podseća da je Vesna Pusić, kad je postala ministarka inostranih poslova Hrvatske, najpre izjavila da će povući tužbu, a za samo šest sati promenila izjavu, „što samo govori o tome da je bila pod velikim pritiskom javnosti“.O sporu Hrvatske i Srbije odlučivaće predsednik suda Petar Tomka iz Slovačke i potpredsednik Bernard Sepulvede-Amora iz Meksika, uz još 15 sudija iz raznih država.

Dačić i LjajićTAČKA NA PROŠLOSTIvica Dačić izjavio je da suđenje Srbije i Hrvatske ne sme da iskomplikuje odnose i da je Srbija spremna da opovrgne hrvatsku tužbu. „Šta god da je bilo u prošlosti, moramo da stavimo tačku“, rekao je on i podsetio da je Srbija želela da se povuku obe tužbe. IRasim Ljajić rekao je da je uveren da Srbija neće izgubiti spor s Hrvatskom.

Tibor VaradiNIKAKVA KORIST OD RASPRAVEU SPORU HRVATSKE I SRBIJEProfesor međunarodnog prava Tibor Varadi rekao je da ne vidi nikakvu korist od rasprave u sporu Hrvatske i Srbije, ali da vidi konkretnu opasnost ako bi retorika bila previše uzavrela. Varadi ne vidi mogućnost da bi otvaranje ovog spora moglo da uspori evropske integracije Srbije, s obzirom na to da procenjuje da MSP neće prihvatiti ni tužbu ni protivtužbu za genocid.

Srbi tražeUKIDANJE PRAZNIKA KOJI SLAVE GENOCIDVlasti u Beogradu tužbom traže i da Hrvatska iz zakona o državnim praznicima ukloni Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, koji se slave 5. avgusta, „na dan trijumfa genocidne operacije ‚Oluja‘“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track