OPASNOST: Sumnjivi botoks u Srbiji!
Foto: Shutterstock

Zaplenjeni švercovani kozmetički proizvodi

OPASNOST: Sumnjivi botoks u Srbiji!

Društvo -

Supstanca koja se koristi u estetskoj hirurgiji sve više se ilegalno unosi u zemlju, bez provere njegovog kvaliteta, a ubrizgavanje može izazvati čak i smrt

Carinici su na Vatinu, graničnom prelazu s Rumunijom, zaplenili oko 500 raznih kozmetičkih preparata i lekova, među kojima i 60 injekcija botoksa!Sagovornici Kurira kažu da je ovo samo vrh ledenog brega i da se ogromne količine kozmetičkih preparata ilegalno uvoze u Srbiju i distribuiraju u kozmetičke salone, što može biti veoma opasno, jer sumnjivi proizvodi mogu izazvati razne deformitete na licu i telu, pa čak i smrt!Uprava carina Srbije saopštila je da su preparati i lekovi pronađeni 29. januara, tokom ulazne kontrole u Srbiju, u kamionu užičkih registracija natovarenom granulatom iz Rusije.- Otkrivena je i velika količina preparata koji se koriste u mezoterapiji, krema i dekorativne kozmetike, kao i 30 kutija ruskog leka „imunofan“, koji se u malim dozama koristi za lečenje najtežih oboljenja - saopštili su u Upravi carina.- Ovo je samo jedan od pokušaja da se ovakva roba prošvercuje u Srbiju. Botoks, hijaluron i preparati za mezoterapiju, koji se koriste u tretiranju bora, veoma su skupi, pa je šverc postao unosan biznis za manje kozmetičke salone, koji ih kupuju ilegalno. Iako carinici vredno rade, krijumčari su vrlo maštoviti kad je u pitanju skrivanje robe i računaju na gužve na graničnim prelazima, odnosno da neće svaki kamion i šleper biti detaljno proveravani - kaže za Kurir sagovornik iz Uprave carine, koji dodaje da je nesumnjivo da, kao i u svim drugim zemljama, jedan deo ove robe završava na tržištu Srbije.Dr Boban Đorđević, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, upozorava da kozmetički preparati i botoks zahtevaju poseban način čuvanja i transporta.- Ukoliko se to ne poštuje, preparati, s jedne strane, mogu izgubiti određena svojstva i biti nedelotvorni, dok sa druge mogu promeniti svojstva i biti opasni. Botoks se u 90 odsto slučajeva ubrizgava u lice, a reakcije mogu biti lokalne, ali i opšte i zahvatiti veću površinu. Posledice, kao što su razni deformiteti na licu, grudvice i otok lica, mogu biti takve da se više nikada ne mogu ukloniti - kaže dr Đorđević i dodaje da u retkim slučajevima alergija može dovesti i do smrtnog ishoda.

Nelegalni medikamentiČAK 25 EVRA ZA KVAZILEK ZA KANCERMeđu preparatima koje je zaplenila Uprava carine nalazi se i ruski lek „imunofan“, koji navodno leči najteža oboljenja. Kako saznajemo, ovaj alternativni lek za imunitet, za koji u Srbiji ne postoji dozvola za distribuciju i koji navodno pomaže u lečenju kancera, hepatitisa i HIV, kod nas se na crnom tržištu prodaje po ceni od 25 evra za pet komada.

Dr Miodrag ColićOPREZ S RUSKIM I KINESKIM BOTOKSOMEstetski hirurg Miodrag Colić kaže da je botoks uvezen iz Rusije, kao što je slučaj sa ovom pošiljkom, često slabijeg kvaliteta.- Botoks iz Rusije i Kine je lošijeg kvaliteta, stoga je savet da se pacijenti pre tretmana raspitaju za poreklo i vrstu botoksa.

MEĐU NAJJAČIM OTROVIMA- Botoks je jedan od najjačih otrova, proizvodi ga mikroorganizam klostridijum botulinum- Ovaj mikroorganizam je izazivač opasne bolesti botulizma- Od novembra 1997. do decembra 2006. u SAD je posle korišćenja botoksa umrlo 16 ljudi- Tretman botoksom u Srbiji košta oko 400 evra

Ružica Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track