PUTNICI TVRDE: Crnogorci ne priznaju ovaj srpski dokument! Vratili su nas sa granice MUP CRNE GORE: To nije tačno, u režimu prelaska ništa se nije promenilo
Foto: Profimedia

PUTNICI TVRDE: Crnogorci ne priznaju ovaj srpski dokument! Vratili su nas sa granice MUP CRNE GORE: To nije tačno, u režimu prelaska ništa se nije promenilo

Društvo -

Nedavno je u Srbiji doneta odluka o produženja roka trajanja saobraćajnih dozvola i registarskih tablica sa sedam na devet godina, a da biste neometano otišli u inostranstvo, u policiji dobijate besplatnu potvrdu na srpskom i engleskom jeziku kojom se dokazuje da je rok važenja saobraćajne produžen.

Međutim, od ponoći, prema svedočenjima ljudi koji su sa tom potvrdom pokušali da uđu u Crnu goru, to više nije moguće.

Naime, beogradski mediji su preneli priču čoveka čiji su se roditelji jutros uputili put primorja, ali tamo nisu uspeli da stignu jer su vraćeni sa crnogorske granice. Kako se navodi, za Crnogorce od ponoći ne važe nikakve potvrde, samo nova saobraćajna dozvola.

- Moji roditelji su krenuli jutros za Crnu Goru, međutim, ovi naši iz MUP-a su očigledno džaba izdavali potvrde za produženje važnosti saobraćajne dozvole, jer one od ponoći u toj zemlji više ne važe. Tako da su penzioneri od oko 70 godina morali da se vrate u Beograd, a krenuli su jutros oko 4.30. Šta im je tako nešto trebalo? - kaže on i dodaje:

- Mom ocu su u MUP-u regularno izdali potvrdu o važnosti saobraćajne dozvole i na srpskom i na engleskom, čak je dobio i novu saobraćajnu, ali sa starim podacima, to je platio, ima priznanicu, međutim, sve je džaba. Crnogorci od noćas priznaju samo novu saobraćajnu dozvolu, praktično, za njih je to jedini važeći dokument. Posavetovao sam roditelje da svrate u SUP u Prijepolju da oni provere sa policijom u Crnoj Gori tu informaciju, ako ima šanse da se na vraćaju u Beograd, međutim, majka je dobila informaciju da te potvrde o produženju saobraćajne dozvole zaista više ne važe.

Međutim, ovim povodom se oglasio i MUP Crne Gore koji je označio navedene tvrdnje kao netačne i u saopštenju naveo da se u režimu prelaska granice od strane srpskih državljana ništa nije promenilo.

- U režimu prelaska državne granice iz Srbije u Crnu Goru ništa se nije promijenilo u odnosu na prethodni period, shodno sistemu reciprociteta kada je ulazak iz Srbije u Crnu Goru iobrnuto u pitanju.

To znači da državljani Republike Srbije mogu ući u Crnu Goru preko graničnih prelaza sa našom državom, pored prezentovanja drugih potrebnih dokumenta lične isprave (lične karte i pasoša) i vozačke vozole, uz davanje na uvid i pomenute potvrde odnosno potvrde o predaji dokumenata za registraciju motornog vozila (produženje registracije). Isto važi i za ulazak državljana Crne Gore preko graničnih prelaza u Srbiju - navodi se u saopštenju MUP Crne Gore.

U saopštenju se navodi da je tačno da jednom broju lica nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru i da su to lica koja nisu ispunjavala uslove propisane Zakonom o graničnoj kontroli i Zakonom o strancima.

"Tačno je da određenom broju lica nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru iz Srbije. Međutim ta lica nisu ispunjavala uslove propisane Zakonom o graničnoj kontroli i Zakonom o strancima za ulazak u našu zemlju odnosno boravak na našoj teritoriji", navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Alo Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track