Nedeljković: Krajnje vreme za izmeštanje otpada
Foto: Tanjug

Institut "Vinča"

Nedeljković: Krajnje vreme za izmeštanje otpada

Društvo -
Za izmeštanje nuklearnog otpada koji se decenijama skladišti u Institutu "Vinča" potrebno je oko milion evra, rekao direktor te ustanove Jovan Nedeljković

BEOGRAD - Direktor Instituta "Vinča" Jovan Nedeljković izjavio je da je krajnje vreme da se izmesti nuklearni otpad koji se decenijama skladišti u toj ustanovi, precizirajući da će za to biti potrebno oko milion evra.

Nedeljković je rekao da očekuje da će u saradnji sa Ministarstvom prosvete ta sredstva biti obezbeđena, ali da će sačekati da se formira vlada, pa da tek onda započnu i konkretni dogovori u vezi s tim.

On je takođe istakao da prilikom pucanja cevi u prostorijama Laboratorije za materijale u tom Institutu, koje se dogodilo tokom zime, nije bilo opasnosti po zdravlje zaposlenih i okolinu, da je šteta sanirana i da nema razloga za zabrinutost.

Podsećajući da se nuklearni otpad tu odlaže već 40-ak godina, Nedeljković napominje da je došlo krajnje vreme da se problem njegovog adekvatnog zbrinjavanja reši, a za te namene će, kako je kazao, biti potrebno oko milion evra.

Povodom spekulacija da je deo radnika, istraživača i naučnika tog instituta zatražio njegovu smenu zbog toga što tvrde da on nije preduzeo ništa u vezi sa nepravilno uskladištenim materijalom u zgradi, Nedeljković kaže da je za to saznao iz medija.

On je, međutim, naveo da je prošle nedelje održana sednica Upravnog odbora te ustanove na kojoj je razmatrano stanje u Institutu i način rešavanja problema, a posebno sanacije prostorije u kojoj se odlaže nuklearni materijal, a u kojoj je zimus usled jakog mraza došlo do pucanja vodovodnih cevi.

Nedeljković je kazao da su službe koje se bave održavanjem kruga instituta uz pomoć specijalizovanih službi taj problem rešile i otklonile kvarove, kao i da je voda iz te prostorije koja je poplavljena pokupljena.

"Obavljena su i merenja radioaktivnosti i o svemu tome obaveštena je Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja, a od njih smo dobili dopis da je nivo radioaktivnosti u toj vodi takav da ona ne može da predstavlja problem za životnu sredinu", kazao je Nedeljković.

On kaže da bi nuklearni materijal trebalo da se izmesti na sigurnu lokaciju i očekuje da bi to moglo da bude odloženo u "Hangaru tri", kojim sada upravlja JP "Nuklearni objekti Srbije".

Direktor "Nuklearnih objekata" Jagoš Raičević rekao je da se trenutno pribavlja dodatna dokumentacija za to i da očekuje da će to preduzeće uskoro dobiti licencu za rad hangara.

Predstavnici NOS-a ranije su ukazali da postoji "veliki nered" u zbrinjavanju nuklearnog otpada i da je važno da se tom preduzeću omogući da dobije licencu za Hangar tri kako bi se on propisno uskladištio.

Nedeljković je kazao da su saradnici Laboratorije za zaštitu životne sredine u Vinči obavili takozvanu prospekciju radnog i laboratorijskog prostora u kojima borave radnici i da je uklonjen nisko-radioaktivni otpad, a napravljen je i plan za sanaciju zgrade.

"Problem je istorijski i više decenija niko nije ni pokušavao da ga reši. Postoje dobre šanse da se on reši, svi relevantni faktori su upoznati sa tim problemom", kazao je Nedeljković podsećajući da u Laboratoriji za materijale radi oko 50 stručnjaka.

Jedan od problema na koje ukazuju zaposleni u toj laboratoriji su i dugovanja Instituta, a direktor je objasnio da i "drugi imaju dugovanja prema Institutu" i da se finansijski problemi polako rešavaju.

"Finansijski problemi se polako rešavaju, a sama dugovanja prema Institutu su veća nego naša dugovanja drugima", kazao je Nedeljković, ne precizirajući koliko ona iznose.

Nedeljković je rekao i da očekuje da će na jesen u saradnji sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju iz Beča početi projekat koji predviđa da posebna ekipa u "Vinči" i svim mestima gde ima radioaktivnog materijala obavi inspekcijski nadzor.

Direktor Laboratorije za zaštitu od zračenja i životnu sredinu u Institutu "Vinča" Milojko Kovačević takođe je rekao da nuklearni materijal nije adekvatno usladišten i da mu tu nije mesto. Rekao je i da bi ukoliko ponovo bude jakih mrazeva moglo opet da dođe do pucanja cevi i da se to nije dogodilo prvi put ove zime, već i da se ranije to dešavalo.

"Materijal treba da bude izmešten, ali sada nema bojazni jer je teško zamisliti neku nezgodu koja može da izazove veću opasnost po okolinu i po zdravlje ljudi", kazao je on.

Materijal je, kako je kazao, sada pod nadzorom i nema opasnosti da može da ugrozi zdravlje ljudi, ali bi u narednom periodu ipak trebalo rešiti problem njegovog adekvatnog zbrinjavanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja